Onlangs werd ik benaderd door Wouter van You Madu met de vraag of ik een review wilde schrijven over één van hun producten. Dit bedrijf verkoopt natuurlijke producten die, volgens de omschrijving op de website, je huid laten stralen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld cacaoboter, lavendelwater, Aloë vera en kurkuma.

Ik moet wel bekennen dat ik veel van de namen niet kende. Ik vind het om meerdere redenen goed om natuurlijke producten te gebruiken, maar ben er niet zo héél erg in thuis dat ik ook van veel dingen weet waarvoor het dient en waar het goed voor is.

Arganolie van You Madu

Een naam die ik wél direct herkende toen ik keek onder het kopje ‘oliën’, was arganolie. Ik gebruik voor mijn haar al jaren producten waar dat in is verwerkt, denk bijvoorbeeld aan de ‘beroemde’ Moroccon oil die veel mensen wel kennen. Maar deze olie heeft ook positieve effecten op de huid! Hier de omschrijving volgens You Madu.

Arganolie is een Marokkaanse plantaardige olie die gemaakt wordt van de noten van de arganboom. arganolie van You Madu is 100% puur, biologisch en koudgeperst waardoor de antioxidanten en vitamines, alsook omega 6 en omega 9 vetzuren uit de argannoot intact blijven. De olie hydrateert de huid, stimuleert celproductie en maakt het de huid elastischer en soepeler.

Dit is uiteindelijk ook de olie geworden die ik heb ontvangen en inmiddels heb kunnen testen. En het eerste wat me opviel was: de geur! Of beter gezegd het ontbreken ervan. Ik heb altijd gedacht dat arganolie een heel specifieke, herkenbare geur heeft, dus was enigszins verbaasd om helemaal niets te ruiken toen ik dit flesje opende.

Nu is al langer bekend dat veel producten geparfumeerd worden om ze een prettige en al dan niet herkenbare geur mee te geven en blijkbaar is dat voor arganolie dus ook het geval. Géén of weinig geur is eigenlijk dus beter, omdat geparfumeerde producten vaak alcohol bevatten, wat niet het meest gezonde ingrediënt is voor je huid of haar.

Koudgeperste arganolie

Ik gebruikte de olie aanvankelijk enkel op m’n haar, een paar druppeltjes uit het pipetje zijn al voldoende om droge puntjes net weer even wat zachter en soepeler te maken. Je kunt het ook verwerken in een haarmasker, door een eetlepel van de olie te mengen met 2 eetlepels kokosolie en dat mengsel een halfuurtje in je haar te laten trekken. Dat heb ik zelf nog niet gedaan, maar ga dat zeker ook eens uitproberen!

Omdat het product ook goed schijnt te zijn voor de elasticiteit van je huid en zoiets geen kwaad kunt als je de 45 bent gepasseerd zoals ik onlangs, smeerde ik het ook eens op mijn gezicht.

Het is een best vette olie, dus ik gebruik het zelf als een soort nachtcrème, maar in tegenstelling tot andere vette oliën die ik weleens heb gebruikt zoals Castorolie (die overigens héél erg stinkt), voelt deze heel zijdeachtig aan op mijn huid en merk ik ook echt wel een verschil als het eenmaal goed is ingetrokken.

Arganolie in een glazen flesje

Omdat ik het product al even in huis had (maar het voor mijn gevoel 3 maanden grijs en donker is geweest waardoor ik geen fatsoenlijke productfoto’s kon maken), heb ik de olie inmiddels goed kunnen testen en ik ben er zeer positief over te spreken.

Het is heus geen wondermiddel (want die bestaan nu eenmaal niet) en gezond haar en een stralende huid komen in de eerste plaats van binnenuit, maar ik merk wel een positief effect na gebruik van deze olie en vind het daarnaast ook goed om een natuurlijk product zoals dit onder de aandacht te brengen.

Ben jij ook bekend met gebruik van biologische oliën voor je haar en/of huid?