Uit de tijd dat bloggen niet zo lekker liep, heb ik een aantal mapjes met foto’s waar ik nog iets mee wilde doen. Het oudste mapje dateert van oktober vorig jaar! Ik had mijn iPhone 13 Pro toen net en daardoor het fotograferen praktisch herontdekt, omdat de camera op mijn nieuwe telefoon zoveel beter is dan die van z’n voorganger.

Ik postte rond die tijd ook een ‘In Detail’ artikel met het thema auto’s. Maar er waren dus meer van dat soort foto’s, alleen dan met een ander onderwerp. Best bijzonder hoe ik opeens details ontdekte die ik nooit had gezien, in de stad waar ik toch al zo’n 20 jaar woon. Vandaag laat ik je graag een aantal van die beelden zien!

Hierboven zie je er al twee. In een oude stad als Gorinchem, loont het om de deuren van oudere panden eens goed te bekijken. Veel ervan zijn haast kleine kunstwerkjes op zich. Van bovenstaande twee vind ik zelf de rechter het mooist, het lijkt een soort klavertje vier wat daar op de deurpost prijkt. Subtiel maar toch duidelijk zichtbaar.

Deuren met roosters waar bijvoorbeeld de kop van een leeuw of een soort engeltje in verwerkt is, zie je best veel, maar als je goed oplet, zie je dus ook de kleinere en wat meer verfijnde details zoals op de tweede foto. Eigenlijk best wel jammer dat je vaak zomaar langs dat soort mooie details loopt, zonder ze op te merken!

Geen kleine details, wel bijzondere: Muurschilderingen met reclame voor drank en de typische Gorkumse zoute bollen, verder een charmant mozaïek-achtig bordje waarop in Latijn gewaarschuwd wordt voor de hond en op het muurtje van de Gasthuisgang een herinnering aan de automatiek die daar vroeger zat.

De wijnreclame (al lijkt het meer op een fles jonge klare) is of was van wijnhandel van Ouwekerk, die de dag van vandaag nog altijd bestaat, maar inmiddels is gevestigd in Arkel. De zoute bollen zijn de lokale lekkernij van de stad, al heb ik werkelijk nog nooit iemand gesproken die ze ook echt lekker vindt, maar het gaat om het idee. 🙂

De geschiedenis van Gorinchem zit praktisch in elke baksteen verweven en ook in allerhande beelden en andere kunstvoorwerpen die met name in de binnenstad te vinden zijn. Op de eerste foto zie je een deel van het vierkoppige bronzen beeld wat de bovenkant van een fontein aan de Volksweerbaarheid opsiert.

Dit is overigens wel één van de meer recente kunstwerken, de fontein met het beeld genaamd De Wachters is namelijk pas in 1999 geplaatst en was een cadeau van de toenmalige woningbouwvereniging (Bouwen & Bewaren), aan Gemeente Gorinchem.

Verder zie je Hendrick Hamel, een bekende naam in de historie van de koopvaardij én de man die Korea definitief op de kaart zette. Er is ook een Hendrick Hamel museum aan de Kortendijk in Gorinchem, waar ik zelf nog altijd eens wil kijken.

Dan mijn favoriet: de Zalmvisser. Ook die staat er nog niet zo lang als je zou denken, namelijk sinds november 1992. Het werd door Scheepswerf Damen geschonken aan de gemeente vanwege het 600-jarig bestaan van de stad. Vlakbij de locatie waar het beeld sinds die tijd op ‘t muurtje zit met z’n vis, was vroeger ook een kleine zalmhaven te vinden.

Op de laatste foto een waterpomp in de Molenstraat, die daar al sinds het jaar 1852 zit en vroeger dus actief werd gebruikt. Omdat waterleidingen nog toekomstmuziek waren, werden waterpompen gebruikt om mensen van water te kunnen voorzien. Ik vind het leuk en mooi dat dit soort oude details bewaard zijn gebleven!

Kom jij ook weleens oude details of bijzondere kunst tegen in je woonplaats?