Doorgaans ben ik geen voetbalfan. Ik kijk er nooit naar, snap geen bal van ‘t spel en heb er gewoon niets mee. Maar uitzonderingen op de regel moeten ook bestaan en wanneer er een EK of WK is, kijk ik steevast de Nederlandse wedstrijden en vind dat nog leuk ook. Oranje shirtje aan, drankje binnen handbereik, zo vermaak ik me wel.

Nu ik al weken niet meer getekend had, kriebelde het ontzettend om weer eens aan de slag te gaan en wel met een EK/voetbal/oranje gerelateerd thema. Ik wist ook al direct wat het moest worden: Een oranje leeuw met een voetbal.

Qua idee win ik niet bepaald de originaliteitsprijs, maar van mijn illustratie is er geen tweede, dus in die zin wél weer heel origineel en authentiek, want alle tekeningen en illustraties die ik produceer, zijn volledig met de hand getekend. Nou jij weer. :-)

Schets voor oranje leeuw illustratie

Ik nam mijn iPad mee de tuin in en heb onder de parasol de schets zitten maken van het idee wat ik in had. Bij sommige illustraties sla ik die stap over en begin ik direct met het uitwerken, maar soms vind ik een schets fijner, zoals dus ook in dit geval.

De illustratie heb ik verder afgemaakt met (digitale) gouache, iets waar ik de laatste tijd graag mee werk. Het risico van digitaal tekenen is dat een illustratie snel te clean wordt en daardoor minder oogt als iets wat handgemaakt is. Dat cleane is een stijl die me ook aanspreekt, maar tegenwoordig werk ik vaker met gouache of waterverf, omdat ik het effect daarvan net wat speelser en meer authentiek vind.

Oranje leeuw illustratie

Het was pas tegen elven dat ik ‘m af had, toch bijna 5 uur werk. Wat nog best lang is voor een gemiddelde illustratie, maar de afbeelding bevat veel verschillende details en nadat hij ‘klaar’ was, zag ik toch nog allemaal dingen die net even beter konden en waar ik dus nog aan heb gewerkt. Maar ik ben blij met het resultaat!

Ik heb zelfs al een nieuw idee voor nóg een oranje illustratie voor de volgende wedstrijd, het zou maar eens geluk brengen. :-) Wat dat wordt, vertel ik uiteraard (nog) niet. Dat zie je vanzelf wel als het klaar is.

Mocht het niets worden, voel ik me op die manier ook niet verplicht om toch te presteren, zo van “Ik heb ‘t gezegd, dus nu moet het.” Zo zit ik nu eenmaal in elkaar en als het om tekenen gaat, wil ik mezelf geen enkele druk opleggen.

Volg jij ook de Nederlandse wedstrijden van het EK?