Het zal inmiddels voor iedereen wel duidelijk zijn dat het leven er de komende tijd niet goedkoper op zal worden. Benzine, brood, energie, zelfs je geliefde frietje mét wordt duurder en daarom is het geen overbodige luxe om wat meer moeite te doen om geld te besparen in het huishouden!

Nu zijn er ongetwijfeld al talloze artikelen te lezen met bespaartips (ik schreef er zelf trouwens ook al eens één in 2014), maar ik put in dit geval uit mijn eigen huishouden en heb een aantal tips voor je die misschien nét wat minder voor de hand liggend zijn dan ‘douche maximaal 5 minuten‘ en ‘zet de thermostaat een graadje lager‘.

achter gesloten deuren

Kan van alles gebeuren, maar blijft het vooral ook een stuk warmer in huis. Ventileren is uiteraard goed en van belang voor je gezondheid, maar dat kan ook op een andere manier dan je (binnen)deuren wagenwijd open zetten. Zelf houd ik sinds kort ook de deur tussen woonkamer en keuken ‘s nachts dicht en dat scheelt in de ochtend toch mooi een hele graad die de cv niet ‘aan hoeft te vullen’!

eitje!

Zelfs de meest beroerde thuiskok kan wel een ei koken, maar wist je dat dat ook op een manier kan die minder energie kost? Kook ‘m in de waterkoker! Ei erin, koker aan en als ie afslaat de kookwekker zetten. Door de kleine gesloten ruimte, blijft het water geruime tijd op kooktemperatuur, maar zonder dat er energie wordt verbruikt!

Doodle eieren

half werk

Zelf doe ik de vaat gewoon met de hand. Niets ouderwets en scheelt energieverbruik. Maar het kan nóg zuiniger door je gootsteen (of teiltje) maar voor de helft met warm water te vullen. Als je geen grote voorwerpen af te wassen hebt, voldoet dat meestal prima en heb je de helft minder warm water en dus gas verbruikt!

too good to go!

Diverse winkels bieden hun overgebleven voedingswaren aan via To Good To Go. Dat kan variëren van een tas vol brood en andere deegwaren tot een maaltijd voor € 2,50 of producten uit de supermarkt die over zijn. Zelf heb ik zo al een paar keer de vriezer met brood kunnen vullen voor belachelijk weinig geld. Voorkom verspilling én bespaar geld uit je eigen portemonnee. Beter kan haast niet toch?

droge hap

Is je brood droog? Zelfs als je het altijd invriest zoals ik doe, kan het na verloop van tijd toch droog worden. Zelf trek ik dan een pan uit de kast en maak wentelteefjes. Doe je gewoon heel simpel met melk, ei, kaneel en suiker en het smaakt nog heel lekker ook! Bij het overgebleven restje van het ei/melk mengsel, gooi ik wat bloem om er een pannenkoekje van te bakken, zodat écht alles opgebruikt is.

doodle brood

waakhond

Mijn voordeur is onlangs gefikst, maar zorgde eerder best voor veel tocht in de gang en ook een harder werkende cv-ketel. Dus had ik al enige tijd een tochtrol in de gang liggen, die ik voor de grap mijn waakhond ben gaan noemen. Omdat ie zo recht voor de deur lag en ook omdat de mijne in de vorm van een (langgerekte) hond is. Zo’n tochtrol koop je al voor een paar euro bij een winkel als bijvoorbeeld Action.

koudwatervrees

Als je een harde vloer hebt zoals laminaat, parket of PVC, is regelmatig dweilen een soort noodzakelijk kwaad. Even een sopje maken en gaan met die vloerwisser! Maar wist je dat je vloer met koud water dweilen veel beter en ook schoner is? Lees dit artikeltje maar eens. Last but not least de inkopper: je bespaart wéér warm water!

Wat doe jij om te besparen in en om huis? En wat is jouw ultieme bespaartip?