Het is je ongetwijfeld opgevallen dat het bloggen in elk geval de laatste weken weer als een trein gaat. Grappig genoeg heeft het al dan niet tijdelijk stoppen met Twitter daar ook veel mee te maken: Dingen die ik ‘even kwijt wil’ en die ik voorheen dan op dat platform dropte, zijn nu juist vaak inspiratie voor een nieuw artikel!

En zoals dat wel vaker gaat bij mij, krijg ik dan ook zin om me weer wat meer bezig te houden met het technische en grafische aspect van mijn blog. Met WordPress heb je niet echt technische kennis nodig, maar omdat mijn ‘roots’ wel bij webdesign liggen, blijft ‘t leuk om daar weer in te duiken, vaak met de nodige aanpassingen tot gevolg.

Sidebar » kort en bondig

Dit keer zijn die overigens nog redelijk beschaafd, in vergelijking tot andere periodes waarin ik compleet los ging met het grafisch en script-technisch ‘verbouwen’ van mijn site. De afgelopen tijd heb ik de tekstjes die je in de sidebar (rechts) ziet herschreven, eindelijk eens een nieuwe ‘profielfoto’ gekozen en zijn de widget-titels lekker kort en bondig geworden (socials, updates, tweets…).

Sidebar » Muziek

Ook leek ‘t me leuk om een soort ‘now playing’ widget in te bouwen, waarin je kunt zien naar welke song ik luister of ‘t laatst heb geluisterd in Spotify. Ik weet niet of deze een lang leven beschoren is, omdat ik de laatste tijd véél muziek luister, maar soms ook maanden niet en dan heeft zo’n widget geen toegevoegde waarde. Maar voor nu vind ik het leuk. Onderstaand is overigens een screenshot. :)

Screenshot: Now playing

PHP8

PHP-watte? :) PHP is een scripting taal waar heel veel websites vandaag de dag op draaien en dat moet natuurlijk wel allemaal goed (blijven) werken. Eind november is de ondersteuning voor PHP7.4 komen te vervallen, waardoor je eerder kans loopt op veiligheidsrisico’s of plug-ins die na verloop van tijd wat minder goed functioneren.

De upgrade van PHP7.4 naar PHP8.0 ging bij mij helaas niet vlekkeloos, maar gepaard met een serie foutmeldingen op een verder volledig witte pagina. Gelukkig raak ik niet zo snel gestrest als ik een foutmelding zie en heb ‘t na de nodige moeite en zoekwerk ook op kunnen lossen. Inmiddels draait EstrellaWeb dus al even op PHP8.0!

Logo fix

De laatste ‘fix’ is er één die niets met code te maken heeft, maar wel alles met design. Ik heb al vaker laten weten dat ik juist die combinatie van schrijven, grafisch ontwerp en het technische aspect zo leuk vind aan mijn blog. Het huidige logo ontwierp ik in november 2021 en was ook de eerste die ik volledig in ProCreate tekende.

Ondanks dat ik de wat vreemde eigenschap heb dat een logo me na een poosje vaak toch tegen gaat staan, vind ik deze nog altijd mooi. Op één ding na: de hoofdletter E. Daar was gewoon iets mee, al kon ik niet precies duiden wát.

Je raadt het al: Nu ik toch zo lekker bezig was, vond ik het ook wel tijd om die ‘E’ dan maar eens aan te pakken. Dat heb ik gedaan en ondanks dat ik zeker bij een logo een paar dagen nodig heb om 100% met zekerheid te kunnen zeggen of ‘t bevalt, vind ik de ‘2.0 versie’ wel beter. Onderstaand de ‘oude’ versie boven en de ‘2.0 fix’ eronder.

Zo op ‘t eerste gezicht lijkt ie misschien exact hetzelfde, maar als je goed kijkt, zie je dat de verdikking aan de hoofdletter ‘E’ veranderd is. Verder heeft de ‘s’ een subtiele upgrade gehad, is de rest wat ‘gepolijst’ en heb ik twee kleine sterretjes toegevoegd. ‘Het oog van een perfectionist’, noemde mijn moeder het al. En op Instagram vroeg iemand zich af wat er dan veranderd was, want hij zag ‘t niet.

Dat soort dingen vind ik dan vaak best grappig: De slechtziende met 5% zicht die zó extreem detailgericht denkt en werkt, dat anderen soms ‘t verschil niet eens zien aan voor en na versie van een logo, illustratie of iets anders waar ik een aanpassing op heb doorgevoerd. Maar juist ‘t feit dat m’n zicht beperkt is, maakt dat ik die paar procent ten volle benut en in die context dus ook vaak meer ‘zie’ dan een ander.

background business

Verder ben ik al een aantal dagen achter de schermen bezig met het optimaliseren van oudere artikelen. Daar zie jij als bezoeker niets van, vaak zijn het ook posts die inmiddels niet of nauwelijks meer gelezen worden. Maar het is goed voor je website én je SEO om ook oude content zo nu en dan even onder handen te nemen. En op een bepaalde manier vind ik het ook leuk en bevredigend werk. Toch even dat ene foutje eruit vissen, die raar afgebroken zin of alinea aanpassen.