Maandag is blijkbaar de vaste dag geworden om weer wat vragen te beantwoorden. Zolang de voorraad strekt uiteraard, want na vraag vijftig is het boekje uit, maar daar zijn we nog niet. Vandaag vraag 16 tot en met 20 en dit keer lees je onder meer waar ik me aan erger, waar ik juist gelukkig van word en hoe ik aan m’n rust kom.

16. Waarvan word je gelukkig en waar geniet je van?

Gelukkig zijn en genieten liggen bij mij wel heel dicht bij elkaar. Ik kan héél gelukkig worden van heel eenvoudige dingen. Neem nu gisteren, toen ik van huis ging voor een wandelingetje met Bas en tien minuten later met hem bovenop de omloop van de molen stond. Daar geniet ik intens van en ik voel me dan ook oprecht gelukkig.

Geluk zit voor mij echt in kleine dingen, niet in veel geld, dure spullen of veel mensen om me heen (liever niet zelfs). Geluk zit ‘m voor mij in dingen, gebeurtenissen of zelfs mensen, die mijn doodgewone dag opeens tot iets bijzonders maken.

Bas op de molen

17. Hoe zorg je voor ontspanning of rust

Juist inspanning zorgt bij mij voor rust en ontspanning. Bijvoorbeeld in periodes dat ik veel last heb van angst, is lichaamsbeweging voor mij onmisbaar. Wandelen of fietsen werkt goed om m’n hoofd leeg te maken. Dat werkt overigens ook als ik gewoon goed in m’n vel zit. Bezig zijn met dingen die ik leuk vind, zorgt ook voor ontspanning. Niets doen is niets voor mij!

18. Waaraan erger je je weleens?

Onoplettend of slecht gedrag in het verkeer, dan kan ik echt pissig worden en soms laat ik dat zelfs merken, alhoewel ik doorgaans niet snel het achterste van m’n tong laat zien. Verder heb ik een enorme hekel aan liegen én aan taalfouten!

En ook: mensen die zich beter voordoen dan een ander en dat gedoe van die anti-vaxxers. Doe es even wat minder ego, denk ik dan. Overigens uit ik mijn ergernis niet snel. Je kunt wel iets denken, maar je hoeft daar niet per se iets mee te doen.

19. Waar ben je onzeker over of bang voor?

Onzeker ben ik over mijn uiterlijk, complimentjes doen me weinig, alhoewel ik het afgelopen week wel leuk vond om te horen dat ik er in het echt zelfs beter uit zou zien dan op mijn foto (terwijl ik zelf denk dat het andersom is).

Angst ken ik vooral in de context van mijn angststoornis. Bang om kanker te krijgen, al heb ik die angst door de jaren heen wel veel beter onder controle gekregen en er sinds de laatste 2 jaar relatief weinig last van.

In algemene zin ben ik juist helemaal geen angsthaas, voor de duvel niet bang en ook niet iemand die overal direct leeuwen en beren ziet. Ik ben een doener, ik zie wel als er iets fout gaat. Toch is er dan één stukje van jezelf wat wel zo’n bangerik is. Raar.

Dingen, gebeurtenissen of zelfs mensen, die mijn doodgewone dag opeens tot
iets bijzonders maken.

20. Waardoor voel je je weleens geremd?

Te vaak en door te veel dingen. Als ik soms achteraf terugkijk op situaties, realiseer ik me dat ik eigenlijk continu op de rem heb getrapt. En hoe zonde het eigenlijk is, dat ik blijkbaar nog altijd niet helemaal mezelf durf te zijn.

Ik merk het bij iets simpels als fotograferen al best vaak: onlangs schreef ik er nog over in dat artikel over auto’s. Dat ik het bijvoorbeeld heel lastig vind om een auto te fotograferen, omdat ik denk dat mensen dat heel raar of verdacht vinden.

Nog een voorbeeld: Als ik een man érg leuk vind (wat overigens zelden gebeurt), doe ik er alles aan om vooral niet te laten merken dat ik hem geweldig vind, want daar zit hij vast niet op te wachten! Een giftige combi van mijn slechte zelfbeeld, negatieve ervaringen en m’n zelfbeschermingsmechanisme. Ga er maar aan staan. :-)

Waar word jij gelukkig van?