Terwijl de pannen nog nét niet van het dak waaien en het dus toch geen weer is om op pad te gaan, maar weer aan de slag met mijn blog. Iets waar ik me de afgelopen paar dagen trouwens ook ‘achter de schermen’ mee bezig heb gehouden.

Vanaf nu staat er namelijk een like button onder elk artikel (het hartje) en is daarnaast onder andere een e-mailprobleem opgelost, waardoor je nu weer gewoon een mailtje krijgt wanneer iemand (ik bijvoorbeeld) op jouw reactie antwoordt. Wel zo handig!

Zoals je inmiddels weet, heb ik sinds een paar weken een nieuwe iPhone en heeft fotograferen daardoor echt een boost gekregen. Ik maak altijd wel foto’s, het hele jaar door, maar deed nog maar weinig moeite om echt mooie plaatjes te schieten.

Waar ik wel had verwacht dat ik los zou gaan met de macrofunctie, heb ik die in de praktijk juist nog niet zo vaak gebruikt. De night mode heb ik daarentegen helemaal ontdekt en al veel mee gewerkt. In de loop der jaren heb ik weleens iets gedaan met nachtfotografie, maar dat bleef altijd beperkt tot een enkele keer.

De reden daarvoor is vooral ongemak. Ik heb er totaal geen problemen mee om in m’n uppie in ‘t donker op pad te gaan, maar om verplicht met m’n loodzware Benro statief op pad te moeten (naast de toch al niet lichte spiegelreflex) en die ook steeds op- en afstellen, maakte ‘t niet echt aantrekkelijk om een rondje nachtfotografie te doen.

Met mijn iPhone hoefde ik zoiets sowieso niet te proberen, dat resulteerde standaard in gruizige foto’s met weinig detail waar zelfs Lightroom weinig mee kon. Onder de juiste lichtomstandigheden kon er soms iets aardigs uit rollen, zoals deze drie die ik overigens letterlijk midden in de nacht maakte, maar doorgaans was het niks.

De 13 Pro doet dat dus een stuk beter en ik sta echt versteld van wat voor prachtige foto’s je daarmee in het donker kunt maken en heb dat dus ook al veelvuldig gedaan. Het begon met een foto van de Lingehaven, daarna een serie mistfoto’s waarvan er zelfs één op TV is geweest bij RTL Weer. Vervolgens ging ik bijna avond in het donker op pad met Bas, vooral met als doel om te fotograferen.

Wat ik hier zo leuk aan vind, is om de stad waarin ik woon op een heel andere manier te bekijken en vast te leggen. Net als dat het uitzicht vanaf een kerktoren een totaal andere ‘point of view’ geeft zoals ik onlangs al schreef, doet de nacht, of in elk geval een avond waarop het vroeg donker is, datzelfde.

Het donker intensiveert voor mijn gevoel ook bepaalde sferen. Zo heb ik een aantal foto’s in steegjes gemaakt, waarvan je spontaan kippenvel zou krijgen. Maar ergens anders maakte ik er juist één die een dromerige, haast sprookjesachtige uitstraling heeft. Maak een foto in een verlichte winkelstraat en je hebt weer een andere sfeer.

Omdat ik hier zo enthousiast over ben, wilde ik daar graag een artikel aan wijden en je wat ‘night shots’ laten zien die ik onlangs maakte. Persoonlijke favorieten zijn mijn fiets in de winkelstraat, Lingehaven in de mist en het hofje met brandende lantaarns.

Welke vind jij het mooist?