Ik liet er in het weekoverzicht al iets over los, ik heb een nieuwe iPhone! En wát ben ik blij met dat ding! Ik kan na een week gebruik al zeggen dat dit nu al echt mijn favoriet is van alle iPhone modellen die ik tot nu toe heb gehad (3GS, 4S, 5S, 6S en X) en dat zou zomaar iets te maken kunnen hebben met de sublieme camera.

Een review kon dus ook niet ontbreken, al ga ik niet in detail beschrijven wat er nieuw is inclusief alle technische specs. Er zijn namelijk al genoeg van dat soort reviews te vinden. Mijn favoriete site voor dit soort dingen is overigens iCulture, die altijd goede reviews schrijft. Zo ook over de iPhone 13 Pro.

iPhone 13 Pro doosje

Waarom upgraden?

In juni 2018 kocht ik de iPhone X, driekwart jaar na de release. Ondanks dat de mijne in algemene zin nog altijd niet traag is, heeft de accu inmiddels wel wat issues en heb ik ook het idee dat de camera minder goed functioneert dan in het begin.

Verder heeft ie steeds vaker last van lagging en heb ik er nooit normaal mee kunnen bellen, alleen handsfree. Hij is meerdere keren opgestuurd ter reparatie, maar helaas zonder resultaat. Dus na drieënhalf jaar, vond ik het tijd voor vervanging, al moet ik bekennen dat het even duurde voor ik op de bestelknop durfde te drukken…

Big money

iPhones zijn duur, dat is helaas een bekend gegeven. Waar een gemiddelde Samsung voor zo’n € 900 over de toonbank gaat, doet Apple daar nog wat bovenop, al is er de laatste paar jaar wel keuze uit verschillende varianten van hetzelfde model, zoals een Mini en Max versie, waarvan die laatste uiteraard de duurste en meest uitgebreide is.

Toch is de iPhone voor mij de enige smartphone en dat heeft niet alleen te maken met persoonlijke voorkeur, die overigens ook zeker wel aanwezig is. Ik ben wel een echte Apple fangirl en vind ze gewoon mooi, prettig in gebruik en kwalitatief goed.

iPhone 13 Pro

Daarnaast heeft het voor mij voordelen in de context van mijn visuele beperking, Van alle Android toestellen krijg ik hoofdpijn en daarnaast is de interface erg slecht leesbaar voor mij. Apple staat bekend om de stille en zeer heldere schermen, maar ook om de uitgebreide toegankelijkheidsopties op hun apparaten.

En voor de mensen die nu denken: “Dat kun jij niet betalen met je uitkering.” Nee, zo’n bedrag kan ik niet zomaar even uitgeven, maar als je een paar jaar spaart kom je een aardig eind. In mijn geval was het coronajaar ook gunstig, omdat ik beter heb kunnen sparen dan normaal. Pro tip: Begin direct met sparen zodra je je nieuwe phone hebt!

Heel pro

Het eerste wat me opviel nadat ik mijn nieuwe telefoon uit het doosje haalde waar ie in was verzonden, is dat Apple vrijwel geen plastic meer gebruikt voor verpakkingen en dat is natuurlijk alleen maar goed voor het milieu.

Belangrijker: De iPhone zelf. Wat is ie prachtig! Ik koos de grijze versie, zoals ik altijd een grijze heb gehad. Ik heb er toch altijd een hoesje om en ik vind grijs gewoon ook mooi en tijdloos. Overigens heeft Apple dit jaar voor het eerst zwarte doosjes voor de Pro versies, wat ik persoonlijk veel mooier vind dan dat eeuwige wit.

iPhone 13 Pro

De 13 Pro is uitgevoerd in mat metaal met glanzende, spiegelende randen. Ik vind het by far de mooiste iPhone tot nu toe. De X heb ik nooit echt mooi gevonden. Het gaat uiteindelijk om het gebruik en als je altijd een hoesje gebruikt zie je weinig van de buitenkant, maar qua uiterlijk vond ik die gewoon geen wowfactor hebben.

Na de eerste opstart en tijdens het instellen en gebruiksklaar maken, viel me direct al op dat deze iPhone niet alleen een stuk sneller is dan mijn oude, maar dat het beeld ook vloeiender is. Dit komt door de hogere verversingssnelheid: 120 Hz ten opzichte van de 60 Hz van oudere modellen. Dat is voor mijn ogen ook nóg een stuk rustiger!

Camera

Voor mij misschien wel het meest belangrijke onderdeel van het hele ding: de camera! Zoals je weet fotografeer ik erg veel en graag en ondanks dat ik eerst voor de 12 Pro wilde gaan, heb ik uiteindelijk toch die € 100 extra voor de 13 Pro bijgelegd, omdat de kwaliteit van de camera bij de 13 Pro wel aanzienlijk is verbeterd.

Nu heb ik de 12 nooit gehad, dat zou al een aardige upgrade zijn vanaf mijn X’je, maar het verschil qua camera tussen de 12 en 13 Pro zou zelfs nóg groter zijn dan tussen die van de iPhone X en de iPhone 12, volgens een aantal van de reviews die ik heb gezien. Dus tja, dan is de keus niet zo lastig!

iPhone 13 Pro camera

En… ze hebben niet gelogen. De camera is écht verbazingwekkend goed en heeft op de meeste punten mijn spiegelreflexcamera van 8 jaar oud ingehaald. Sterker nog, ik zag een video waarin een full frame Nikon dSLR werd vergeleken met de camera van de 13 Pro en dat verschilde allemaal maar heel weinig!

Behalve de verbeterde kwaliteit in algemene zin, zijn er een aantal dingen waar ik ook héél erg blij mee ben. Eindelijk foto’s in 16:9 (breedbeeld) formaat kunnen maken, dat de lenzen van deze iPhone véél meer licht kunnen opvangen, de night mode waar ik al héél veel fun mee heb gehad en… Eindelijk macro-opnamen kunnen maken!

De afgelopen week ben ik dus al aardig los gegaan met foto’s maken en ik merk dat deze nieuwe iPhone mijn fotografie een enorme boost geeft. Opeens heb ik er echt weer zin in en zie ik dingen die me niet eerder opvielen en die ook mooi zijn om vast te leggen. Ik ga nu zelf ‘s avonds in het donker vaak nog op pad om foto’s te maken.

iPhone 13 Pro

Conclusie

Ik denk dat wel duidelijk is dat ik héél enthousiast ben over de iPhone 13 Pro. Als je de 12 hebt en niet zoveel met fotografie doet, is upgraden wellicht niet de moeite waard. Al is de accucapaciteit ook wel sterk verbeterd vergeleken met het vorige model, naar het schijnt. Maar als je vanaf een ouder model iPhone komt, is het echt een big jump en is het verschil op alle fronten duidelijk. Echt een Pro telefoon!

Mocht je benieuwd zijn naar de foto’s die ik met de iPhone 13 Pro heb gemaakt, ik heb Twitter deze week plat gespamd met foto’s en ook op Instagram staan er al een aantal. Twee van mijn foto’s zijn zelfs bij het RTL Weer te zien geweest, nadat ik ze had geüpload via de site van BuienRadar.

Ben jij ook team Apple?