Soms reken je je weleens rijker dan je bent. Zo schreef ik precies twee jaar geleden óók al een artikel waarin ik – met enige trots – schreef dat EstrellaWeb inmiddels al twintig jaar door ondergetekende volgeplempt wordt met allerhande stukjes tekst. Een jaar later volgde op 19 mei een artikel genaamd ‘Twenty One‘.

Toch bleek dat helaas in de categorie ‘fake news’ te vallen, ik was even vergeten dat 2002 niet hetzelfde is als 2000 en ik ben écht op 19 mei 2002 begonnen met bloggen op EstrellaWeb. Zoals je hier kunt lezen, was mijn huidige blog zéker niet mijn eerste site en schreef ik voorheen ook al eens stukjes online, maar officieel gezien, bestaat EstrellaWeb dus sinds 19 mei 2002!

En dat betekent dat ze vandaag dus wél precies 20 jaar bestaat en ook al vind ik trots meestal maar een vies woord, hier ben ik toch wel soort van trots op. Ik heb er nooit iets mee bereikt in de zin van veel bezoekers en ik verdien er ook geen cent mee, al is dat vooral uit principe omdat ik commerciële blogs echt vreselijk vind.

Voorheen programmeerde ik alles zelf,
dat blijf ik tot op zekere hoogte ook
doen omdat het leuk en leerzaam is!

Maar ondanks dat het zo nu en dan een periode wat stiller blijft, haal ik nog altijd veel plezier uit het schrijven van stukjes, het delen van belevenissen, foto’s, tekeningen en soms ook persoonlijke verhalen en last but not least ook het technische deel.

Want ondanks dat EstrellaWeb sinds 2010 op WordPress draait, vind ik het nog altijd heerlijk om zo nu en dan met m’n neus de code in te duiken om dingen te customizen en naar m’n wensen aan te passen. Voorheen programmeerde ik alles zelf, dat blijf ik tot op zekere hoogte ook doen omdat het leuk en leerzaam is!

Voor de eerder genoemde post die ik twee jaar geleden plaatste, had ik een speciale illustratie getekend, die ik voor de gelegenheid en ook omdat ik even geen inspiratie en tijd had voor iets nieuws, een oppoetsbeurt en een kleine upgrade heb gegeven.

20 jaar bloggen illustratie

Ik ben blij dat het bloggen de laatste tijd ook weer beter gaat, omdat ik er wat losser in sta, mezelf minder regels opleg over wanneer ik moet bloggen, hoe vaak, op welke tijden ik het best kan publiceren, welke mate van variatie ik moet aanhouden en dan nog de rest van de waslijst aan ‘regels’ die ik mezelf oplegde.

Sinds ik dat heb laten vallen, schrijf ik veel gemakkelijker en sneller een stukje, wacht ik niet meer dagen omdat het ‘dan beter uitkomt’ qua planning om het vervolgens te vergeten. Ik schrijf in de eerste plaats voor mezelf en heb al lang niet meer het doel om bezoekers naar m’n blog te trekken. Voorheen deed ik dat wel een beetje, volgde ook veel andere blogs en reageerde vaak op andermans artikelen.

Maar wat er dan ontstaat is een soort ruilhandel en dat ging me tegenstaan. Ik hecht waarde aan authenticiteit. heb liever hooguit 10 bezoekers die naar mijn blog komen omdat ze mijn teksten leuk vinden, dan 100 die alleen even een reactie met een linkje droppen om zelf meer traffic te genereren. Kwaliteit boven kwantiteit!

Hoe lang ken/volg jij mijn blog al?