Zoals je wel gemerkt hebt, liep ik deze week flink achter met het schrijven en publiceren van het weekoverzicht. Het was al bijna woensdag, om precies te zijn. En dat terwijl ik voor deze week nog het één en ander gepland had om te schrijven.

Om te beginnen een artikel met vernieuwingen op mijn blog. Iets waar ik de afgelopen dagen druk mee bezig ben geweest. Zó druk, dat ik het gewoon erg lastig vond om me ergens anders op te richten om dat eerst te doen. Ik zat gewoon in zo’n lekkere flow! Behalve wandelen met Bas en aan mijn blog knutselen, heb ik dan ook weinig tot niets anders gedaan, de afgelopen drie á vier dagen.

Fotogalerij

nieuwe indeling

De grootste verandering is wel de fotogalerij. Zoals je misschien weet, heb ik al geruime tijd een pagina met fotogalerij en één met mijn artwork. Die fotogalerij bestaat het langst en is door de jaren heen al diverse keren van vorm en inhoud veranderd. De laatste jaren vond ik het een goed idee om deze beperkt te houden tot fotoseries van evenementen.

Toch bleek dat een stuk minder dynamisch dan ik had gehoopt. En dat vond ik niks. Na lang denken heb ik besloten toch weer met verschillende rubrieken te gaan werken en het evenementen-idee te beperken tot één van die rubrieken. Denk aan een indeling met foto’s van (huis)dieren, Gorinchem, selfies en foto’s gemaakt tijdens fietstochtjes.

Zoiets heb ik al eerder gedaan, maar het verschil nu is dat de galerij terug gaat tot de laatste 2 á 3 jaar. In dit geval gaat ie terug tot 2019, zodra 2021 voorbij is, gaan de foto’s van 2019 eruit en schuift het zodoende op.

Dat is het idee nu in elk geval, om zodoende mooie compacte albums te krijgen, zonder dat je door een enorme hoeveelheid foto’s hoeft te ploegen. Daarbij heb ik ook enkel de foto’s die ik zelf het meest de moeite waard vind gekozen. Alleen bij evenementen/uitjes houd ik de volledige fotoserie aan, omdat dit ook een soort verhaalfunctie heeft.

Vernieuwde fotogalerij

vernieuwd uiterlijk

Ook een grote verandering is het uiterlijk van de galerij. Ik gebruik nog hetzelfde systeem, maar deze heeft een update gehad en ziet er daardoor anders en veel beter uit. Dit systeem is heel flexibel en ‘versatile’, je kunt er letterlijk alle kanten mee op en het zo simpel of uitgebreid mogelijk maken als je wilt. Je kunt nu zelfs zoeken!

Ik ben er best even bezig mee geweest om een goede indeling te maken en natuurlijk met het selecteren van foto’s. Daarnaast heb ik bij de nieuwe versie de mogelijkheid om beschrijvingen aan albums en foto’s toe te voegen en aangezien ik dat toch nét wat mooier vind staan dan gewoon een bestandsnaam, heb ik dat ook gedaan. En dat was nog best een aardige klus uiteindelijk!

Ook heb ik de galerij aan de stijl van mijn blog en mijn persoonlijke wensen aangepast met CSS opmaak en hier en daar wat dingetjes veranderd, om tot een eindresultaat te komen waar ik echt heel happy mee ben! Mogelijk veranderen de komende dagen nog wat kleine dingetjes, maar in principe is de galerij wel klaar en kan gebruikt worden. Ik wil je dus graag uitnodigen om zelf een kijkje te nemen!

naamverandering

De pagina met foto’s heette voorheen ‘Foto’ en is veranderd in ‘Fotografie’. De pagina met mijn creaties heette eerst ‘Design’ en is hernoemd naar ‘Artwork’. Design vind ik op de één of andere manier niet echt een connectie hebben met tekeningen en illustraties en doet me meer denken aan grafische vormgeving en DTP. Dat zijn dingen die ik ook doe en die in deze galerij vertegenwoordigd zijn, toch vind ik artwork een betere verzamelnaam. Het is wat minder zakelijk en meer artistiek.

Artwork galerij

Voorheen gebruikte ik voor de galerij met mijn creatieve uitspattingen hetzelfde systeem als voor de fotogalerij, dat is onveranderd (goed voor de consistentie) en dus heeft deze galerij ook een nieuw jasje gekregen. Omdat ik toch bezig was, besloot ik ook daar de indeling eens aan te pakken en rigoureus te veranderen.

Voorheen had ik vier rubrieken: tekeningen, handlettering, typografie en één genaamd ProCreate. Ik denk dat veel mensen al niet eens weten wat ProCreate betekent en wat voor iets er dan in zo’n map zou zitten, dus wilde ik een meer transparante indeling.

Na wat gerommel met mappen en bestanden, ben ik uiteindelijk voor een indeling op onderwerp gegaan en niet zozeer op content type. Denk bijvoorbeeld aan een mapje genaamd ‘Dieren’, waarin zowel schattige illustraties, serieuze portrettekeningen en op papier getekende dieren in zitten. Een lekker mixje dus!

Intro’s herschreven

Als ik iets aanpak, doe ik dat meestal ook gelijk grondig. Dus na alle vernieuwingen van bovengenoemde onderdelen, heb ik voor beide pagina’s de intro herschreven. Voor de fotogalerij moest dat sowieso wel, omdat er nu nog een verhaaltje stond over foto’s van evenementen en dat klopt inmiddels natuurlijk niet meer! Verder valt hier niets over te vertellen, maar wilde het toch even melden.

Tags pagina verwijderd

Iets wat misschien niet direct opvalt, is dat ik de pagina met een overzicht van alle tags heb verwijderd. Ik heb ‘t idee dat niemand daar ooit echt naar keek en dat veel mensen ook niet weten wat tags zijn, dus heb ik deze achterwege gelaten. De pagina bestaat nog wel, maar is dus niet meer zichtbaar.

Mocht je graag content filteren op tags, kun je altijd de tag cloud aan de rechterzijde van mijn blog gebruiken of op een tag onderaan één van mijn artikelen klikken. Tags hebben inmiddels eigenlijk vooral nog een functie als SEO-optimalisatie en als je wilt weten wat dát betekent: Google is your best friend!

Blog content

Dit is écht al een heel verhaal geworden, toch wil ik er nog iets aan toevoegen. Ik merk dat ik al een tijdje best zoekende ben wat betreft de content van mijn blog. Ik houd me erg vast aan vaste items zoals de weekoverzichten en wat andere dingetjes, maar veel meer variatie zit er niet meer in.

Ik maak al bijna twee jaar lang nog maar heel weinig anders mee dan wandelingen of fietstochtjes en reviews schrijven vind ik alleen voor heel af en toe maar leuk. Ik wil heel graag variatie, maar ik weet werkelijk niet meer waar ik nou eens over kan schrijven. Dus suggesties zijn welkom! Wat vind jij leuk, waarvan denk je dat het echt bij mij past, maar waarmee ik toch wat meer variatie aan kan brengen?