Een ochtendmens ben ik niet en zal ik naar alle waarschijnlijkheid ook nooit worden. Maar als je een oud hondje hebt wat tegenwoordig de meeste dagen vroeg wakker is en dan meteen uitgelaten wil worden, dan moet je wel en vaak denk ik: “Laten we dan meteen ook maar een stuk gaan lopen, misschien levert ‘t nog wat moois op!”

In de afgelopen weken ben ik dus meerdere keren vroeg op pad geweest, vaak zelfs al voor zonsopgang. Nu ging de zon de laatste tijd pas rond half negen op, dus niet eens zo heel extreem vroeg. Maar als het nog donker is, lijkt het nog half nacht!

En inderdaad kun je dan soms mooie foto’s maken. Ondanks dat ‘t hier lastig is om een plek te vinden waar je goede zonsopgang-foto’s kunt maken (bij mij moet er op de één of andere manier wel iets van water op staan), vind ik het wel leuk om niet steeds naar dezelfde plek te gaan, maar steeds te zoeken naar andere locaties.

Soms kom je van een koude kermis thuis, maar meestal is het genieten, zoals toen ik gisterochtend spontaan besloot om na een rondje over de wal met Bas de veerpont te pakken om vanaf het water van de opkomende zon te kunnen genieten.

In dit artikel laat ik je graag een aantal van mijn favoriete sunset shots zien, die dus op verschillende dagen en locaties zijn gemaakt. De bovenstaande zes foto’s maakte ik overigens allemaal op dezelfde dag, rond het terrein bij de Dalempoort.

De foto’s hierboven maakte ik op 26 en 28 oktober en 4 november. Op de eerste zie je molen Nooit Volmaakt, op 28 oktober dacht ik dat ik wel mooie foto’s kon maken als ik een rondje door het park bij Dalem zou doen. Dat viel helaas nogal tegen, maar een aantal van de foto’s vind ik toch wel de moeite waard, vooral de tweede.

Zoals ik al schreef, ben ik dus donderdagochtend met de pont overgevaren naar Woudrichem en blijven zitten om meteen weer mee terug naar Gorkum te gaan. Ik ging puur voor het uitzicht en natuurlijk om foto’s te maken. En het was zó bizar mooi dat de essentie van de schoonheid eigenlijk niet eens goed overkomt op de foto’s. Ik vind ze best mooi, maar wat ik met m’n ogen zag, was nog véél mooier!

Ook nog een filmpje dus, wat ik in mijn Instagram Stories had gezet, maar die kun je niet via een linkje of embed delen. Dus heb ik ‘m ook maar even op Twitter gezet en daar vandaan weer hier gedeeld als embedded tweet.

Het is jammer dat het slechts iets van vijf seconden duurt en ik niet wat langer heb gefilmd, maar oh wat word ik zen van dat clipje. Moet je nagaan wat het effect was om dit gewoon minutenlang achtereen te aanschouwen. Fenomenaal!

Ga jij ook weleens naar buiten om foto’s van de zonsopkomst te maken?