Als ik ergens heel enthousiast over ben, schrijf ik daar graag over op mijn blog. In dit geval is dat een relatief nieuw koffietentje wat een soort shop-in-shop vormt met de lokale speelgoedwinkel in hartje Gorinchem. En ik ben fan!

Het was volgens mij tijdens de afgelopen winter, dat ik op Instagram de naam ‘Koffie bij Lot’ tegenkwam. Koffie in een speelgoedwinkel? Huh? Hoe zat dat dan? Al een paar keer langs gelopen, maar niets wat op een koffietentje leek kunnen ontdekken.

Tot ik op een dag de stoute schoenen aantrok en tussen de poppen, skateboards, fidget poppers en computerspellen door liep om maar eens te vragen hoe dat nou zat. De koffiebar bleek zich aan de achterkant van het pand te bevinden en was daarna snel gevonden. Helaas waren de openingstijden destijds nog wat beperkter, dus was ik nét te laat voor een bakkie. Maar ik wist ‘t nu in elk geval te vinden!

Het duurde niet lang voor ik mijn eerste koffie scoorde bij Lot, al heb ik nog altijd geen idee wie Lot is. Het ‘bekt’ in elk geval wel lekker, geeft je het gevoel van een persoonlijke touch, die ook duidelijk is terug te vinden is in de klantvriendelijkheid en presentatie in dit leuke koffietentje.

Aanvankelijk zaten we nog midden in coronatijd en was er geen enkel terras open, maar gelukkig bestaat er ook nog zoiets als coffee-to-go en die kon je op het adres Achter de Kerk ook halen. Als ik ga wandelen met Bas heb ik altijd een eigen koffiebeker bij, die ik dan overhandig om mijn koffie in te laten doen.

Het is een beetje alsof je bij je oma
aan de koffie zit met van die schattige
gebloemde koffiekopjes.

Ik herinner me dat één van de eerste keren dat ik een coffee-to-go kwam halen bij Lot, mijn beker nog wat koffieresten bevatte en ik ietwat gegeneerd vroeg of ze mijn beker misschien even wilden omspoelen. Geen probleem. De volgende keer werd er gelijk al gevraagd of dat soms nodig was. Service!

Belangrijker nog dan persoonlijke touch en ‘omspoelservice’ is natuurlijk de koffie zelf. Die is wat mij betreft écht de beste in Gorinchem. En ik heb overal waar je in de stad koffie kunt krijgen, wel een bakkie gedronken, dus vergelijkingsmateriaal genoeg!

Ik ben geen professional, maar doordat ik al op heel veel verschillende plekken koffie heb gedronken en zelf thuis ook graag een beetje hobby met het zwarte goud én een barista workshop heb gevolgd, weet ik er wel het nodige vanaf. Over smaak valt niet te twisten, maar voor mij is de koffie van Koffie bij Lot wel een absolute topper!

Zoals je weet ben ik dol op mijn geliefde caramel-cappuccino bij de HEMA en dat ben ik nog steeds, maar je hebt koffie en je hebt koffie. De koffie bij HEMA is lekker, maar heel mild en vrij neutraal van smaak. Wil je echt koffie voor fijnproevers, ben je bij Lot zeker op de juiste plek.

Ze serveren koffie gemaakt met Illy bonen, wat voor mij sowieso een hoog thuisgevoel gehalte heeft, omdat ik zelf vrijwel uitsluitend Illy bonen gebruik voor mijn eigen koffie. Nu kan iedereen natuurlijk Illy bonen kopen en daar koffie mee zetten, maar zoals je wel zult weten, smaakt koffie toch niet overal hetzelfde! Elke machine en elke zetmethode geeft een ander resultaat en een andere smaak.

Dingen die mij ook aanspreken aan Koffie bij Lot: Om te beginnen de kleinschaligheid. Ik heb een hekel aan drukte, je moet wel van erg goede huize komen wil je mij vrijwillig op één van de terrassen op de Grote Markt laten zitten. Je kunt voldoende afstand houden en het is niet zo ‘crowded’ als een groot terras. Dat creëert een sfeer van authenticiteit.

Ook het oog voor detail vind ik geweldig. Het was pas in juni dat ik, na diverse keren koffie voor onderweg gehaald te hebben, voor ‘t eerst plaatsnam op het terras. En verrast werd door de presentatie van de bestelde cappuccino met caramel-siroop.

Het is een beetje alsof je bij je oma aan de koffie zit met van die schattige gebloemde kopjes en elke keer ziet het dienblaadje met daarop je koffie, een klein glaasje water, stukje koek en een klein chocolaatje er nét weer anders uit. Een ander kopje, servetje met een ander dessin etc. Ik hou daarvan. Wederom: Authenticiteit én creativiteit!

Je vindt Koffie bij Lot aan de achterkant van speelgoedwinkel Top1Toys, Achter de Kerk tussen huisnummer 6 en 7. Online vind je ze op hun eigen website koffiebijlot.nl en ook op social media, via Instagram en Facebook.

Drink jij graag koffie buitenshuis?