Ik was dat boekje al bijna vergeten, tot ik ‘m opeens in het vizier kreeg en me bedacht dat ik nog vijf vragen te beantwoorden had, voordat het ‘uit’ zou zijn. In ‘t boekje zelf heb ik overigens geen letter geschreven, ik heb alles alleen op mijn blog beantwoord. Wel zo makkelijk, aangezien ik nogal snel een lamme arm krijg van ‘echt’ schrijven!

46. Hoe ziet de wereld er over 50 jaar uit?

Dat soort dingen denk ik liever niet al te veel over na. Ik heb wat moeite met naar de toekomst kijken, omdat ik niet zo goed kan omgaan met verandering. Ik denk dat er nog meer gedigitaliseerd en gemoderniseerd is dat bepaalde dingen overbodig zijn geworden. Ik weet niet of het per se beter zal worden. Ik heb gewoon geen idee.

47. Welke (inter)nationale gebeurtenissen hebben indruk op je gemaakt?

Ik merk dat de oorlog in Oekraïne veel met me doet. Vooral de eerste weken volgde ik alles wat los en vast zat en ik heb me ook een tijdje erg angstig gevoeld daarover, het idee dat hier ook elke dag een (kern)bom kon vallen. Die angst is na een tijdje wel wat op de achtergrond geraakt, toch houdt het me nog steeds wel bezig.

Vorig jaar greep de aanslag op Peter R. de Vries me ook erg aan, wat me uiteindelijk aanzette tot het tekenen van zijn portret, omdat tekenen voor mij ook een manier is om dingen te verwerken die ik niet via mijn gevoel kan uiten.

48. Wat zijn je politieke standpunten?

Geen! Misschien valt het onder struisvogelpolitiek, maar politiek interesseert me geen ene moer. Ik verdiep me enigszins in stemwijzers als er gestemd moet worden, verder hou ik me het liefst overal van afzijdig.

Ik snap ook nooit zo goed waarom het bijvoorbeeld bijna aan de lopende band over politiek gaat op Twitter, terwijl geen mens daadwerkelijk iets aan de gevestigde orde kan veranderen, ongeacht hoe hard, luid of sterk iemands standpunt ook is.

49. Wie zou je willen ontmoeten of voor een dag willen zijn?

Geen idee. Ik ben niet zo… hoe noem je dat? Gedreven of ambitieus in dat soort dingen. Vrijwel nergens in eigenlijk. Doe maar gewoon normaal. :-)

50. Wat zou de titel zijn van een verfilming van jouw leven?

The Outcast is een goede titel, omdat ik nooit ergens bij hoor en altijd net te anders, te afwijkend, te veel van dit of te weinig van dat ben, hoe hard ik ook mijn best doe. Niet om negatief te doen overigens, ik ben gewoon graag eerlijk over de realiteit en die is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn.

Tot zover alle vijftig vragen uit het boekje genaamd ‘50 Vragen aan Jezelf‘. Alle eerdere vragen en antwoorden teruglezen? Hier een opsomming!

50 Vragen deel 1
50 Vragen deel 2
50 Vragen deel 3
50 Vragen deel 4
50 Vragen deel 5
50 Vragen deel 6
50 Vragen deel 7
50 Vragen deel 8
50 Vragen deel 9

Overigens heb je morgen een artikel van me tegoed over mijn tripje naar de Betuwe van vandaag. Maar omdat ik na 15 km lopen gewoon ook wel even een beetje uit wil rusten en zó belachelijk veel foto’s heb gemaakt dat het ook wel wat tijd gaat kosten om dat allemaal uit te zoeken, wacht ik daarmee tot morgen!