In Gorinchem staan vier molens, waarvan er twee te vinden zijn in de binnenstad. Molen Nooit Volmaakt is één van die twee, half verzonken in de vestingwal, met uitzicht over het pittoreske Paardenwater en één van de toegangswegen tot de oude binnenstad. En daar staat ie al heel wat jaren, sinds 1718 om precies te zijn!

Toen ik net in Gorinchem kwam wonen, in een portiekwoning aan de Kortendijk, liep ik regelmatig op zaterdagmorgen even de straat uit om een vers brood te halen bij de molen. Maar ik ging verhuizen, de molenwinkel ging dicht en bleef dat voor 10 jaar.

Maar sinds een paar jaar hebben twee enthousiaste jonge molenaars (Theo de Rooij en Cees de Jong) de molen en ook de winkel nieuw leven ingeblazen. En als je denkt dat je daar alleen wat te zoeken hebt als je een zak meel nodig hebt om thuis brood te bakken, dan heb je het mis!

Dat meel is er inderdaad in alle soorten die je maar kunt bedenken. Om een impressie te krijgen, de categorie ‘meelproducten’ op hun webshop telt maar liefst vijf pagina’s en dat assortiment wordt dus ook in de fysieke molenwinkel aangeboden. Maar meel is zeker niet het enige wat daar verkrijgbaar is!

Uiteraard natuurlijk het authentieke molenbrood (in drie uitvoeringen), waar ik weer helemaal verslingerd aan ben geraakt, maar ook koeken, taartjes en kleinbrood zoals puddingbroodjes, appelslofjes en krentenbollen. Ik heb zelf ook al een paar keer iets lekkers gescoord als ik ging wandelen en op de heenweg langs de molen kwam.

Ook diverse streekproducten zijn te verkrijgen in de molenwinkel. Zoals bijvoorbeeld bier van Stadsbrouwerij Dukes, oud-Hollands snoep en diverse soorten jam. Onlangs had ik een fles biologisch perensap gekocht die bij de landgoedwinkel van Landgoed Mariënwaerdt vandaan bleek te komen, waar ik altijd graag kom.

Tot slot zijn er ook nog diverse non-food artikelen te koop zoals originele cadeautjes, speculaasplankjes, kaarsen in de vorm van een molen (die vind ik zo leuk!) en kaarten met diverse molens erop afgebeeld, waarbij mijn eigen collectie molenfoto’s trouwens ook niet zou misstaan. :-)

Zelf heb ik de molenwinkel pas vrij recent weer herontdekt, maar ik vind het elke keer weer een feestje om binnen te zijn. Bij elk bezoek zie je weer andere dingen, neem je toch ook iets extra’s mee naar huis behalve alleen een brood. De laatste keer had ik bijvoorbeeld ook een fles advocaat meegenomen. Dat is voor mij jeugdsentiment!

De aankleding en uitstraling van de molenwinkel is ook ontzettend leuk. De verkochte waren worden op een aantrekkelijke manier gepresenteerd, waardoor je eigenlijk het liefst die hele winkel mee naar huis zou nemen en álles wilt proberen. Tel daarbij het enthousiasme van de molenaars op en je hebt dé perfecte lokale winkel!

Je vindt molen Nooit Volmaakt aan de Bagijnenwal in Gorinchem. De molenwinkel is op woensdag van 13:00 uur tot 17:00 uur geopend en elke zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur. De webshop op de website van Bloesem Molens, is 24/7 bereikbaar!

Links

Kom jij ook weleens in een molenwinkel?