Hoe creatief ik ook ben, ik heb niet elke dag of week zin om te tekenen. Ik ben geen ‘workaholic’ die continu moet produceren en presteren en waarom zou ik ook, ik teken tenslotte puur voor m’n hobby en ik heb dus ‘de tijd aan mezelf’.

Juist dat tekenen is nog maar één van de weinige dingen in mijn leven die nog echt puur zijn, niet bezoedeld met regeltjes van wat moet en wat niet mag. Regeltjes die ik mezelf allemaal opleg, maar dat maakt in dit geval geen verschil want ze zijn er wel.

Wat ik soms graag doe als ik geen puf of inspiratie heb voor iets nieuws, is oppoetsen van eerder gemaakte tekeningen, illustraties of handlettering werkjes. Eerder dit jaar ben ik bijvoorbeeld begonnen aan het optimaliseren van oude lettering pieces. Maar zelfs illustraties die ik eerder digitaal tekende, krijgen soms een upgrade.

Een paar dagen geleden heb ik een illustratie van een Volkswagen Kever die ik in december 2018 op papier tekende, een digitaal leven gegeven. Ik heb dat gedaan vanaf een foto die ik al had van deze illustratie en die groot genoeg was om goed mee te kunnen werken zonder kwaliteitsverlies.

De achtergrond weggepoetst, de line art wat strakker en egaler gemaakt en hier en daar wat aanpassingen doorgevoerd. Zo had de originele versie maar twee wielen en kwam ik er later achter dat je die twee aan de andere kant toch wel zou moeten zien. Ook de vorm van het dak is iets anders en één van de koplampen zat iets te laag. De ‘textuur’ van de wielen heb ik ook wat mooier gemaakt.

Toch vond ik het wel belangrijk om de uitstraling van de originele illustratie zoveel mogelijk te behouden. Als ik echt los was gegaan, had ik er zelfs een realistische versie van kunnen maken, maar dat wilde ik niet. Ik vind dit nog steeds een leuke illustratie en wilde dat speelse karakter behouden in de digitale versie, enkel het geheel nét iets meer gestroomlijnd laten ogen. De 2.0 versie.

En dit is dan het eindresultaat. Zoals je misschien wel gemerkt hebt, hou ik nooit zo van illustraties op een puur witte achtergrond en werk ik meestal wel met kleur, ook omdat je hiermee de illustratie zelf vaak ook echt een boost geeft. Zeker wanneer je gebruik maakt van de zogenaamde complementaire kleuren.

De schaduw heb ik er ook nog aan toegevoegd, omdat ik de auto toch wat te veel vond ‘zweven’, ondanks dat de originele tekening die schaduw niet heeft. Ik vind het een mooi geheel zo: Kleuren die goed bij elkaar passen, een vrolijke retro/seventies uitstraling door de gebruikte texturen en vormen. Ik ben best blij met het resultaat!

Vind jij Kevertjes ook zo leuk?