Nadat ik begin mei de portrettekening van Gary Barlow afrondde, heb ik een tijdje niets gedaan met tekenen. Het was niet zozeer dat ik geen zin had, de inspiratie was even opgedroogd en dat project was op meerdere manieren zó intensief, dat ik gewoon even moest neutraliseren, even bijkomen en bezig zijn met andere dingen.

Creativiteit is een waardevolle gave waar je op de juiste manier mee om moet gaan. Bij mij uit het zich op verschillende manieren, al is het vrijwel allemaal op het grafische vlak en als ik iets door de jaren heen heb geleerd, is dat onder meer dingen forceren killing is. Al dan niet letterlijk!

Zodra ik ook maar het idee krijg dat iets ‘moet’, ongeacht of dat nu voor mezelf is of voor een ander, verdwijnt de inspiratie en daarmee ook de creatieve vibe als sneeuw voor de zon. Ik vergelijk mezelf graag met kwikzilver (ongrijpbaar), maar creativiteit is absoluut van hetzelfde goedje gemaakt! Wat dat betreft passen we goed bij elkaar. :-)

Hoezeer ik mezelf vaak ook push en over grenzen trek, qua creativiteit doe ik dat juist niet. Omdat als die eenmaal opdroogt, het zomaar eens weken, maanden of zelfs jaren kan duren voor het terugkomt. Dat heb ik meerdere keren meegemaakt en dat is niet voor herhaling vatbaar. Jezelf ertoe zetten ‘toch maar wat te doen’, werkt ook juist averechts. Dus beter voorkomen dan genezen!

Hoe mensen die in de creatieve sector werken dat doen, die opdrachten uitvoeren en vast ook wel eens dingen moeten maken die ze zelf niet geweldig vinden, weet ik niet. Ik denk dat het ook verschilt per persoon of je je creativiteit professioneel in kan zetten of niet. Ik kan dat dus niet, wil het ook niet. En dat is dus niet hetzelfde als een gebrek aan doorzettingsvermogen!

Anyway, na een veel te lange inleiding wil ik je graag weer wat van mijn nieuwe creaties van met name de afgelopen maand laten zien en ook een stukje van deze maand. Want ondanks dat juli nog maar een paar dagen oud is, heb ik alweer verschillende dingen gemaakt. Op 12 juni postte ik het resultaat van een tekening waar ook behoorlijk wat meer tijd en werk in heeft gezeten dan wat ik inmiddels als ‘gemiddeld’ beschouw en dat was het Take That logo in glas.

Wat daarna volgde, waren wat meer eenvoudige ontwerpen. Juist die variatie vind ik erg leuk en ik heb er ook niet bepaald het geduld voor om meerdere projecten van 20 uur of meer achter elkaar te doen. Als ik er één heb gedaan, ben ik er voorlopig weer even klaar mee. Ik vind het juist leuk om in korte tijd iets leuks te kunnen maken.

Verjaardagen

Blijkbaar zijn er best veel mensen jarig in deze tijd. Dat was wel te merken aan het aantal meldingen op Facebook (die-en-die is morgen jarig. Wens hem/haar een fijne dag!). Ook mijn maatje uit het Westland vierde zijn verjaardag en behalve dat ik hem een cadeautje stuurde met de post, wilde ik ook een leuk kaartje voor hem maken.

Ook mijn poezenmeisje was jarig en een paar dagen eerder de kat van m’n moeder, die nog niet zo bejaard is als Molly met haar 5 jaar. En ik weet niet hoe ‘t met jou zit, maar hier worden er kaarten gemaakt/verstuurd voor huisdieren verjaardagen. Net als dat ik steevast pannenkoeken bak als één van mijn monstertjes jarig is.

Die tekening van Molly maakte ik ook zelf. Het is wat ik een ‘aquarelschets’ noem, als dat bestaat. Was redelijk snel klaar en is niet te vergelijken met mijn realistische art, maar ik wilde gewoon in relatief korte tijd iets leuks maken en ik vind haar er absoluut op lijken! Ook de tekst erboven en eronder heb ik uiteraard zelf getekend.

Tot slot maakte ik twee felicitatie illustraties die ik vaker kan gebruiken. Ik vind het zo nu en dan leuk om iets voor iemand persoonlijk te maken, maar omdat ik al gauw een paar uur bezig ben met zoiets, heb ik daar niet altijd zin in of tijd voor.

Maar standaard plaatjes sturen als je zelf veel met graphic design en tekenen doet, dat kan natuurlijk niet, dus wilde ik daar ook iets voor maken. Die roze vond ik ‘mwah’, dus volgde er een tweede (de oranje) die ik érg tof vind geworden.

Liedjes

Voordat ik begon met digital art – enkele pogingen op de computer daar gelaten – was ik regelmatig bezig met handlettering. Maar vond mezelf nooit goed genoeg. Ik heb een collectie handlettering pennen waar je u tegen zegt, maar omdat ik van gedetailleerd werk houd, kreeg ik snel hoofdpijn en ik vond m’n lijnen niet vloeiend.

Sinds ik digitaal werk, is dat een heel stuk verbeterd en een grappig neveneffect hiervan is dat ik spontaan ook netter ben gaan schrijven, die sporadische keren dat ik een andere pen in handen heb dan mijn geliefde Apple Pencil. Want ondanks dat ik heel mooie letters kan maken, is mijn handschrift altijd behoorlijk beroerd geweest.

Onderstaande illustraties zijn gebaseerd op liedjes. Ik was onlangs door Spotify aan het spitten en kwam ‘Everybody wants to rule the world‘ van Tears for Fears tegen en vond dat een goede quote om mee aan de slag te gaan.

Forever Love spreekt wel een beetje voor zich: De eerste solo-single van Gary (1997) en nog altijd m’n favoriet van zijn solomateriaal. Heerlijk zwijmelnummer en dan heb ik ‘t nog niet eens over de videoclip…

Drink more water

Wat ik ook leuk aan creativiteit, is dat je geïnspireerd kunt raken door andermans werk. Ik zag pas op Twitter de quote ‘Be inspired but don’t copy‘ voorbij komen en vond die heel goed. Behalve dat ik het gewoon niet oké vind om andermans werk te kopiëren, is het ook niet bepaald origineel. Maar mezelf laten inspireren doe ik graag.

Zo zag ik pas een gelly-achtige illustratie van een spookje en ik vond die stijl zó leuk dat ik besloot daar een eigen draai aan te geven. Beetje handlettering erbij en je hebt dit. Ik maakte dit 2 dagen voordat het zo warm werd, dus nog toepasselijk ook!

Beterschap

Onlangs kreeg ik een appje van Sander, die liet weten dat hij pas in de ambulance was beland en uiteindelijk epilepsie bleek te hebben. Dat was best schrikken, dus ik besloot een leuke illustratie voor hem te maken, heb die op een kaart geprint en ben die vergezeld van een doosje chocolade in zijn brievenbus gaan stoppen. Ik hou van de combinatie van brushlettering met waterverf. Misschien is het je opgevallen dat ik vaker voor een waterverf-achtige ondergrond kies bij mijn illustraties.

Politie Piet

Voor Koningsdag maakte ik een leuke illustratie van de Koning, die wel héél goed uit de verf was gekomen. Ik vind voorwerpen of dieren tekenen leuker, maar mijn poppetjes lukken desondanks wel heel goed. Niet veel later kreeg ik een enthousiaste reactie van Pieter en de vraag of ik voor hem ook zo’n poppetje kon tekenen, maar dan met politie-uniform (hij is politieagent, vandaar).

Ondanks dat ik officieel geen verzoekjes doe, had ik ja gezegd voor ik er erg in had en zoiets als dit kost me ook geen veertig uur. Een paar maanden geleden vroeg iemand of ik een realistisch portret van zijn kinderen kon maken en ik heb vriendelijk bedankt voor de eer. :-) Geloof dat ik er uiteindelijk zes uur aan gewerkt heb en ik vind deze minstens zo leuk als die van Koningsdag!

Toen ik destijds vroeg of hij nog iets van een voorwerp erbij wilde, noemde hij een Sheriff-ster en ik heb er zelf de Feyenoord-sjaal bij bedacht, omdat hij een massive 010 fan is. Hij was er erg blij mee! Ik heb zelfs het Feyenoord- en Politielogo helemaal met de hand getekend en tot in detail uitgewerkt. Lekker priegelen! Als je met je muis over de afbeelding gaat, kun je dat beter zien.

En dat waren ze weer. Zoals je ziet weer een aardige productie en dan zijn er zelfs nog een paar die ik niet heb laten zien, omdat ik ze eigenlijk niet mooi genoeg vind. Deze van een hondje in waterverfstijl is daar één van bijvoorbeeld.

Het is niet per se slecht en ik heb het hondje ook volledig uit de hand getekend zonder referentie of voorbeeld, maar het doet me wat denken aan een kindertekening en dat was nu net niet wat ik ermee voor ogen had!

Ik wil graag wat meer doen met waterverf/aquarel en dat is iets wat ik op de traditionele wijze nooit onder de knie heb gekregen. Omdat veel in ProCreate grotendeels hetzelfde werkt als in het echt, weet ik er daar ook nog niet helemaal raad mee, maar oefening baart kunst. Ik had qua stijl iets willen maken zoals in deze video, maar daar moet ik dus nog wat meer voor oefenen!

Welke vind jij het mooist/leukst?