Afgelopen week stuurde m’n moeder me een artikel uit het AD dat er deze zaterdag – vandaag dus – een recordpoging werd gedaan om zoveel mogelijk molens tegelijk te laten draaien. Dit is een initiatief van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, vanwege hun vijftigjarig jubileum en omdat dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Molenaar.

Ik vond het wel een mooie gedachte, alle plusminus 1200 molens die Nederland telt die tegelijkertijd hun wieken laten draaien, dus vond het ook wel leuk om er iets over te tikken op mijn blog, omdat ik zelf natuurlijk ook enorm liefhebber van molens ben!

Op de Instagrampagina van molenstichting SIMAV (waar ook de Gorkumse molens onder vallen) zag ik in hun Stories ook al diverse filmpjes voorbij komen van vrolijk draaiende molens. Ze hebben wel geluk met het weer, want als er echt buien vallen, is het niet verstandig om een molen te laten draaien, weet ik sinds een tijdje.

Molen de Hoop, Gorinchem

Zelf heb ik vandaag maar één draaiende molen gezien en dat was de Hoop, die vijf dagen per week draait, dus niet heel uitzonderlijk. Toch kon ik het niet laten om weer even wat foto’s te maken, omdat ik de combinatie met de witte wolken en blauwe lucht erachter zo mooi vond.

Ik had ook wel weer eens zin om de trappen te beklimmen om even op de stelling te kijken en wat foto’s te maken, maar dat zat er helaas niet in. Toen ik net Bas van z’n buggy overgeheveld had naar de draagzak, kwam de molenaar z’n hokje uit om te zeggen dat ie liever niet had dat ik met de hond naar boven ging, iets over ‘praatjes’.

Dat betekent dus dat ik niet meer de molen op kan zolang Bas er nog is, ik ben daar best verdrietig over, sowieso vind ik het vreemd dat het eerst geen probleem was en nu opeens wel. Ik kan Bas inmiddels niet meer alleen thuis laten. Gelukkig kan ik van de molens zelf nog ongestoord foto’s blijven maken!

Hierboven zie je foto’s van de overige drie molens die Gorinchem telt. De Oostmolen (foto 1) en Westmolen (foto 3) staan vlak naast elkaar en staan in tegenstelling tot De Hoop en Nooit Volmaakt (foto 2) niet in de binnenstad, maar aan de rand van de stad, tegen Schelluinen aan. Dit zijn ook andere molens dan die in het centrum staan.

Bas op de molen