Als je aan de term ‘lekkere luchtjes’ denkt, heb je waarschijnlijk direct gedachten aan dingen die lekker ruiken. Zo ben ik zelf gek op de geur van aardbeien, hou ik enorm van geurige bloesem en heb ik al zo lang als ik weet een vreemde voorkeur voor de geur van benzine. Ja echt, not kidding…

De ‘lekkere luchtjes’ van vandaag gaan over een ander soort lucht, namelijk dat wat je ziet als je naar boven kijkt wanneer je buiten bent. De afgelopen paar dagen waren er opvallend vaak schitterende wolkenpartijen te zien, vaak voorzien van mooie en haast schilderachtige kleuren. Ik had het geluk dat ook nog vast te kunnen leggen!

Molen de Hoop, Gorinchem

Het begon allemaal op 2 april met ‘n foto van molen de Hoop, gemaakt vanaf de dijk. Niet per se een heel dramatische lucht, maar qua wolken toch ook wel weer nét iets specialer. Het was een mooie voorbode van wat nog zou komen!

De dag erna – 3 april – werd er nog eens een flinke snuf ‘drama’ toegevoegd aan de wolken en dat was duidelijk te zien! Ik ben niet één of andere cloud chaser die op de hoogte is van alle wolken en weersomstandigheden en op het juiste moment op de juiste plek is. Het is meer een kwestie van geluk hebben.

Juist omdat het vaak een verrassing is, als de lucht zo mooi is en ik wat leuke plaatjes kan schieten, voelt het vaak echt als een cadeautje en kan ik haast niet wachten om thuis mijn gemaakte foto’s te bekijken.

Natuurlijk kan dat ook op m’n iPhone, waar ik ze tenslotte ook mee maak, maar ik kan op een groter scherm toch net wat beter beoordelen of ik ze echt mooi vind, ze goed scherp zijn en welke foto’s ik wel of niet wil houden. Ik ben nogal selectief…

Vier dagen later was het weer raak. Ik was even een rondje met Bas doen toen ik de meest onwaarschijnlijk oranje lucht zag. Op zo’n moment is het even snel denken: Op welke plek waar ik die lucht kan fotograferen, kan ik ‘t snelst zijn, want het verandert waar je bij staat, zeker als het ook nog eens hard waait zoals vandaag.

Helaas was ik voor de feloranje kleuren al te laat toen ik eenmaal op de plek was die ik in gedachten had, dus blij dat ik in de Burgstraat en de Dalemstraat snel nog een paar plaatjes heb geschoten. Je zou het haast niet geloven, maar er zitten slechts een paar minuten tussen de eerste twee en de laatste foto!

Hou jij ook zo van mooie wolkenluchten?