Steeds wilde ik aan dit artikel beginnen, maar dan was ‘t weer begin van de volgende maand en had ik al iets nieuws gemaakt wat bij de nieuwe maand hoorde. Uiteindelijk ben je zomaar drie maanden verder. Vandaag laat ik een overzichtje zien van de illustraties en tekeningen die ik de laatste drie maanden van 2020 heb gemaakt.

Verzoekjes

We beginnen met 2 dingen die ik op verzoek heb gemaakt. Zoals ik weleens vaker laat vallen, doe ik eigenlijk nooit aan verzoekjes omdat ik dat gewoon wat lastig vind. Ik leg voor mezelf de lat al heel hoog en zodra ik voor iemand anders iets maak, ben ik altijd bang dat het óf niet goed genoeg is, óf dat ik de plank volledig mis sla en iets anders maak dan wat de persoon in kwestie voor ogen had.

Toch maakte ik dit keer een uitzondering, toen me gevraagd werd of ik een header zou willen maken voor de socials (Twitter/Facebook) van de Nederlandse Take That fanclub. Later volgde er ook één voor een Nederlandse Gary Barlow fanpagina, waarvan ik één van de beheerders inmiddels redelijk goed ken.

Beide ontwerpen zijn een combinatie van old fashioned tekenwerk met foto plus tekst in bestaande lettertypen. Het lijkt misschien of het een edit is, maar allesbehalve de tekst en de foto’s, is uit de hand getekend. Voor de Gary-pagina heb ik ook een bijpassende avatar gemaakt met elementen uit de header, je kunt ‘m hier bekijken.

Meer fan-art

Ik vind het leuk om soms iets van fan-art te maken. De eerste vind ik zelf het mooist, daar zit ook het meeste werk in. Ik had een stijl gezien die ik graag wilde proberen te maken en het is me nog gelukt ook. Terwijl ik van tevoren geen idee had hoe ik dat aan moest pakken. Incredible staat voor de titel van een recente single van Gary.

De tweede is een logo wat onlangs te zien is geweest in een optreden van Gary voor de Britse tv en de derde is eigenlijk niks bijzonders, maar het resultaat van een beetje freestylen met nieuwe brushes. Soms komen daar nog best leuke creaties uit.

Feestdagen

December was de maand van de feestdagen en daar wilde ik ook wat dingen voor tekenen. Iets voor Sinterklaas, kerstkaart en iets voor oud en nieuw. Ik moet zeggen dat ik het prettiger vind om te tekenen op het moment dat ik daar écht zin in heb, dan dat ik het gevoel heb dat ik iets ‘moet’ waar tijdsdruk op staat. Het rendier heb je al kunnen zien in deze post. De gouden 2021 illustratie in mijn nieuwjaarswens.

Gefeliciteerd!

Behalve de feestdagen, waren er blijkbaar ook de nodige verjaardagen en jubilea. Ik zou er een dagtaak aan hebben om voor elke Twitter-volger of Facebook-vriend die zijn of haar verjaardag viert een nieuwe illustratie te tekenen, maar af en toe doe ik dat wel als ik genoeg tijd heb en zin om creatief bezig te zijn.

Het handige van zo’n afbeelding is dat ik die dus vaker kan gebruiken en zodoende mensen altijd een handgetekende felicitatie kan sturen, wat ik veel origineler vind dan een standaard plaatje. De derde vind ik zelf echt héél goed uit de verf gekomen en heb ik al verschillende keren gebruikt om mensen te feliciteren.

Mensen, dieren en een stofzuiger

Onderstaande is een allegaartje, wat als enige overeenkomst heeft dat het stuk voor stuk illustraties van mensen en dieren zijn, én een stofzuiger met oogjes. Ook de stijlen zijn verschillend, wat ik juist leuk vind. Ik wil me niet vast pinnen op één stijl.

De laatste tijd heb ik (digitale) gouache helemaal ontdekt, maar waterverf en strakkere illustraties vind ik ook nog altijd erg mooi. Zelf vind ik de illustratie van ‘mezelf’ met Bas (vanwege een storm) en het schaapje in pasteltinten het mooist.

Bergen

Landschapjes tekenen is niet zo mijn ding. Ik hou echt van compacte illustraties, geen landschappen. Die fotografeer ik liever. Toch vind ik het leuk om zo nu en dan buiten mijn vaste stijlen te gaan en wat dingetjes uit te proberen. Deze twee vind ik ook best leuk geworden. Relatief snel klaar, maar toch ook wel de moeite waard.

Ups & downs

Het leven is niet altijd een feestje en naast een berg felicitaties en gelukwensen voor de feestdagen en het nieuwe jaar, waren er ook minder leuke dingen voor sommige mensen. En ook dan wil ik graag iemand een hart onder de riem steken. De twee onderstaande illustratie zijn daar het resultaat van.