Nog tien vragen, dan is ook deze blogserie weer ten einde. Vandaag dus de een-na-laatste post met vijf vragen. Dit keer lees je onder meer hoe ik mijn leven over tien jaar voor me zie, of ik achter mijn gemaakte keuzes sta en waar ik graag wat meer vanaf zou willen weten. Veel leesplezier!

41. Hoe maak je keuzes in het leven?

Tja, hoe. Gewoon kiezen. Ik ben wel iemand die niet onbeslagen ten ijs gaat, ik denk veel na, ik kan mezelf ook wel als ‘overthinker’ bestempelen en ben in het maken van (belangrijke) keuzes ook niet bepaald impulsief. Ik wil dingen waar kunnen maken en achteraf ook geen spijt krijgen. Ik denk vrijwel alles tot in detail uit.

42. Sta je achter je gemaakte keuzes?

Eigenlijk altijd wel, ja. Als je daadwerkelijk nadenkt over je acties en nooit zomaar wat doet of roept, kom je achteraf ook niet snel op gemaakte keuzes terug. Ik in elk geval niet. Alleen bepaalde details van hoe ik iets heb gedaan zou ik achteraf soms nét iets anders hebben aangepakt, maar dat is gewoon hoe ik ben. Altijd detailgericht in alles en een perfectionist en hart en nieren. Ik wil dingen góed doen en soms is er dan een klein stukje waarvan ik denk, dat had nét iets beter gekund.

43. Wat zou je over of anders willen doen?

Lastige vraag, maar ik denk eigenlijk niets. In de zin van dingen waarin ik zelf de hand heb gehad in elk geval niet. Soms maak je een keuze die achteraf nadelige gevolgen voor jezelf blijkt te hebben, maar dat zie ik niet als een fout, want je kunt nu eenmaal niet alles van tevoren weten. Ik straf mezelf sowieso al wel genoeg.

Van de dingen die slechter uitpakken dan gedacht of gehoopt, kunnen we juist leren, ontwikkelen, evolueren en sterker worden. Ik zie de hobbels op mijn levenspad (en die zijn er al genoeg geweest helaas) als een levensles. Ontwikkeling. Een proces. De tattoo op mijn rechter onderarm met het woord ‘progress’ is daarin ook een goede reminder voor mezelf, zeker als het een tijdje wat minder gaat.

44. Waar zou je meer vanaf willen weten?

Techniek denk ik. Ik ben iemand die van heel veel dingen wel wat weet en van een aantal dingen redelijk wat, ik ben altijd al leergierig geweest en vind het interessant, leuk en goed om altijd te blijven leren.

Techniek in de breedste zin van het woord heeft altijd al wel mijn interesse gehad, waarvan internettechnologie wel min of meer mijn persoonlijke specialisatie is geworden. Maar zeker die techniek ontwikkelt zich razendsnel en ik vind het wel leuk om een beetje op de hoogte te blijven.

45. Hoe ziet jouw leven er over 10 jaar uit?

Dat weet ik niet en wil het niet weten ook. Ik ben erg bang voor de toekomst, heb ook al jaren het gevoel dat mijn toekomst alleen maar slechter kan worden en op bepaalde punten denk ik wel dat ik daar ook weleens gelijk in kon hebben.

Ik blokkeer bij de gedachte om zover vooruit te kijken. Een jaar vind ik al veel. Ik vind het prettiger om bij de dag te leven en op die manier ook heel bewust in het leven te staan, dan altijd maar die blik op oneindig. Ik hou niet van plannen.

Dingen lopen vaak zó anders en ik wil zo min mogelijk verwachtingen hebben van het leven, maar in mijn eigen piepkleine bubbel proberen een kalm en fijn leven te hebben met zo min mogelijk stormen. De laatste tijd lukt dat helaas niet zo en daar baal ik dan van. Ik kan er slecht tegen als mijn ‘biotoop’ verstoord wordt.