Om maar met de deur in huis te vallen, ik ben niet zo van de collectes en goede doelen. Toch werd mijn aandacht direct getrokken toen ik een tijdje geleden iets zag over een op handen zijnde actie van Hulphond Nederland, om met je hond te gaan schooien voor donaties, zodat meer honden een opleiding tot hulphond kunnen krijgen. Kijk, dát is nou wél iets waar ik graag aan mee wil doen!

Bij de term hulphond denken de meeste mensen al snel aan blinden of slechtzienden, maar de honden worden op veel grotere schaal ingezet. Denk bijvoorbeeld aan hulp voor mensen met epilepsie, lichamelijke beperkingen, ondersteuning bij PTSS.

Zelf ben ik natuurlijk slechtziend, dat maakt dat ik me direct aangesproken voelde om met deze actie mee te doen. In mijn geval is het fenomeen hulphond overigens nooit ter sprake gekomen, ondanks dat ik wel een forse gezichtsbeperking heb (5% zicht).

Maar ik weet me al van jongs af aan zonder hond of hulpmiddelen te redden, dus is het niet nodig. En omdat er dus véél geld nodig is om een hond op te leiden tot hulphond, moet er ook wel echt een noodzaak zijn om er één toegewezen te krijgen!

Schooien voor Hulphond Nederland

Voordat een gewone hond een hulphond is, gaat daar een enorm traject aan vooraf wat je niet moet onderschatten. Om te beginnen gaat de hond tijdens z’n eerste jaar naar een gastgezin. Op deze pagina staat waar je aan moet voldoen en via de pagina van Hulphond Nederland kun je je uiteraard ook aanmelden als gastgezin.

Ik ken toevallig mensen die gastgezin zijn geweest voor een hulphond-in-training en dat is een intensief traject. Je hebt een fijn maatje in huis, maar wel een maatje met een belangrijke toekomstige taak waar hij goed op voorbereid moet worden. Als ‘pleegouder’ van een hulphond heb je dus een grote verantwoordelijkheid!

Op de website van Hulphond Nederland staat een zeer uitgebreide beschrijving van het verloop van de ‘carrière’ van een hulphond, van pup tot pensioen. Na het verblijf bij het gastgezin gaat het ‘echte werk’ dus beginnen en wordt de hond verder opgeleid in het trainingscentrum van Hulphond Nederland in Herpen.

Schooiers actie Hulphond Nederland

In ongeveer 6 maanden wordt een hond daar door professionele trainers en coaches opgeleid tot volwaardige hulphond, toegespitst op de rol die hij uiteindelijk zal gaan vervullen. Een hulphond voor iemand met PTSS zal tenslotte heel andere taken krijgen dan een hond die opgeleid wordt om iemand die blind is te assisteren.

Uiteindelijk zal er kennis gemaakt worden met de nieuwe eigenaar van de hond. Een hulphond aan iemand toewijzen is dus geen kwestie van ‘hier heb je je hond, succes ermee’. Toevallig heb ik vorig jaar in een Netflix documentaire gezien, hoe dat in z’n werk gaat en hoe belangrijk en onmisbaar zo’n hulphond uiteindelijk wordt.

Iedereen heeft weleens van hulphonden gehoord en zal vast iets kunnen opnoemen wat ze doen, maar door het zien van zo’n docu, merk je pas hoe groot het belang en de impact is van een hulphond en hoe bijzonder het is dat een hond de mens zó goed kan helpen. Van het aangeven van post tot het troosten bij paniekgevoelens.

Samen met Bas

Wat ik zelf weet van hulphonden heb ik uiteraard ook van informatie online of dingen die ik op tv heb gezien of de bovengenoemde docu, maar het besef dat deze honden van heel grote waarde en belang zijn voor mensen met een beperking, of dit nu psychisch of lichamelijk is, dat is wel tot me doorgedrongen!

En dat is precies waarom ik graag wil proberen om ook een steentje bij te dragen door samen met mijn eigen Bas – geen hulphond, wél mijn maatje – te ‘schooien’ om van meer honden, hulphonden te kunnen maken!

Doneer jij ook? Klik op de doneerknop hieronder om anoniem en veilig eenmalig een gift te doen via iDeal. Je donatie gaat overigens rechtstreeks naar Hulphond Nederland, het is dus géén manier om stiekem zelf wat bij te verdienen. :-)