Al heel wat jaren heb ik een bijzondere voorliefde voor mutsen en beanies. Ik weet nog altijd niet precies wanneer je het nou een ‘muts’ noemt en wanneer ‘beanie’. Ik geef er zelf de voorkeur aan om de wat meer sportieve, niet gebreide exemplaren beanie te noemen en de rest kan door onder de noemer ‘muts’.

Veel heb ik er in elk geval wel, ik schreef in 2014, acht jaar geleden alweer dus, zelfs een artikel waarin ik de hele collectie liet zien. Grappig om dat terug te zien en te concluderen dat ik twee ervan nog steeds heb. De rest is inmiddels vervangen. Ik heb zoveel van die dingen, dat er altijd wel wat ‘roulatie’ in zit, wat uiteraard ook te maken heeft met mijn soms veranderende smaak.

Mutsen

Zo heb ik voor het eerst ooit een stapeltje met roze en lila mutsen. Kleuren waar ik nooit wat van moest hebben en nu vind ik ze geweldig! Verder heb ik op het moment mutsen in praktisch alle kleuren van de regenboog en mijn nieuwste aanwinst heeft zo’n beetje ál die kleurtjes in één muts en is ook nog eens handgemaakt!

Ik kwam ‘m tegen op Instagram. Soms bekijk ik posts uit mijn woonplaats Gorinchem en kwam zodoende Hanneke op haar Instagrampagina HanneDolls tegen. Ze maakt dus zelf allerlei mutsen, maar eigenlijk praktisch alles wat met wol te maken heeft!

Hanneke heeft een Etsy shop waarin ze haar zelfgemaakte creaties verkoopt: De mutsen die ik zag op Instagram, maar ook haarbanden, van die schattige gehaakte knuffels (ze is momenteel zelfs bezig met een enorme unicorn waarvan de kop alleen al zo groot is als een voetbal), regenbooghangers, oorbellen van wol (ja echt), leuke pins, gebreide boekenleggers én gehaakte bucket hats voor het echte hippiegevoel!

Ik ging dus voor de gebreide muts en omdat ze ook in Gorinchem woont, vroeg ik via een privéberichtje op Instagram of ik ‘m ook bij haar thuis op kon halen. Scheelt weer verzendkosten tenslotte en iets zelf ophalen, is ook nog eens duurzamer dan PostNL weer laten rijden! Die hebben het momenteel sowieso al druk genoeg.

Dat was geen probleem en zodoende stond ik een paar dagen geleden ‘s middags bij Hanneke aan de deur, waar ik al verwelkomd werd door één van haar zelfgemaakte regenbooghangers die naast de voordeur hing en vervolgens door één van de twee gezinskatten, die wel wat op Chaya leek en ook ongeveer dezelfde leeftijd heeft.

De gezelligheid die Hannekes zelfgemaakte spullen uitstralen, was ook terug te zien in huis en gezin. Voor iemand die zich al snel heel ongemakkelijk voelt bij vreemden over de vloer, had ik daar nu helemaal geen last van! Terwijl ik poes Lola achter haar oortjes krabbelde, zocht Hanneke de muts op, die in ‘t echt zelfs nog veel mooier is dan op de foto. Ik was op slag verliefd op dit mooie breisel!

Muts van ‘HanneDolls’.

Ze had ook een cyber sale actie lopen, waardoor ik een leuke 20% korting op de muts kreeg. Eigenlijk zelfs nog ietsje meer, omdat ik contant heb betaald en ze het bedrag naar onder heeft afgerond omdat dat makkelijker was. Niet veel later weer op de fiets gestapt richting huis, een mooie muts rijker die ik met veel plezier zal dragen!

Je vindt Hanneke behalve op de eerder genoemde Instagram en Etsy pagina’s, ook op TikTok, Pinterest en Facebook, waar ze onder meer leuke korte filmpjes deelt van hoe ze dingen maakt en natuurlijk de uiteindelijke wollige creaties zelf!

Vind jij handgemaakte spullen ook zo leuk?