Afgelopen zaterdag (9 januari) was het, na een voor mijn gevoel maandenlange periode van grijze en saaie dagen, opeens mooi weer. En dan gaat het toch kriebelen. Dan wil ik fietsen!

De dag begon al met een wandeling van 4.5 kilometer met Bas, maar ik had ook wel zin om de polder in te trekken op de mountainbike. De laatste ‘fatsoenlijke’ fietstocht was alweer even geleden en toen droeg ik zelfs nog mijn gewone (korte) fietsbroek!

Nadat ik op Twitter onderstaand berichtje tegenkwam, wist ik ook direct al waar ik heen wilde. Een rondje Giessenburg zou het worden! Sowieso wel een plek/regio waar ik altijd graag kom met de fiets. Ik heb ook gelijk weer wat nieuws geleerd, want ik wist dus niet dat Giessenburg een buurtschap heeft (Muisbroek).

Giessenburg is een dorp wat een kleine 10 km ten westen van Gorinchem ligt. Het telt 4.855 inwoners, wat een fractie is van de 36.682 inwoners van mijn woonplaats. Maar het is ook niet voor niets een dorp. Het valt onder gemeente Molenlanden, wat grenst aan de gemeente Gorinchem en waar niet alleen Giessenburg, maar zo’n beetje alles wat tussen Kinderdijk en Arkel ligt onder valt.

Wat ik zo leuk vind aan Giessenburg, is het kronkelende water wat dwars door het dorp heen loopt. Dat is overigens de rivier de Giessen, die begint bij Hoornaar en uiteindelijk bij een gemaaltje langs de A15 bij Hardinxveld de Merwede in stroomt. Toevallig ben ik daar afgelopen zomer nog geweest en zelfs onderdoor gelopen.

Ondanks dat er meerdere wegen naar Rome en dus ook naar Giessenburg leiden, vind ik het altijd ‘t leukst om richting Hoornaar/Schelluinen te rijden en daarvandaan de Giessen te volgen naar Giessenburg.

Fotogenieke route gegarandeerd! Klein beetje verwarrend is het overigens wel, dat hemelsbreed een kleine 15 km verder een Noord Brabants dorp ligt wat óók Giessen heet, maar wat dan weer niks met dat riviertje te maken heeft.

Zoals gezegd fietste ik zaterdag ook in die richting, tijdens een mooie maar koude winterdag, al heb ik ze wel kouder gehad en ook op de fiets. Waar m’n record fietsen bij warmte inmiddels op 36°C staat, is dat qua kou -11°C met een gevoelstemperatuur van -17°C. Dus nét boven het vriespunt is echt heel prima te doen.

Ondanks dat ik de bewuste route en varianten daarop dus al veel vaker heb gereden, is de omgeving de ene keer wel fotogenieker dan de andere. Weer, lichtval, toestand van de natuur. Dit keer ben ik onderweg best vaak gestopt om foto’s te maken, wat me uiteindelijk best koude handen opleverde van steeds handschoenen uittrekken.

Ondanks dat ik mijn iPhone er mee kan bedienen terwijl het geen touchscreen handschoenen zijn, is dat wel vrij beperkt en is het sneller en gemakkelijker om ze gewoon uit te trekken en mijn ding te doen.

Het werd uiteindelijk een ritje van 23 km, prima voor een wat koudere dag en sowieso ook gezien het feit dat ik al een maand of 2 voor niets anders op de fiets heb gezeten dan retourtjes supermarkt of naar Arkel.

In de twee collages in dit artikel zie je een groot deel van de foto’s die ik tijdens m’n ritje maakte. Die van mijn fiets bij zonsondergang (die ik zelf ook heel mooi vind), heb ik al in het meest recente weekoverzicht geplaatst. Deze foto was dat overigens.

Het nadeel van in de winterperiode fietsen vind ik wel dat je veel en vaak last hebt van laagstaande zon en soms zie je dan echt niks. Als je slechtziend bent zoals ik, is dat dus extra lastig en ben ik soms bang dat ik tegen iets/iemand aan rijd. Waar ik normaal nooit last van heb, al zijn er mensen die dat grappig genoeg wel denken. :-)

Aan de andere kant zorgt die laagstaande zon juist ook vaak voor fotogeniek licht. Iets als een rietkraag bij het water licht dan altijd zo mooi oranje op bijvoorbeeld. En dat zie je ook op een aantal van de foto’s terug. Al met al ben ik behoorlijk content met de foto’s die ik tijdens m’n fietstochtje heb gemaakt.

Ik ga zelden of nooit op pad met het specifieke doel om foto’s te maken, het is meer dat áls ik iets moois tegenkom, ik dat dan vastleg. Maar ik maak ook vaak genoeg fietsritjes zonder foto’s te maken. Dit fietstochtje was daar duidelijk niet één van! Welke foto vind jij het mooist van de tien die ik hierboven heb geplaatst?