Een tijd geleden alweer, kreeg ik bericht van de woningbouw met de mededeling dat er door de firma Hagemans nieuwe keukens geïnstalleerd zouden worden en of ik op het antwoordformulier wilde vermelden of ik dat ook wilde. Ondanks dat zoiets altijd wel rotzooi en ‘gedoe’ geeft, hoefde ik dáár geen twee tellen over te denken. Doen!!

Ik zit sinds voorjaar 2004 in deze woning, dat gaat al richting de 20 jaar. En al die tijd heb ik dezelfde keuken, dus zo’n upgrade leek me een uitstekend plan! Dus vulde ik het formulier in en kreeg later weer een nieuwe brief, waarop ik zelf kon kiezen welke kleur/print van de aanrechtkastjes ik wilde, aanrechtblad, tegels en grepen. Gewoon een customized keuken op kosten van de woningbouw, wie wil dat nu niet! 😉

Omdat mijn inductiekookplaat inbouw is (lees: destijds heeft een vriend een vierkant gat gezaagd in de plank die als verlengd aanrechtblad diende), moest er sowieso een verlengd aanrechtblad komen en ook koos ik (op aanraden van m’n moeder) voor één van de aanrechtkastjes een ladekast in plaats van een standaard kastje-met-plankje.

Later kwamen er nog meer brieven om te informeren over de start van de renovatie en wanneer mijn keuken aan de beurt zou zijn. Dat werd dus dinsdag 15 november. Ik sloeg wel direct een modderfiguur, omdat ik me een dag vergist had en dacht dat ze woensdag zouden beginnen. Maar aangezien ik tijdig was begonnen met uitruimen, waren er nog maar twee dingen die de keuken uit moesten.

Die dinsdag werd direct gestart met het ‘ontmantelen’ van het oude blok (spierwit) en elke dag veranderde de ruimte die ik ooit als ‘keuken’ herkende. 🙂 Overlast had ik er niet of nauwelijks van, omdat de deur tussen keuken en woonkamer dicht kon blijven, zodat ik me geen zorgen hoefde te maken dat Chaya weg kon lopen en ik zodoende ook gewoon m’n privacy had. Ik voel me toch al zo snel ongemakkelijk…

Na het strippen van de keuken, werden er in de dagen erna sleuven gefreesd voor de nieuwe leidingen (voorheen zaten de leidingen boven de tegels), werd er getegeld en op maandag (21 november) werd het nieuwe keukenblok geplaatst en werden dingen steeds een stukje mooier, in plaats van een steeds grotere bende. 🙂

Dinsdag en woensdag werd de keuken verder afgewerkt met de nodige kitrandjes, er werd een kraan geïnstalleerd en de elektriciteit gedaan. Ook was ik blij verrast toen ik tot de ontdekking kwam dat de keuken standaard een afzuigkap (mét verlichting) had en er ook verlichting onder de bovenste aanrechtkastje aangebracht zou worden. De TL-armaturen die ik voorheen gebruikte, had ik al afgezworen omdat ik absoluut niet wilde gaan boren in al dat nieuwe spul en ze ook best wel vergane glorie waren.

De officiële oplevering moet nog gebeuren en ik heb tijdens het schoonmaken nog enkele mankementjes gevonden die ik wil doorgeven, maar de keuken is verder wel volledig functioneel en kan gewoon worden gebruikt.

Donderdagochtend kwam m’n moeder hierheen en hebben we flink de handen uit de mouwen gestoken om de boel weer glimmend en blinkend te krijgen. Dat fijne stof gaat overal in zitten en zo’n nieuwe keuken moet gewoon ook lekker schoon zijn!

Zelf had ik in de dagen ervoor ook al de verfkwast ter hand genomen, omdat er best wat lelijke plekken op de muren zaten die ik al eerder aan had willen pakken, wat mij betreft was dit dus hét moment bij uitstek. Er is vorig jaar juli nog geschilderd, maar zeker in een keuken, krijg je van lieverlee toch vlekken en ik wilde álles perfect!

Het enige wat nu nog moet gebeuren is ‘t ophangen van m’n lepelrek (die kan niet op z’n oude plek terug waardoor er nu in de tegels geboord moet worden, wat ik niet aan durf), plus die ‘verbeterpuntjes’ die ik nog moet doorgeven. Maar dat komt wel goed.

Buiten de kleinigheidjes om, is de keuken dus klaar en ben ik er heel blij mee! Ik wist natuurlijk wat ik had gekozen qua kleuren, maar als je het dan in het echt ziet, zorgt dat toch wel even voor een ‘wow momentje’. Eigenlijk heb ik dat tot nu toe elke keer als ik de keuken in loop. Het is zó mooi geworden en overtreft alle verwachtingen!

Ik zie nu pas dat ik helemaal geen foto heb van de keuken waar de stopcontacten er ook in zitten (zo’n gat in de muur met een paar sprieten eruit ziet er toch wat gek uit), maar ik heb inmiddels wel moeite gedaan om een video in elkaar te draaien waarin je alle facetten van de keuken duidelijk in beeld ziet. En ja, mét stopcontacten!

Ik vond het sowieso leuk om elke dag een foto te maken, zodat je achteraf het hele proces mooi in beeld krijgt. Maar eerlijk is eerlijk; ik zie toch liever het eindresultaat dan die kale ruimte met een hoop puin erin! Ik kan nog altijd haast niet geloven dat die super-de-luxe keuken écht van mij is, heb zelfs nog nooit een afzuigkap gehad!

Wat vind jij van m’n nieuwe keuken en van de stijl die ik heb gekozen? Zelf vind ik de combinatie van dat donkere (aanrechtblad) en lichte (kastjes) echt heel mooi, ik hou van het contrast en het past ook nog eens heel goed bij de rest van de keuken.