Zo aan ‘t begin van het voorjaar is mijn achtertuin altijd een troosteloze boel. Groene tegels, potten met restanten van planten waarvan ik geen idee heb wat er nog een teken van leven gaat geven of niet, hier en daar wat onkruid. Meestal begint het bij het stijgen van de temperaturen dan flink te kriebelen om de handen uit de mouwen uit te steken en mijn tuin klaar te maken voor voorjaar en zomer!

Omdat maart al heel jaar voorjaarsachtig aanvoelt, begonnen de kriebels dit jaar al vroeg. Best grappig trouwens, voor iemand die niet echt heel groene vingers heeft en tot een paar jaar terug ook geen enkele interesse in planten had. Echt ‘interesse’ kun je het nog altijd niet noemen, maar ik vind het gewoon gezellig staan in de tuin ook al vergeet ik vaak van de helft van de planten hoe ze ook alweer heten.

Gezellig hoekje in de achtertuin

Het woord ‘renovatie’ klinkt dan ook wat heftig voor het vervangen van wat plantjes, verwijderen van de groene aanslag (die trouwens dit jaar bijzonder hardnekkig lijkt te zijn), een bergje herfstbladeren die de winter heeft overleefd in de bladblazer te laten verdwijnen en de boel gezellig maken, maar er was dit keer meer aan de hand!

Omdat ik een open schutting heb, had ik daar sinds 2015 jute tegen zitten. In eerste instantie om te voorkomen dat de katten er vandoor zouden gaan (vooral Molly bleek prima in staat zich tussen de hardhouten balken door te wringen) maar het bleek ook wel heel goed te werken om net een beetje meer privacy te creëren in m’n tuintje.

Vorig jaar zomer was het jute al aan vervanging toe met hier en daar een gat, maar het tuincentrum waar ik m’n eerste rol had gekocht, bleek het niet meer te verkopen. Wat volgde was een lange en vruchteloze zoektocht.

Tot m’n moeder onlangs een link stuurde waar je jute op de rol kon kopen. Die site had ik al eens bezocht, maar had naar dezelfde soort jute gekeken die ik eerst had en die was veel te smal. Maar ‘gewone’ jute was er wel in een breedte van 50 cm!

Hanging basket met vooltjes

Nog geen twee twee dagen later werd een rol van 10 meter jute bezorgd van 50 cm breed zodat ie precies tussen de horizontale balken van de schutting valt. Omdat er inmiddels echt niks meer van de oude jute over was, ging ik er dinsdag meteen mee aan de slag en ondanks dat ‘t in het begin wat moeizaam ging, kreeg ik er al vrij snel meer handigheid in en zat het hele spul er uiteindelijk rond half 5 op.

In de dagen erna zette ik nog een stukje wat ik over had van de ‘oude’ jute tegen de poortdeur, kocht ik een hanging basket met viooltjes en deed nog het één en ander waardoor de tuin verder opknapte. Helaas is vanaf volgende week het mooie weer ook weer over begreep ik, maar het kan maar gedaan zijn!

Heb jij ook een achtertuin?