Eens in de zoveel tijd krijg ik weer de kriebels, dan wil ik naar boven, die toren op. De Grote Toren in Gorinchem om precies te zijn. 256 ongelijke traptreden om te klimmen, 67 meter hoog, al is die hoogte wel inclusief spits en dat is dus niet het hoogste punt waar je als bezoeker mag komen, dat ligt volgens mij rond de 55 meter.

Vorige week zaterdag was het zover. Daags ervoor had ik al bedacht dat ik best wel foto’s van de stad van bovenaf zou willen maken met mijn nieuwe iPhone en toen ik op Facebook een bericht van Mooi Gorinchem zag dat je in oktober elke zaterdag de toren op kon, heb ik me gelijk aangemeld!

Het is dus niet voor het eerst dat ik die klim heb gemaakt en ook niet dat ik erover heb geschreven op mijn blog. Check bijvoorbeeld deze video van 2007, dit artikel uit 2014 of deze uit 2017. Dat was volgens mij ook wel de laatste keer dat ik ben geweest, dus werd het na vier jaar wel weer tijd!

De statistische en toeristische informatie laat ik dit keer achterwege. Diverse dingen heb ik in eerdere artikelen al genoemd en er is op internet al genoeg info te vinden, mocht je dat echt graag willen weten. Check bijvoorbeeld deze pagina maar eens!

Zaterdagmiddag kort voor 3 uur stond ik dus voor de ingang van het VVV-kantoor, waar je het bedrag van € 3,50 wat de klim kost kon voldoen en vervolgens vertrok de groep richting toren. Het was een gemêleerd gezelschap, er waren zelfs een aantal buitenlandse mensen bij. Wel een leuke groep vond ik.

De rondleiding heb ik dus al meerdere keren gehad en gehoord, dus heb ik daar maar met een half oor naar geluisterd, al vertelt elke gids dingen op een andere manier en heeft de één feitjes die de ander weer achterwege laat. Maar op eigen houtje mag je niet naar boven en dat is ook volkomen begrijpelijk.

Eenmaal op de eerste omloop, kon ik gelijk al m’n lol op met foto’s maken. Nog met beide benen op de begane grond was het me al opgevallen dat het licht erg mooi was. Zonnig en een klein beetje nevelig. Dat houdt in dat je vanaf de toren minder ver kunt kijken en bijvoorbeeld de schoorstenen bij Geertruidenberg niet kunt zien, maar dat soort details zijn zelfs op de meest heldere dag voor mij niet te zien.

Ik vind het gewoon leuk om de stad waarin ik woon van bovenaf te zien, de straten en gebouwen die ik zo goed ken, vanuit een heel ander perspectief te bekijken. Leuk om te zien vond ik bijvoorbeeld ook het glazen dak van het voormalige V&D gebouw. Wat zou het geweldig zijn om daar te slapen, dan kun je sterren kijken vanuit je eigen huis!

Vanaf het hoogste punt was het uitzicht helemaal fenomenaal, prachtig om de stad zo weids te kunnen zien én vastleggen. Ik was ook best impressed door de zoomlens van mijn nieuwe iPhone, want die heb ik bovenop de toren wel gelijk optimaal kunnen gebruiken om bepaalde plekken en gebouwen wat dichterbij te trekken!

Rond half vijf stonden we allemaal weer met onze nog ietwat wiebelige benen op de keien van de Groenmarkt en ben ik snel naar huis gegaan om het geschoten materiaal te kunnen bekijken. In dit artikel zie je enkele van de foto’s die ik maakte, maar in mijn fotogalerij staat ook een mapje waar je ze allemaal kunt zien. Check dit linkje!

Heb jij weleens een kerktoren of ander hoog gebouw beklommen?