Dit artikel heb ik zeker twee maanden voor me uit geschoven. Niet omdat ik geen zin had om eraan te beginnen, maar omdat ik bij het begin van een nieuwe maand alweer iets nieuws had getekend en ik dan weer wilde wachten tot de maand erop.

Maakt voor de lezer niet uit wanneer wat is gemaakt, maar voor mij is het praktischer bij een volgend artikel, om een soort referentie te hebben van einde/begin nieuwe maand. If that makes any sense… En nu ben ik er dus midden in de nacht aan begonnen, omdat Bas er weer eens voor zorgt dat ik niet kan slapen.

Vandaag schotel ik je dus de nieuwe creaties van januari en februari 2021 voor, of beter gezegd gewoon de eerste tekeningen en illustraties die ik in dit jaar heb gemaakt. En dat zijn er in totaal nog best wat! Grappig is ook dat ik inmiddels een jaar mijn nieuwe iPad heb en dat is waar het digitale tekenavontuur voor mij begon.

Ik heb in dat jaar 128 tekeningen gemaakt. Dat lijkt niet veel, maar ik ben niet elke dag of week aan het tekenen en zoiets kost ook veel tijd. Een eenvoudige illustratie in mijn stijl kost me al gauw minimaal twee uur en die tijd heb ik nu eenmaal niet altijd.

Maar ondanks dat ik soms misschien een paar weken niets maak, de zin om te tekenen komt toch altijd weer terug. Of dat nu is om iets leuks te maken voor een verjaardag of gewoon een random onderwerp, het blijft leuk! En vandaag laat ik je dus zien wat ik de afgelopen twee maanden allemaal heb gemaakt.

Waar is dat feestje?

Vroeger was bij ons januari altijd een soort extra feestmaand. Ondanks dat alleen m’n moeder en ik nog over zijn en de hele rits aan verjaardagen teruggebracht is tot twee, was er toch genoeg te vieren en maakte ik de nodige feestelijke illustraties.

Ondanks dat ik dat niet voor elke (Facebook) verjaardag doe, vind ik het af en toe leuk om iets speciaal voor iemands verjaardag te maken. De reden dat ik het voor de één wel doe en voor de ander niet, is niks persoonlijks, maar enkel een kwestie van zin en tijd hebben om iets te maken of niet.

De eerste illustratie komt je wellicht bekend voor. Je hebt een iets andere versie in dit artikel kunnen zien. Soms vind ik het handig om illustraties die ik al heb gemaakt, een upgrade te geven. Op die manier hoef ik niet from scratch iets te tekenen, maar heb ik toch een origineel resultaat. De tekst is ook met de hand getekend, dus ondanks dat zo’n upgrade misschien een beetje gemakzuchtig lijkt, is dat zeker niet het geval.

Datzelfde verhaal geldt trouwens voor de illustratie van Gary, die ik eind september in zwart-wit tekende. Hij werd afgelopen januari 50 en ik wilde hem toch wel iets speciaals sturen en vond deze illustratie nog altijd heel tof.

Dus maakte ik er een versie in kleur van en tekende de tekst erbij die je links boven ziet. Hij heeft hem niet gezien volgens mij (niet gereageerd in elk geval), maar ik had in elk geval iets origineels. :-)

De illustratie met een mini-me van mezelf heb je in het artikel over mijn verjaardag al kunnen zien, die met de camera (from scratch getekend!) is ook een upgrade van een bestaande illustratie die ik vorig jaar al heb gemaakt (maar nooit hier gedeeld, want ik kan ‘m niet vinden) en de andere twee zijn algemene felicitatie illustraties, altijd handig om te gebruiken als er hier of daar eens iemand iets te vieren heeft.

Logo illustraties

Ik tekende twee auto logo’s, de eerste zag je al voorbij komen op een geprint kaartje in de Weekly Snaps van week 7, daar kun je ook lezen voor wie en waarom ik ‘m gemaakt had. De tweede maakte ik voor m’n moeder, die dus een BMW heeft en daarnaast van oranje bloemen houdt. Ik noemde hem “Blumen und Motor Werke”.

Het politielogo is ook weer zo’n upgrade gevalletje. De originele zag je in dit artikel en tekende ik om politiemensen een hart onder de riem te steken in deze bizarre tijden. Ik vond die achteraf gezien een tikje ‘dof’ en heb ‘m een ‘poetsbeurt’ gegeven. De 2.0 versie vind ik een stuk mooier. Ik kan aan dit soort dingen goed merken dat ik ook daadwerkelijk beter word in tekenen door er regelmatig mee bezig te zijn.

Helaas heb ik door deze illustratie ook al aanvaringen met mensen gehad, die mijn werk zonder naamsvermelding of toestemming gebruikten en er circuleert zelfs een versie waar iemand zelf aan heeft zitten knutselen.

Als ik iets geleerd heb, is dat mensen nooit sorry zullen zeggen als ze zonder toestemming mijn materiaal gebruiken, ze vinden dat ze in hun recht staan en worden boos. Toch houd ik m’n poot stijf. Ik ken mijn rechten en laat me niet omver blazen door een paar nare scheldwoorden.

But baby it’s cold outside!

Nu we nog niet eens zo lang geleden midden in een echte winter met sneeuw en ijs zaten, vroeg dat natuurlijk om de nodige creatieve uitspattingen, onderstaande vier illustraties, waarvan het beertje voor Valentijnsdag was, maakte ik in die week. Zelf vind ik vooral de schaatsen heel mooi gelukt. Het ontwerp baseerde ik op de tekening die ik begin 2019 maakte tijdens mijn 30 Day Art Challenge. Je kunt die hier zien.

Van alles en nog wat

De illustratie van de avondklok maakte ik op de dag dat de avondklok inging, deze heeft in een digitaal artikel van Stad Gorinchem gestaan (zelf gestuurd) en gek genoeg ook in een krant van Scherpenzeel. Daar heb ik geen toestemming voor gegeven, maar die is van dezelfde uitgeverij en blijkbaar kunnen ze iets wat je instuurt dan voor meerdere kranten gebruiken. Mijn naam staat er wel netjes bij.

Ook het brood zag je al voorbij komen op een geprint kaartje in het eerder genoemde weekoverzicht en het portret van het hondje is iets waar ik echt trots op ben. Deze heb ik gemaakt voor m’n Britse maatje Simon, wiens hondje onlangs is overleden.

Ik had opeens het idee om met een foto als referentie dit portret te tekenen en ondanks dat ik in ProCreate nog niet eerder een serieus dierenportret heb gemaakt en geen idee had of het zou lukken, vind ik ‘m heel mooi geworden! Ik wil zoiets nu dus ook graag van Bas doen, maar dat is er nog niet van gekomen.

Tot slot een lettering piece die je in de context van mijn tweede kaartenprojectje al diverse keren op foto’s van geprinte kaartjes voorbij hebt zien komen en een bosje vrolijk gekleurde tulpen in een aquarel-achtige stijl, die ik tekende voor een tante die al twee keer in korte tijd in het ziekenhuis is beland en geopereerd.

Dat waren ze dan weer, achttien nieuwe illustraties in totaal, wat toch best een redelijk aantal is voor twee maanden waarin ik sowieso ook heel druk ben geweest met andere dingen. Welke vind jij het mooist?