Wat dacht jij, heeft ze het nu tóch voor elkaar gekregen om met die 5% zicht op een motorfiets te kunnen rijden? Helaas, was ‘t maar waar. Dat is niet het geval. Al moet ik wel bekennen dat ik daadwerkelijk ooit op een motor heb gereden, maar dat is al heel wat jaartjes geleden en was alleen op een parkeerplaats.

Vroeger was ik al gek van motoren en rond m’n twintigste kocht ik samen met m’n vader een chopper. Een Yamaha Virago 500, zeg maar een soort instapmodel motorfiets. Hier heb ik dus ook zelf op gereden.

Ik kreeg ‘les’ van m’n vader op een grote parkeerplaats in de buurt. Maar mijn rijbewijs halen of op de openbare weg rijden was wel uitgesloten. In dit artikel kun je overigens een foto zien van mij op ‘onze’ motorfiets.

Het is niet dat je niet kán autorijden of motorrijden als je slechtziend bent, aan mijn brein mankeert niets. Het is puur dat de veiligheid in het verkeer niet te garanderen is met beperkt zicht. Er zijn overigens mensen met visuele beperking die wél een rijbewijs hebben, maar die hebben procentueel aanzienlijk meer zicht dan ik.

De motorfiets waar ik het vandaag over heb, is een getekende versie en het is dus de eerste keer dat ik een motor heb getekend. Ik zou haast willen zeggen überhaupt mijn eerste getekende voertuig, maar dat is niet waar. Een paar jaar geleden tekende ik nog dit schattige kevertje en dat is wel degelijk een auto, dus een voertuig. :-D

VW Kever tekening

Het idee voor de motor-tekening ontstond omdat iemand die nog altijd speciaal voor me is, jarig was. Ik had wel zin om wat meer tijd in te steken in iets creatiefs en besloot uiteindelijk om te proberen de motorfiets te tekenen die hij zelf al jaren heeft.

Het aanvankelijke idee was om de motor volledig tot in detail uit te werken. En met volledig bedoel ik dus alle details ingekleurd, met highlights en schaduwen. Eigenlijk dus een realistisch getekende versie van de foto die ik als referentie heb gebruikt.

Ik ontdekte al snel dat zo’n motorfiets echt belachelijk veel details heeft en omdat het dus nogal een spontaan idee was geweest, was ik slechts twee dagen voor die bewuste verjaardag begonnen. Ik zou heel wat meer tijd nodig hebben om alles uit te werken en wilde absoluut niets afraffelen, dus zocht ik naar een alternatief idee.

Uiteindelijk is het een combinatie geworden van line art met realistic art. Juist door de delen die realistischer zijn getekend, oogt de rest niet ‘plat’ en krijgt het een heel uniek uiterlijk door twee tekenstijlen te ‘mixen’.

Door vervolgens een achtergrond te maken die perspectief insinueert, krijg je echt het idee van diepte en valt het haast niet op dat het grootste deel van de motorfiets is uitgewerkt in enkel lijntjes.

Ik was uiteindelijk zó content met het resultaat, dat mijn idee verder werd uitgebreid en ik besloot mijn motorfiets-artwork af te drukken, in te lijsten en op te sturen als écht cadeau voor de jarige. Al moet ik wel bekennen dat ik het ergens ook wel wat awkward vind om iemand een ingelijste versie met één van mijn creaties te geven.

Daarmee geef je iemand een heel persoonlijk en uniek cadeau, maar naar mijn idee ook een stilzwijgende ‘verplichting’ om iets op te hangen wat jij hebt gemaakt. Zoiets voelt haast een beetje als huisvredebreuk, maar misschien ben ik gewoon raar. :-) Ik heb voor de zekerheid in het kaartje wat ik erbij had gestopt geschreven dat ie gerust iets anders in de lijst kon stoppen als ie dat liever wilde.

Artwork ingelijst

Het had nog wel wat voeten in aarde om aan een lijst te komen (tot 28 april zit even de winkel in lopen er nog niet in) en vervolgens had ik een struggle om het pakket zodanig te verpakken dat het glas niet zou kunnen breken onderweg. Maar het is gelukt en om half vijf had ik het afgegeven op het pakketpunt. Mission completed!

De volgende dag kreeg ik in de loop van de middag een berichtje dat het pakket was ontvangen (aan de meegestuurde foto te zien ook nog heel) en dat ie ‘t mooi vond. Ik had hem overigens niet laten weten dat er iets naar hem onderweg was, dus het moet wel een verrassing zijn geweest dat de pakketbezorger om 9 uur ‘s morgens met zo’n groot, glimmend vierkant pakket aan de deur stond. :-D

Overigens maakte ik ook een ‘verjaardagsversie’ met een lettering piece (uiteraard ook zelf getekend) met happy birthday. Dit kun je zien in deze tweet, samen met een andere illustratie/lettering piece die ik voor een tante maakte die toevallig op dezelfde dag jarig is, als degene waarvoor ik de motorfiets heb getekend.