Nu het al sinds begin maart erg zonnig is en vandaag zelfs echt lenteweer, ben ik elke middag wel op pad voor een wandeling hier of daar. Vandaag was ik eigenlijk van plan geweest om naar Werkendam te gaan omdat ik iets terug moet brengen bij HEMA en even klaar ben met de winkel hier in de stad vanwege een nogal vervelende ervaring.

Maar uiteindelijk veranderde het plan nogal spontaan, zoals bij mij wel vaker gebeurt en wat ik juist leuk vind, toen ik ergens een foto voorbij zag komen van een molen in Hardinxveld-Giessendam die ik zelf ook wel even wilde bekijken en op de foto zetten.

Volgens Google Maps was het een kleine 3 km vanaf het station en dat vond ik goed te doen, dus liep ik met Bas naar ‘t station en hadden we de trein van 13:05 uur naar Hardinxveld-Giessendam. Na een wandeling deels door het dorp en deels door de polder, was de molen al vrij snel gevonden en te bereiken via een soort karrenpad.

De Tiendwegse molen is een waterwipmolen en volgens de info op de site van ‘onze’ molenstichting SIMAV, werd ie gebruikt om het water van de Binnentiendwegs in een groter polderdeel te malen. Vóór 1906 stond ie overigens nog in Noordeloos, maar hij verving vervolgens de molen die een paar jaar eerder afbrandde.

Grappig is dat de molenaar (Frans Klijn) die op deze molen draait, voorheen op de Oostmolen in Gorinchem zat en ik hem al de nodige jaren via Instagram ‘ken’. Klein wereldje! Overigens is het ook niet heel ongebruikelijk dat een molenaar op meerdere molens in de regio actief is, dus het is ook weer niet het achtste wereldwonder of zo.

Na de molen bekeken te hebben, keerde ik weer om en legden we dezelfde weg weer terug af. Ik vond het jammer dat ik tegenlicht had bij de molen, wat ik altijd toch net wat minder mooi vind. De ‘geweldige foto’s’ die ik hoopte te maken bleven daardoor uit, maar ik heb desondanks wel een aantal leuke plaatjes kunnen schieten en een fijne middag gehad samen met Bas, dat is het voornaamste!

Samen met Bas bij de molen

Weer terug in het dorp, even doorgelopen naar de winkels, alsnog bij HEMA geweest waar ik een klavertje vier in een potje kocht. Vervolgens terug de trein in en eenmaal weer in Gorinchem, een frietje gedeeld met Bas om de middag in stijl af te sluiten!

Zijn er bij jou ook molens in de buurt?