Ondanks dat ik aanvankelijk helemaal geen plannen voor een fietstocht had zaterdag, zat ik onverwachts begin van de middag toch zomaar op m’n mountainbike richting Leerdam. Reden daarvoor was een leuke ‘leren’ rok die ik bij Zeeman had gezien, maar die ze bij de 2 filialen hier in de stad niet meer in de juiste maat hadden.

Ik had natuurlijk met de trein kunnen gaan, maar vind geld uitgeven aan OV altijd een beetje zonde als ik ook kan gaan fietsen en aangezien het best aardig weer was na al die regen, hoefde ik niet lang na te denken en zat ik rond half 2 op m’n mountainbike.

Het was alweer even geleden dat ik een echte fietstocht had gemaakt. Het weer was er de laatste tijd natuurlijk niet echt naar (regen, kou) en fysiek was ik best een tijdje niet echt meer in staat om uitgebreide ritten te rijden. Boven de 20 kilometer kwam ik sowieso eigenlijk niet uit, dan merkte ik toch dat ik al wat moe werd. Niet eens zozeer fysiek, maar moe in m’n hoofd.

Een rondje Leerdam is 30 km, maar omdat ik me de laatste weken ook fysiek weer beter voel had ik zoiets van, ik ga ervoor. Mocht het echt raar lopen, zou ik met de trein terug kunnen, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan.

De route van en naar Leerdam heb ik best vaak gefietst, maar het verveelt niet snel. Dijkjes rijden vind ik altijd erg mooi en onder meer door wisselende weertypes, ziet de omgeving er altijd weer anders uit. Ik heb daar gereden terwijl de mussen bijna van het dak vielen, maar ook terwijl de temperatuur rond ‘t vriespunt hing.

Eenmaal in Leerdam als eerste werk naar Zeeman om de rok (die voor me apart was gelegd) op te halen en daarna door naar HEMA, waar ik een koffie bestelde omdat ik wel even een pauze én een lekker bakkie verdiend had.

Vervolgens zag ik een schoenmaker met de originele naam de Schoensleutelaars, waar ik even binnen wipte om het afgebroken lipje van de ritssluiting van mijn rugtas te laten vervangen. Daarna weer op pad en via de andere dijk terug naar Gorinchem.

De terugweg was minder prettig rijden, omdat ik flink last had van laagstaande zon en soms geen hand voor ogen meer zag. Daardoor ging ik vrij krampachtig sturen en dat komt het rijcomfort en de veiligheid niet bepaald ten goede.

Gelukkig ben ik toch zonder problemen thuis gekomen, al heb ik eerst nog even een frietje gescoord bij een cafetaria in de buurt, omdat ik me echt flauw voelde van de honger en geen zin en puf meer had om thuis nog aan het kokkerellen te gaan.

Al met al toch mooi ruim 30 km weggetikt en ook nog een nieuwe rok rijker. Sowieso leuk om Leerdam weer eens gezien te hebben, al heb ik tijdens dit bezoekje niet echt moeite gedaan om daar mooie foto’s te maken omdat het bizar druk was (drukker dan in Gorinchem!) en dat gewoon niet ideaal is om op je gemak wat foto’s te maken.

Onderweg maakte ik wel de nodige foto’s en filmde ik ook aardig wat stukjes tijdens het rijden, waar ik thuis een compilatiefilmpje van in elkaar heb gezet die je hieronder kunt bekijken als YouTube video. Klik op het vierkantje rechts onderin voor full screen!