De laatste vragenronde was op 20 december, dus vond ik het wel leuk om er weer een paar te beantwoorden. Inmiddels al aanbeland bij vraag 36 tot en met 40, dus hierna nog twee ‘rondjes’ en dan is het boekje en deze serie op mijn blog dus ‘uit’.

36. Wat zijn je doelstellingen op korte termijn?

2022 is voor mij ronduit slecht begonnen en mijn nieuwe levensjaar (wat vandaag is aangebroken) ook. Ondanks dat ik niet op alles invloed heb of kan hebben van wat er speelt, hoop ik echt dat de lijn onderhand eens in een stijgende lijn gaat in plaats van in een dalende, want ik krijg steeds meer verontrustende klachten die me niet alleen doen denken aan de periode dat ik een burn-out had, maar ook aan mijn depressie van heel wat jaren geleden. Die kant wil ik dus niet op!!

37. Wat zijn je doelstellingen op lange(re) termijn?

Geen enkele. Ik ben maar een simpele ziel, ik doe niet aan ambities of doelstellingen. En waarom zou ik. Ik leef bij de dag en heb jaren geleden ook geleerd om meer in het hier en nu te leven, wat bij de basisprincipes van mindfulness hoort en veel beter in mijn straatje past. Naar de toekomst kijken maakt me bang, dus plannen maken doe ik niet graag. ‘Ik zie wel’ is meer mijn ding, al klinkt dat laconieker dan bedoeld.

38. Welke 10 dingen wil je sowieso nog doen in je leven?

Ook geen, eigenlijk. Maar dan ook echt niet. Ik vind het heel moeilijk als mensen me dingen beloven die ze uiteindelijk nooit nakomen (wat al heel vaak is gebeurd), maar lijstjes maken van dingen die ik ‘echt nog’ wil doen’, dingen waarvan ik weet dat ze er toch nooit van zullen komen ook al wil ik nog zo graag, vind ik minstens zo erg. Ik hou mezelf graag bij de les en blijf liever met twee benen op de grond.

39. Op welke vragen wil je een antwoord hebben?

Ik ben wel iemand die misschien wat meer duidelijkheid/antwoorden nodig heeft dan een ander als het gaat om contacten met andere mensen, wat ik zelf heel vervelend en een slechte eigenschap vind. Ik ben wel heel sterk, maar ook heel breekbaar.

Het punt is dat ik inmiddels zodanig ben beschadigd door toedoen van mensen, dat dit in veel gevallen mijn denkwijze en gedrag bepaalt en het niet meer lukt om daar nog uit te komen. Ook niet met therapie, want: ‘been there, done that’.

40. Welke boodschap heb je voor jezelf over 10 jaar?

Soms vind ik het beangstigend dat mijn zelfbeeld stilletjes aan steeds slechter lijkt te worden en ik mezelf steeds verder inkapsel en isoleer. Ondanks dat ‘t ook een beetje valt onder ‘liegen tegen jezelf’ hoop ik ergens dat er misschien toch ooit een keerpunt komt, dat ik eens tevreden met mezelf kan zijn, al is het maar een klein beetje. ‘Hoop’ is overigens iets waar ik een hekel aan heb omdat dit in mijn geval altijd verbonden is met pijn, dus eigenlijk zou ik dit niet eens moeten schrijven. :-)

Sorry dat mijn antwoorden dit keer misschien wat deprimerend zijn, maar ‘t gaat niet goed en ik ben niet de persoon die dan heel blij gaat lopen doen en de boel loopt te neppen dat het zo fantastisch gaat. What you see is what you get, dat gaat wel voor mij op. Vinden mensen vaak vervelend, dus ik zeg ‘t er maar even bij. :-D