Een paar weken geleden zag ik op Facebook een aankondiging voor een evenement bestaande uit een mond vol Franse woorden. Nou is mijn Frans niet al te best, maar ik had al wel snel door dat het om een evenement ging, wat gehouden zou worden aan het Melkpad in de binnenstad van Gorinchem. Een soort markt met een Frans tintje.

Dat evenement stond dus voor vandaag op de planning en na het nogal wisselvallige weer van afgelopen week, was vandaag een stralend zonnige dag, perfect voor een buitenevenement. Nadat ik er vroeg in de middag al langs was gekomen tijdens een wandeling met Bas, had ik al de nodige geuren en geluiden opgevangen die me wel aanspraken, dus uiteindelijk om een uur of half drie eens poolshoogte gaan nemen.

Het hele plein voor de Woord en Daad kringloopwinkel (het Melkpad) stond vol met knusse kraampjes, kunst, lekkernijen en prachtige oldtimers. Er heerste een gezellige, gemoedelijke sfeer en er klonk Franse muziek.

Je waande je zo in Frankrijk! Dit door restaurant Metropole georganiseerde evenement werd inmiddels voor de vierde keer gehouden en is ook een leuke manier voor ondernemers om zich te presenteren.

Zo kon je melk proeven waarvan de naam van de koe waar ie uit gemolken was op de fles stond, was er wijn van De Fruitmotor, bier van Stadsbrouwerij Dukes en kon je chocolaatjes proeven of een bakje met koek en gesmolten chocolade kopen bij de kraam van Olala Chocola. Om je vingers bij af te likken!

Ik zag verder kaas, een kraam met volgens mij zelfgemaakte spulletjes van het Vita College, diverse soorten honing van de Bijenbaas, koekjes van Sijn in Zoet (ook om te proeven), een ouderwetse ijskar van Ijsboerderij Middelbroek met asperge-ijs en in de kraam van Gansch Anders kon je terecht voor ganzenvlees en sapjes.

Er werd op een grote ronde schaal ham gebakken die je voorzien van een broodje en verse groente kon kopen (er was ook een vega versie met avocado), er waren lekkere sapjes van Schulp in het kraampje van Brouwerij’tIJ (zelf ook geproefd) en de Coop stond er met een kar vol appelflappen, die overigens erg lekker waren!

Behalve een keur aan diverse lekkernijen, was er ook een hoekje met snuisterijen en kunst en stonden er dus een aantal oldtimers. Een vaalgroene Simca, een prachtige azuurblauwe Peugeot 404 en m’n favoriet: Een wijnrode Citroen Traction Avant. Die naam heb ik overigens wel even op moeten zoeken. Maar: wat een beauty!

Vlak voordat ik – na zeker drie rondjes te hebben gelopen – weer huiswaarts keerde, ving ik ook nog iets op van een dansopvoering door twee groepjes kinderen. De link van de piratenpakjes en -muziek (Pirates of the Caribbean) met ‘t Franse thema kon ik niet helemaal leggen, maar evengoed leuk om te zien en mooi gedanst!

Zoals te verwachten was, heb ik ook heel wat foto’s gemaakt. In totaal iets meer dan 80, waar er na selectie uiteindelijk 40 over zijn gebleven. In dit artikel kun je er al een aantal zien, maar ik heb in mijn fotogalerij een mapje aangemaakt waar je ze allemaal op je gemak kunt bekijken. Je vindt de foto’s op deze link!

Zou jij zo’n Frans evenement ook bezoeken?