In het artikel wat ik op 4 juli schreef, liet ik weten dat ik een koker met de as van Bas op had gehaald bij de dierenkliniek in Woudrichem. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niets heb met as en urnen, maar omdat ik hem individueel heb laten cremeren, is het dan bij de prijs inbegrepen dat je de as van je overleden huisdier krijgt.

De koker staat inmiddels al een tijdje in een speciaal gedenkhoekje in mijn kast (wat overigens nog niet helemaal af is, maar ik neem daar de tijd voor) en die laat ik verder ook gewoon dicht heb ik besloten. Ik vind de koker op zich mooi en helemaal niet eng of doods en zelfs al zou de koker vallen, kan er niets uit, dankzij een slim systeem.

Gedenkhoekje voor Bas

Nu zat ik onlangs sinds lange tijd weer eens op AliExpress en kwam daar min of meer bij toeval een hangertje tegen wat me echt aansprak. Een subtiel klein hartje met een pootafdrukje erop, waar je ook nog tekst op kon laten zetten. Zowel de ketting als de hanger zijn van rvs, dus dat blijft mooi en verkleurt niet.

Ondanks dat ik al jaren met enige regelmaat spulletjes van AliExpress heb besteld en ook vaak sieraden, heb ik wel gemerkt dat de kwaliteit vaak nogal verschilt. Soms heb je dingen waarvan je je amper kan voorstellen dat ze zo weinig kosten, maar echt heel degelijk zijn en mooi blijven en soms is het gewoon echt prul.

Hartje met de naam Bas

Toch besloot ik dit hangertje te bestellen voor die paar euro dat het kostte en ik wilde op de achterkant Bas zijn naam erop, je kon zelfs nog uit 7 lettertypes kiezen voor de tekst. Pas na het bestellen, zag ik dat dit ook een hangertje is waar je eventueel as in kunt doen, er wordt zelfs een klein trechtertje en een soort spateltje bij geleverd.

Ik bestelde het hangertje op 8 juli en ondanks dat ik de laatste paar keer dat ik iets op AliExpress bestelde echt máánden moest wachten, lag het pakketje tot m’n verbazing gisterochtend op de deurmat. Binnen twee weken! Ik vind ‘t hangertje echt heel mooi, het formaatje is perfect en het voelt ook echt heel degelijk en zwaar aan.

Nu was mijn bedoeling dus niet om er as in te doen, maar ik wilde er wat haartjes in doen. Ik heb al een plukje haar van hem op een kaart zitten waar ook zijn pootafdruk op staat, maar ik had tussen de rand van het bed nog een plukje haar gevonden wat ik daarvoor wilde gebruiken. Het was best even priegelen om het met een pincet in de kleine opening van het hangertje te wurmen, maar het is gelukt.

Die haartjes zijn voor mij veel meer ‘Bas’ dan zijn as, daar heb ik gewoon niet echt iets mee. De kaart met het plukje haar staat ook al sinds zijn dood op mijn nachtkastje en elke avond voor het slapen, wil ik toch even die haartjes aanraken. Ik vind het ook een heel fijn idee om een beetje van hem zoals hij was, dicht tegen me aan te dragen.

Het enige ‘nadeel’ is dat ik het kettinkje wat aan de lange kant vind. Het is 50 cm en daarmee net zo lang als een ander kettinkje wat ik permanent draag. Ik vind ‘t mooier als het iets meer gelaagd valt en ook heb je dan minder kans op krasjes.

Nu was ik er gistermiddag meteen al mee bij de juwelier geweest om ‘t iets in te laten korten, maar dat zou volgende week zaterdag pas klaar zijn en het idee dat ik het nu gewoon niet eens kon dragen maakte me zo onrustig dat ik vanmorgen al voordat de winkel openging, heb gebeld dat ik het kettinkje toch weer wilde ophalen.

Ik heb besloten dat ik een ander kettinkje (ook van staal) koop in de juiste lengte. Als ze aan zo’n ding gaan prutsen ben ik toch bang dat er eerder een oogje open gaat en ik ‘m kwijtraak. Sowieso zou ik een iets dikkere schakel denk ik zelfs mooier vinden en dat is ook nog eens sterker. Tot die tijd draag ik ‘m gewoon zoals ie nu is en kan ik in de tussentijd rustig op zoek naar hét perfecte kettinkje.