Deze week wil ik echt wat meer artikelen schrijven (loop enorm achter), dus ik begin meteen met een nieuw lijstje vragen. Omdat de rest voornamelijk om foto’s draait en ik gister ook een weekoverzicht heb gepost, leek me dat prettig voor de afwisseling. En omdat ik niet kon slapen, ben ik om 5 uur ‘s nachts aan dit artikel begonnen. :-D

31. Wat vind je mooi?

Niets is zo subjectief als ‘mooi’ of ‘lelijk’, dat heb ik door de jaren heen zelf ook wel ondervonden, juist door vaak lelijk genoemd te zijn. Wat is dat precies, wat bepaalt dat iemand iets (of een ander) mooi of lelijk vindt. Ik vind bepaalde muziek mooi, de vorm van aardbeien, iemand wiens naam ik niet noem en de kleur van zonsopgang.

Er is zoveel moois in het leven en de kunst is denk ik om dat ook echt te kunnen zien en je ervoor open te stellen. Dát vind ik pas mooi! Ik ben sowieso iemand die verder kijkt dan de oppervlakte. Die iets niet alleen mooi vindt omdat het ‘in de mode’ is, de rest van het land het leuk vindt. Of een persoon mooi vindt alleen om het uiterlijk.

32. Welke cultuur spreekt je aan?

Ben ik een cultuurbarbaar door te zeggen dat ik ‘t niet weet? Ik heb dus geen enkele voorkeur als het gaat om andere culturen. Ik vind in elke cultuur wel bijzonderheden die me aanspreken, voor zover ik er wat vanaf weet dan.

33. Welke kunst spreekt je aan?

Ik ben geneigd te zeggen dat ik niks met kunst heb, terwijl sommigen zeggen dat ik ook kunst maak. Daarmee komen we meteen uit bij het grote vraagstuk: waar ligt de grens tussen een tekening of illustratie en ‘kunst’, om het bij mijn eigen ‘vakgebied’ te houden. Ik vind dat intrigerend. Heeft dat puur met geld en/of status te maken, of is het toch iets anders? Wie het antwoord weet, mag ‘t zeggen! :-D

34. Wat zijn mooie jeugdherinneringen?

Heel kort door de bocht heb ik meer nare herinneringen aan m’n jeugd dan fijne, maar ze zijn er wel, gelukkig. Ik vond ‘t na de ellendige weken op slechtzienden-internaat Bartiméus altijd heel fijn om weer thuis te zijn en m’n ouders deden ook altijd moeite om de weekends extra leuk te maken. Ook bijzondere vakanties, huisdieren en hele simpele dingen die je toch je hele leven bijblijven, zijn mooie herinneringen.

35. Welke vakantie zou je graag nog eens overdoen?

Grappig dat ik hierboven net iets over vakanties schreef en dat dan deze vraag komt. Weet je? Ik ben helemaal niet zo’n vakantieganger. Als kind elk jaar, vaak zelfs twee keer per jaar op vakantie, als volwassene eigenlijk nooit. Geen geld voor, maar ik mis het gewoon ook écht niet. Een dagje cultuur snuiven in een mooie plaats vind ik dan wél weer prachtig en dan ‘s avonds gewoon lekker in m’n eigen bed!

Zo ben ik bijna 10 jaar geleden ook een dag op Texel geweest, samen met m’n maatje Bas. Dat is geen vakantie te noemen, toch voelde het zo. En ik heb dat eiland direct in m’n hart gesloten. Dáár zou ik nog best weleens terug willen, ook al is ‘t voor een dag.