Ik kom er maar gelijk eerlijk voor uit: Ik heb altijd al een haat/liefde verhouding gehad met bloemen en planten. Ik vind ze schitterend, doe niets liever dan foto’s maken van kleurrijke bloeiers en vind planten in de tuin heel mooi, maar oh dat gebrek aan groene vingers. En ook niet zo heel consequent zijn in water geven…

De laatste jaren gaat het wel beter, ik leer meer planten te herkennen, heb ontdekt dat tuinieren (voor zover je ‘t dat kunt noemen op een betegelde plaats met potten) best leuk/ontspannend kan zijn en water geven vergeet ik wat minder vaak. Voorheen liet ik ze gerust een paar maanden aan hun lot over en dat overleefden er niet veel.

De afgelopen jaren is het aantal plantenpottenin mijn achtertuin dan ook zachtjes aan in aantal toegenomen. Of ik nu er nu twee water moet geven of tien, maakt dan ook weer niet zoveel uit. Door aanhoudend koud/slecht weer was ik dit jaar aan de late kant met ‘zomerklaar’ maken. Ik heb onlangs zelfs nog nieuwe planten aangeschaft (en gekregen) en kan nu eigenlijk pas zeggen dat ‘t echt naar m’n zin is!

Een maandje of twee geleden had ik wat perkgoed gehaald, maar omdat er nog een stel potten waren waarvan de inhoud er nogal troosteloos uitzag en ik sowieso heel graag een nieuwe lavendel wilde, ben ik vorige week naar tuincentrum Ranzijn geweest om nog wat extra planten te kopen.

Handig was dat m’n moeder op dat moment hier in Gorinchem was, zodat ze me een beetje kon adviseren. Ik kijk alleen naar wat ik mooi vind en weet niet hoe sterk een bepaalde plant is, of hij veel of juist weinig zon nodig heeft et cetera. Een soort priv√© plantenadviseur dus en geloof me, dat heb ik wel nodig!

Tegelijkertijd met het oppotten van de nieuwe aanwinsten, heb ik meteen de boel ook flink aangeveegd en wat dingen veranderd qua indeling. Ondanks dat ik op mijn eigen tegels altijd een speciaal middel gebruik om groene aanslag en mos van de tegels te verwijderen, tierde het onkruid rondom mijn achtertuin welig (ook tegels) dus heb ik zelfs d√°t allemaal nog weggehaald. Gewoon op de knietjes en krabben maar.

Ondanks dat het nu minder lekker is om buiten te zitten, heb ik de eerste dagen nadat ik de laatste hand had gelegd aan mijn tuintje, wel van het moois kunnen genieten. Ik heb voor mijn doen ook heel veel in de tuin gezeten. Voordeel van de regen is in elk geval wel dat de planten zonder inspanning van mij water krijgen!

Ik ben in elk geval weer helemaal happy met mijn tuintje, vind het op de één of andere manier nu pas écht een tuin en niet alleen een hoop tegels met een paar potten en dat motiveert ook wel om de boel ook gewoon goed bij te houden!

Heb jij ook een tuin?