Ik ben dol op taal en tekst, maar zeker ook op de manier waarop dat tot uiting komt. Namelijk in de vorm van letters! Handschrift, lettertypen, kalligrafie, typografie, name it! Zoals je weet ben ik zelf graag bezig met handlettering en heb ik al heel wat jaren een lichtelijke verslaving voor lettertypen.

As we speak heb ik er een kleine 1600 op mijn computer staan, waarvan er overigens hooguit 100 zijn geïnstalleerd, omdat ik al vrij snel leerde dat het installeren van veel lettertypen niet bepaald ten goede komt aan de snelheid van je besturingssysteem.

Mijn blog heeft door de jaren heen ook al verschillende stijlen gekend wat betreft de tekst, logo en kopteksten. Een half jaar geleden ontwierp ik een volledig nieuw logo voor EstrellaWeb nadat de vorige slechts een upgrade was van die dáárvoor. Ook ging ik voor het eerst aan de slag met webfonts, waarmee de keus in lettertypen praktisch onbeperkt werd, in tegenstelling tot de collectie webfonts van Google.

Lettertype ‘Floret’

Ik wilde een wat meer speelse, creatieve en authentieke uitstraling en ging voor een handschrift-achtig iets. Ik koos voor het lettertype Floret. Toch merkte ik al vrij snel dat ik niet 100% tevreden was. Ik vond sommige letters en lettercombinaties niet zo mooi en de meeste hoofdletters oerlelijk. Dat laatste loste ik op door alle kopteksten in lowercase (kleine letters) weer te geven, maar toch…

Onlangs besloot ik dat het nu tijd werd om mijn onvrede aan te pakken en begon een lange zoektocht naar het perfecte lettertype. In eerste instantie koos ik voor een font genaamd Magical Feather die ik aanvankelijk geweldig vond, maar die me na een dag of twee op bepaalde punten toch wat tegen ging staan.

Daarna volgde Southville, heel prettig leesbaar, maar nét wat te veel gestijld naar mijn smaak en ook nét wat minder passend bij mijn logo. Uiteindelijk uitgekomen bij een lettertype met de naam ‘What A Time‘ en dat is denk ik wel een blijvertje!

Ondanks dat het een soortgelijk ‘brushlettering’ font is als Magical Feather, is deze wat beter leesbaar, maar past ook beter bij mijn logo. Ik herken mijn eigen lettering-stijl er trouwens ook wel een beetje in, deze voelt goed en zelfs de z heeft niet zo’n rare krul aan de onderkant, wat de meesten van dit soort fonts wel hebben.

Overigens is er nu een tweede lettertype bij gekomen, wat ik gebruik voor de mobiele site én voor kopteksten in artikelen. Eerder gebruikte ik het lettertype voor titels óók voor kopteksten binnen een artikel. Dat is nu dus opgesplitst. Dit is een all-caps font genaamd Lemon Yellow Sun met eveneens een eigenwijze en creatieve uitstraling.

Ondanks dat mijn blog er niet meteen heel anders uitziet met een paar nieuwe fonts, geeft het voor mijn gevoel toch weer nét een wat frissere uitstraling en ik ben erg blij met de lettertypen die ik nu gekozen heb!