Ondanks dat ik momenteel elke dag rond half acht wel naast m’n bed sta vanwege de keukenrenovatie, ben ik normaal gesproken geen vroege vogel. Zeker niet meer nu ik sinds de dood van Bas met geen mogelijkheid meer in slaap kan komen en het bijna elke nacht wel een uur of vier wordt, voordat slapen lukt. Dan ga je niet vier uur later alweer uit bed, als er toch niets op je programma staat waarvoor dat nodig is.

Maar heel soms komt het er dus wel van dat ik voor zonsopkomst al buiten loop. Dat lopen is sowieso ook niet meer nodig en wandelen doe ik nog altijd niet, maar toen ik een maandje geleden een keer zó belachelijk lang wakker lag dat ik het al bijna licht zag worden dacht ik: Ga maar naar buiten, misschien dat je daarna kunt slapen.

De enige reden waardoor ik mezelf ‘s morgens naar buiten getrapt krijg, is in de hoop op zonsopkomstfoto’s. Eigenlijk ben ik meer een liefhebber van zonsondergang, maar met een beetje geluk kan een mooie zonsopkomst toch best leuke plaatjes opleveren. Al is het wel altijd lastig om met beperkte vervoersmiddelen en in een dichtbebouwde stad, een goede plek te vinden om de zonsopkomst daadwerkelijk te kunnen zien.

Er is een plek waar je ‘m goed kunt zien, maar omdat ik het erg saai vind om hetzelfde soort foto’s altijd vanaf dezelfde plek te maken, pak ik meestal de fiets om te kijken of ik op een andere locatie misschien ook nog wat kan. Omdat de stand van de zon door ‘t jaar heen natuurlijk ook verandert, kijk ik soms op deze website om te zien hoe de zon staat en naar welke plek ik het beste kan gaan om wat foto’s te maken.

Maar, die achttiende oktober had ik geluk. Er waren veel mooie wolkjes en ondanks laaghangende bewolking, toch best een mooie zonsopkomst. Op de velden lag ook nog wat mist, wat ‘t altijd goed doet op foto’s, maar niet veel later trok het helemaal dicht. Toch was ik net op tijd om aan de andere kant van de stad nog snel wat foto’s te schieten van molen Nooit Volmaakt gehuld in een oranjeroze mistige gloed.

Het zijn dus al wel wat oudere foto’s, maar een zonsopkomst (of zonsondergang) is wat mij betreft tijdloos, dus ze hadden net zo goed van vanmorgen kunnen zijn. Al ben ik eigenlijk niet van plan om op pad te gaan als er hier in huis gewerkt wordt. Het is heus niet dat ik bang ben dat ze tussen het klussen door m’n huis leeghalen, maar vooral vanwege Chaya. Die vindt al die herrie maar niks en ik ben zelf bang dat vroeg of laat die keukendeur toch een keer open gaat als ik er niet ben en ze ontsnapt.

Vind jij zonsopkomst of zonsondergang mooier?