Sinds ik mijn nieuwe iPhone heb, vandaag precies een maand, lijkt het haast wel alsof ik opeens ook veel meer leuke en mooie details zie. Gewoon overal eigenlijk. Sowieso ben ik al zolang als ik weet heel detailgericht in alles. Ik denk zelfs dat dit veel minder zou zijn geweest, als ik niet slechtziend was geweest.

Maar zo’n nieuwe telefoon helpt er dus ook aardig aan mee, opeens is alles geschikt fotomateriaal, bijna alles dan. En ook in iets alledaags als een auto, zie ik soms zelfs een mooi onderwerp voor een foto.

Nu ben ik sowieso wel iemand die van auto’s en niet te vergeten motoren houdt. Ik mag dan wel een vrouw zijn en niet eens een rijbewijs hebben, maar dat neemt niet weg dat ik een mooie auto of motorfiets niet weet te waarderen.

Tijdens de afgelopen weken maakte ik dus ook een aantal foto’s van auto’s. En dan dus vooral details, zoals bijvoorbeeld een logo of bijzondere kleurcombinatie. Tussen alles op vier wielen ook een motorfiets die er weliswaar in zijn geheel op staat, maar die ik desondanks wel de moeite waard vond, juist omdat er zoveel detail te zien is.

Lastig vind ik het wel, om op klaarlichte dag een auto te fotograferen. Daar komt mijn ‘wat mensen denken’ angst weer bovendrijven. Stel dat iemand denkt dat ik die auto wil stelen of beschadigen! Ik ga er gemakshalve vanuit dat mensen iets negatiefs van me denken en laat me daardoor té vaak weerhouden van wat ik wil doen, foto’s die ik wil maken. Best jammer eigenlijk…

Toch heb ik mezelf dit keer zover gekregen om die foto’s toch te maken. Het begon met het Volkswagen-logo op een Beetle in een schitterende oranjerode kleur. Ik was er al een keer voorbij gelopen en wilde dolgraag die foto maken, maar deed het niet ‘want dat is stom’. Uiteindelijk ben ik er nóg twee keer voorbij gelopen voordat ik het dan uiteindelijk toch deed. Wat eigenlijk nog veel stommer is! :-D

Een paar dagen later zag ik een geweldig mooie Ford Mustang in een straatje staan en omdat er nog iemand anders ook een foto maakte, durfde ik dat ook wel. Die staat er ook helemaal op, net als de motorfiets. Alhoewel een foto van bijvoorbeeld alleen het logo met die strepen erbij ook heel mooi was geweest.

Ik vind dit zéker leuk om vaker te doen, al vind ik ook niet elke auto geschikt. Hij moet me echt opvallen op de één of andere manier. En dan moet ik het dus ook nog durven zonder dat eeuwige ‘stemmetje’ in m’n hoofd dat het raar of stom is dat ik een auto op de foto zet, of dat iemand er iets van vindt.

Maar misschien komt dat ooit nog. Ik kan me herinneren dat ik hetzelfde gevoel ooit ook had als ik in een straat stil bleef staan om een mooi gebouw te fotograferen, daar heb ik nu ook geen last meer van. Time will tell!

Wat is jouw favoriete automerk?