Als ik eens ergens anders wil wandelen dan in Gorinchem, steek ik regelmatig met de veerdienst over naar Woudrichem. Een plaats die voor mij overigens net zo bekend is als de stad waarin ik woon, omdat ik daar zes kilometer vandaan ben opgegroeid en dus praktisch elke baksteen en straathoek ken. Toch blijft het leuk om zo nu en dan even ‘een rondje te doen’.

In twintig minuten ben je de vestingwal rond, wat heel snel is in vergelijking met het ruime uur wat je erover doet om de complete wal van de Gorkumse binnenstad rond te lopen. Maar meer is niet altijd beter en elke plaats heeft z’n eigen charme. Vooral de Rijkswal met uitzicht over de plek waar Maas, Waal en Merwede bij elkaar komen, vind ik nog altijd een bijzonder knus stukje Woudrichem.

Omdat de vesting zelf klein is en je met een uurtje de stadswal én alle straten gezien kunt hebben, varieer ik graag met de routes die ik afleg. Soms loop ik naar het kleine winkelcentrum wat iets meer dan een kilometer verderop ligt, waar trouwens ook een bakker zit die erg lekkere worstenbroodjes verkoopt!

En het kan ook zomaar zijn dat ik besluit niet de veerpont naar huis te pakken, maar gewoon te gaan lopen, van Woudrichem naar Gorinchem via de Merwedebrug dus. Goed voor tien kilometer wandelplezier. Soms vaar ik ook bij Sleeuwijk over, wandel een rondje over Oudendijk of door de ‘nieuwbouw’. Mogelijkheden genoeg.

Zeker omdat Woudrichem ook een oude vestingstad is (als ik Wikipedia moet geloven zelfs ouder dan Gorinchem), leent zich dat natuurlijk ook uitstekend voor het maken van foto’s, wat ik door de jaren heen al veelvuldig heb gedaan.

De vesting ligt voor de hand als foto-locatie, maar ook bijvoorbeeld de historische haven die je direct ziet als je met de veerpont aan komt varen, is de moeite waard. Ongeveer anderhalve week geleden was ik er ook en wilde graag wat foto’s maken met mijn nieuwe iPhone.

Helaas vond ik het licht niet mooi, wat ik zelf duidelijk terug zie op de foto’s. Mensen onderschatten het vaak, maar ‘het juiste licht’ of het ontbreken daarvan, kan een foto echt maken of breken. Sowieso bestaat fotografie natuurlijk al bij de gratie van licht. Want zonder dat, geen foto!

Toch heb ik wat plaatjes kunnen schieten die ik goed genoeg vond om te bewaren, daarvan laat ik je er graag een paar zien in dit artikel. Ik heb overigens onlangs mijn fotogalerij aardig onder handen genomen en in het al bestaande mapje Altena, is nu ook een subrubriek genaamd Woudrichem aangemaakt. Check ‘m op dit linkje!

Ben jij weleens in Woudrichem of een andere historische vestingstad geweest?