“Another year over”, luidt het in ‘War is over’ van John Lennon. En wát een jaar… Zoals ik in het overzicht van gister al schreef, was 2022 geen topjaar voor mij. Enerzijds ben ik dus blij om dit achter me te laten, terwijl ‘t ergens ook voelt alsof ik eraan vast wil houden, omdat 2022 óók het jaar is, waarin Bas nog bij me was. Een nieuw jaar waar hij geen deel van uitmaakt (behalve in m’n hart en herinneringen) voelt gek.

Desondanks heb ik het afgelopen jaar wel genoeg meegemaakt om een jaaroverzicht mee te vullen en ik ben erg dankbaar dat ‘t ook niet alleen kommer en kwel en ellende was, al lukte het lange tijd niet om die mooie dingen nog te zien. Nu een terugblik!

januari

Januari begon met vuurwerkfoto’s maken en een fris fietstochtje met Bas. De rest van de maand zat ik er mentaal aardig doorheen door een situatie waar ik wegens privacy redenen verder niets over kwijt wil en wandelde ik me suf met Bas, soms zelfs dwars door de regen en vaak urenlang. De langste was er één van 15 km.

Verder was er hoog water, haalde ik regelmatig ergens koffie onderweg (begin van de maand was de horeca nog niet open vanwege corona) en was ik ook jarig. Ik scoorde de gewilde tompouce- & rookworstmuts van HEMA en trakteerde m’n moeder op een etentje bij de Pannenkoekenbakker in Woudrichem voor haar verjaardag.

Jarige moeder

februari

Ook in deze maand weer volop wandelingen, waarbij de eerste tekenen van voorjaar al te zien waren in de vorm van tere sneeuwklokjes en krokusjes. Ik ging met Bas naar Woudrichem en Arkel, bakte havermoutkoekjes en bestelde voor ‘t eerst bij AH, nu ik inmiddels helemaal niet meer van huis kon zonder Bas.

Ook tekende ik wat nieuwe illustraties in ProCreate, ging met Bas twee keer met de pont naar Werkendam waarvan de eerste keer tijdens een flinke storm. Last but not least knuffelde ik heel wat af met m’n beestje en was ik voor ‘t laatst samen met hem op de stelling van molen de Hoop te vinden.

maart

Sinds heel lange tijd weer eens in Leerdam geweest, waar ik foto’s maakte van Bas in z’n buggy tussen de krokussen. Als ik me niet vergis, was het zelfs de allereerste keer dat ik Bas meenam in de trein in de BasMobiel. Nu het station verbouwd was en er ook een lift was, werd treinreizen opeens een stuk gemakkelijker met de buggy!

Ook in eigen woonplaats wandelde ik er deze maand weer flink op los waarbij ik veel foto’s maakte van ‘t ontluikende voorjaar en ook van molen Nooit Volmaakt die sinds begin deze maand begon aan een renovatie. Ik scoorde de eerste aardbeien van ‘t jaar op de markt, wandelde van Woudrichem naar Sleeuwijk met Bas en ook een keer naar Arkel.

Ik ging alweer met m’n moeder bij de Pannenkoekenbakker eten en ging in de tuin aan de slag om de versleten jute aan de schutting te vervangen door nieuwe. Rond ‘t eind van de maand volgden nog wandel uitstapjes naar Hardinxveld, Sleeuwijk, het Lingebos en de Biesbosch. Een maand vol prachtige wandelingen!

Bas in de griend, Sleeuwijk

april

Eén april begon met sneeuw en dat was nu eens geen grap. Natuurlijk leverde dat ook weer de nodige mooie plaatjes op en om de kou uit m’n lijf te krijgen, opwarmen onder het genot van een bakkie koffie bij Lot. Na de winterkou, kwam het voorjaar opeens op dreef en genoot ik van mooie bloemen en kleuren tijdens wederom de nodige wandelingen met Bas.

Ik kocht ook wat leuke plantjes voor in de tuin, ging een middag naar Sliedrecht met m’n beestje, ook opnieuw naar Werkendam en moeder kwam naar mij toe voor een paasbrunch. Halverwege de maand stond een tripje naar de Betuwe (Deil en Beesd) op de planning om de bloesem en omgeving te fotograferen (en molens).

mei

In mei was het alweer prachtig weer, dus maakte ik weer heel wat kilometers achter de buggy van Bas. Ik kocht nog meer perkgoed voor de achtertuin, die ik ook verder klaar maakte voor de zomer. Ook buiten m’n tuin om, zette ik heel wat bloemen op de foto. Verder verzorgde ik een high tea voor m’n moeder vanwege Moederdag.

Ik maakte me wat zorgen om Bas, die de laatste tijd toch wat meer dingen begon te mankeren. Nu had hij een zeer oogje, dus naar de dierenarts. Ook deze maand weer aan de overkant van de rivier te vinden geweest, onder meer voor een wandeling van Werkendam naar Sleeuwijk en bezoek aan het gebied rondom Slot Loevestein. Ook Arkel en Woudrichem kwamen weer eens voorbij, plus een fietstochtje over de dijk met Bas in de kar. Tot slot bezocht ik een Frans evenement in de stad.

juni

Alweer een zonovergoten maand. Ik zat veel in de tuin met Bas op schoot en was ook weer de nodige middagen met hem op pad. Dit keer een bezoekje aan Hardinxveld en Arkel, voor ‘t eerst in jaren met de bus te voorbereiding op de busrit die voor het eind van de maand gepland stond.

Verder bleven onze omzwervingen dit keer redelijk beperkt tot de eigen stad, op een uitstapje naar Woudrichem na en middag in Wijk en Aalburg, waar ik in de eerste plaats moest zijn voor een afspraak bij de tandarts. Toch nog onverwachts, kwam een paar dagen later ‘t afscheid van Bas, waarna een loodzware periode voor mij begon.

Forever Love

juli

Wat moet je doen als niet alleen je geliefde huisdier, maar ook de complete invulling van je dagen komt te vervallen. Terwijl ‘t echte zwarte gat nog moest komen, zocht ik die eerste periode na zijn dood troost en afleiding in fietsen. Wat ook heel vreemd voelde, omdat ik dat zo lang niet had kunnen doen.

Ik reed onder meer naar Woudrichem, Leerdam, Vuren en een paar keer naar Andel voor een bezoekje aan m’n moeder. Ook ging ik terug naar Wijk en Aalburg (dit keer op de fiets), inclusief bezoekje aan molen de Hoop in Veen.

Ik ging kijken bij een nestje kittens in Brakel maar wilde bedenktijd om zeker te weten of ik er echt goed aan zou doen er één te nemen. Verder met m’n moeder gegeten bij De Stroming in Woudrichem, naar Meerkerk gefietst en ‘n bezoekje gebracht aan de Buffelboerderij in Wijk en Aalburg.

Ook fotografeerde ik weer heel wat molens, was het bloedheet (maar ging ik toch fietsen), bezocht ik het Duyls Bos, maakte een gedenkhoekje voor Bas in mijn kast en bestelde een kettinkje waar ik z’n naam in liet graveren en wat haartjes van hem in heb gestopt. Eind van de maand had ik uiteindelijk dan toch een kitten in huis.

augustus

De maand begon met een overdosis foto’s van Chaya, want ondanks het enorme verdriet en de leegte die ik nog altijd voel, is zo’n kitten natuurlijk ook wel weer heel leuk en fotogeniek. Het fietsen kwam direct wel op een laag pitje te staan, omdat ik het moeilijk vond om van huis te gaan nu ik weer een huisdier had.

Eén van mijn eerste langere ritjes was er één van 2 uur over onder meer Werkendam en Sleeuwijk. Ik ging met Chaya in de nieuwe transport-rugzak naar Woudrichem voor haar eerste entingen bij de dierenarts en probeerde de tijd die ik kwijt was aan fietstochtjes, langzaam aan wat verder uit te bouwen.

Verder deed ik samen met m’n moeder een rondvaart op stoomsleepboot Jan de Sterke en durfde ik het eind van de maand zelfs al aan om een rondje Leerdam te fietsen. Ook richtte ik mijn koffiehoekje in de keuken weer eens anders in, was nog een keer in het Duyls Bos te vinden en kreeg ‘kraamvisite’ voor Chaya.

Chaya

september

Nog meer capriolen van Chaya en een molentocht door de Alblasserwaard met m’n moeder en haar auto, met lunch onderweg. Wat dichter in de buurt zocht ik zelf ook weer de nodige molens op, onder meer tijdens een fietstochtje door de regio rond Giessenburg. Ook lunchte ik met m’n moeder bij Tikkie Anders in Sleeuwijk en kreeg, na twee jaar lang de dans ontsprongen te zijn, tóch corona.

Gelukkig ben ik er niet erg ziek van geweest al zat ik mentaal wel heel slecht in m’n vel. Nadat ik weer helemaal beter en uit quarantaine was, zat ik al vrij snel weer op de fiets, onder andere voor een ritje over Hardinxveld, waar ik zelfs nog een stuk gewandeld heb in een soort natuurgebied.

oktober

Op de eerste dag van oktober de Altenase Molendag bezocht, waarbij ik heel veel molens heb gezien en gefotografeerd. Ook was dit de dag dat er eindelijk licht leek te komen aan het einde van de tunnel na het overlijden van Bas. Chaya groeide in de tussentijd als kool en ik durfde haar inmiddels ook wel een aantal uur alleen te laten.

Ik was deze maand onder meer ook in Woudrichem en Almkerk te vinden en reed ook weer eens rond in het Lingebos. Al die plekken waar ik voor ‘t eerst zonder Bas kom, zijn zo beladen. Ik ontdekte een molen (zonder kap) achter Giessenburg die ik niet eerder had gezien en tegelijkertijd was de Gorkumse Nooit Volmaakt inmiddels bijna weer in ere hersteld.

De herfst was al goed zichtbaar, al heb ik dit jaar aanzienlijk minder foto’s gemaakt dan andere jaren, omdat ik toch minder buiten kom dan anders nu, tenzij het is voor een fietstochtje of een boodschap. Eind van de maand de kerstshow bij Kolbach in Rijswijk bekeken, een paar keer heel vroeg op pad geweest voor foto’s en een leuke kaasboerderij ontdekt in de buurt.

De Linge

november

Begin november werd ik alweer ziek. Dit keer geen corona, maar flinke buikgriep waar ik best veel last van heb gehad. Daardoor dus even geen ritjes op de fiets of andere activiteiten. Gelukkig werd mijn humeur wel wat opgefleurd door wat leuke kaartjes en ook het gezelschap van Chaya.

Gelukkig was ik net op tijd beter voordat half november de keukenrenovatie begon, die anderhalve week zou duren. Gelukkig had ik er relatief weinig (over)last van en ‘t resultaat is super! Op dagen dat er gewerkt werd, bleef ik thuis. Eind van de middag ging ik dan vaak nog op pad voor een boodschap of iets dergelijks.

Verder trakteerde ik m’n moeder op een lunch bij De Broodplank waarbij ik voor ‘t eerst flammkuchen at, richtte de nieuwe keuken in en fietste op een koude en mistige dag naar Werkendam en Sleeuwijk voor praktische doeleinden.

december

Begin december vierde ik Sinterklaas met mijn moeder, maakte voor ‘t eerst in lange tijd weer eens een selfie, verreed een mooie fietstocht door de polder bij Arkel en maakte in Gorinchem wat mooie foto’s in de mist. Verder speelde ik met Chaya liedjes in Magic Piano, tuigde de kerstboom op, maar vierde geen kerst.

Ook later in de maand weer op de fiets voor mooie, maar koude ritjes. Onder meer over Leerdam en op Tweede Kerstdag naar Noordeloos en Meerkerk. Samen goed voor ruim 60 km in drie dagen! Voelde me deze maand sowieso best goed.

Verder maakte en verstuurde ik kerstkaarten, spotte weer de nodige mooie molens en bakte een gingerbread house. Tot slot bezocht ik Winter Wonder Andel, had ‘n afspraak bij de kapper gepland en een middag Wijk en Aalburg, vanwege een zere kies. Ik kreeg een zenuwbehandeling ging langs bij Sven op de molen.