Een week of wat geleden schreef ik een artikel genaamd ‘20 Questions‘ met daarin, hoe kan het ook anders, 20 vragen en daarop mijn antwoorden. Omdat ik het wel een leuk idee vond om dit een vervolg te geven, schotel ik je vandaag nog eens twintig uiteenlopende vragen voor, die ik met alle liefde en plezier heb beantwoord!

Wie was je eerste crush?

Dat was in de eerste klas van de lagere school, thuis in Andel nog. Hij heette Gijsbert van Wijgerden. Of je op zo’n jonge leeftijd echt van verliefdheid kunt spreken weet ik niet, maar het was wel cute. Grappig is dat ik hem jaren later een keer tegenkwam in Den Bosch. Hij was ‘leuk opgedroogd’, blijkbaar had ik vroeger al smaak! :-D

Denk je dat geloof altijd blijft bestaan?

Waarom niet? Ondanks dat ik zelf niet religieus ben, zie ik geloof als een existentieel deel van de maatschappij en de wereld. Het bestaat al eeuwen, misschien zelfs wel zolang als er mensen zijn. Het is daarnaast iets wat nog altijd mensen bindt, verbindt en verlichting en hoop kan brengen.

Buiten het feit om dat er ook heel wat bloed vergoten is door geloven en mensen het soms ook misbruiken en op verkeerde gedachten brengt, vind ik het fenomeen geloof in de basis wel intrigerend. Merk dat ik er de laatste tijd ook vaker over nadenk.

Welke huisdieren had je als kind?

Wij hadden best wel veel dieren, sowieso meerdere honden (best grote ook), een kat, ik kan me diverse kanaries herinneren en zelfs ringslangen. En niet te vergeten ook de wandelende takken die ik per se wilde, maar niet durfde te verschonen! Dat mocht m’n moeder dan weer doen…

Hoeveel mensen heb je gekust?

In de zin van ‘echt’ kussen? Weinig, heel erg weinig. Ik ben niet zo iemand (en nooit geweest) die de eerste de beste leuke vent meteen ‘vol op zijn bek pakt’ om het even ongenuanceerd uit te drukken. Die behoefte is bij mij sowieso ook nogal zeldzaam…

Ik ben eerder terughoudend. Misschien heb ik in totaal iets van vijf mannen gekust? Dat is inclusief de twee waarmee ik een relatie heb gehad. Voor een 40 plusser best beschaafd denk ik? Met een vrouw heb ik nooit gezoend. Geen behoefte aan ook.

Wat was je favoriete spel als kind?

Op zolder hadden ween kast staan die echt uitpuilde van de spelletjes, ik geloof niet dat ik echt één specifieke favoriet had, maar spelletjes als Rummikub, Boggle, Mens-Erger-Je-Niet vond ik altijd wel erg leuk om te spelen!

Hoe heb je je beste vriend ontmoet?

Op een molen!

Hoe oud voel je je? En waarom?

Ik ben dus half januari 48 geworden en vind dat maar een gek idee. Want ik vóel me niet zo. En schijnbaar zie ik er nog altijd de nodige jaren jonger uit dan ik ben, als ik anderen moet geloven. Ik voel me meer iemand van ergens tussen de 35 en de 40.

Het is niet dat ik jonger wil zijn of lijken en daar moeite voor doe, ik voel me gewoon niet iemand van 48, want dat is toch bijna 50 en dat is aardig ‘bejaard’. Soms vraag ik me af of ik me niet meer ‘naar mijn leeftijd’ moet gedragen of kleden, maar ik hou van mijn hoodies, mijn sneakertjes, mijn rokjes en jurkjes en mijn lichtblonde haar. Laat mij gewoon m’n ding doen, als iemand zich stoort, kijken ze maar de andere kant op.

Wat is het meest aantrekkelijke accent in de Nederlandse taal?

Wa denkte zelf, Brabants natuurlijk!! Witte gij wel!

Waarom denk je dat we dromen?

Verwerking denk ik. Indrukken, emoties verwerken. En soms zijn er dromen waarvan je denkt: WTF? Maar ik geloof wel dat dromen echt een doel hebben. Soms kunnen ze je zelfs iets vertellen. er huist vaak een bepaalde symboliek in. Alhoewel je ook weer niet alle dromen op zo’n manier moet willen ‘ontleden’ naar mijn mening.

Welk kinderachtig ding vind je nog steeds leuk?

Tekenfilms! Daar was ik vroeger al gek op en ik vind het nog steeds leuk. Echt veel zie ik er niet, maar zo af en toe een avondje Disney bingen. Lekker, hoor!

Wat is het beste van single zijn?

Geen verantwoordelijkheden. In de zin van ‘naar een ander’. Ik ben best op mezelf, enorm onafhankelijk ingesteld. Ik wil gewoon mijn leven leiden zonder eerst van alles te moeten overleggen, laten weten waar je uithangt, afspraken maken. Ben bijna 20 jaar single en er moet heel wat gebeuren, wil ik ooit nog aan een relatie beginnen.

Ik laat dingen vaak liever aan het moment over, aan spontaniteit. Dat levert vaak ook mooiere momenten en ervaringen op dan alles wat echt gepland is. Soms voel ik ook de behoefte om een hele dag van de radar te verdwijnen. Dat ‘even los van alles’ heb ik soms echt nodig om weer op te laden.

Wat is je droombaan en waarom?

‘Baan’ is misschien niet de juiste term, maar ‘molenaar’ is zonder meer het antwoord! Zoals ik al vaker door heb laten schemeren, heb ik serieuze plannen om de opleiding tot vrijwillig molenaar te gaan doen. Het woord ‘vrijwillig’ zegt het al: heeft dus niets met een baan of inkomsten te maken. Puur liefhebberij!

Valt wel op dat veel mensen die ik dit vertel, direct roepen dat ik dan ‘een doel’ in m’n leven heb, wat me enigszins irriteert. Want dat ik geen baan heb, betekent niet dat ik dus een ‘doel’ nodig heb. Ik kom nu soms al uren tekort in een dag!

Ik wil dit simpelweg omdat ik het wil. Omdat mijn liefde voor molens zó groot is dat ik het om wil zetten in iets… actiefs, iets productiefs. iets blijvends. Iets waar ik wat mee kan. Omdat ik wil ervaren, voelen, leren om met zo’n machtig mooie molen te kunnen en mogen werken. Dat, niet meer en niet minder.

Een roze hartje naast de molenwiek

Wat maakt jou boos?

Ik ben doorgaans een heel rustige, stabiele persoon, een echte Steenbok ook. Boos worden, gebeurt niet erg snel, als je dat toch voor elkaar krijgt, kun je je beter bergen. Dingen waar ik vooral boos om kan worden zijn onrecht, liegen en bedriegen, mensen die hun eigen ego optrekken over de rug van een ander. Kwaadspreken over anderen ten gunste van jezelf. Dat soort ‘grappen’ kan ik echt heel pissig om worden.

Wat mis je uit je kindertijd?

De onwetendheid van dingen. Overal nog vrij blanco in staan. Ergens heel veilig…

Wat was je beste maaltijd ooit?

Lastig te zeggen, maar het eerste wat wel in mijn gedachten komt, is dat ik tijdens een midweek Duitsland op de motor met m’n vader een paar bizar lekkere biefstukken heb gegeten daar. Duitsland is qua eten (en ook qua omgeving) wel een favoriet land voor mij. Goed eten en trouwens ook waanzinnig lekkere toetjes en taarten!

Wat is de beste reclame die je ooit hebt gezien?

De reclames van HEMA en dan bedoel ik vooral wat ze op social media zetten, vind ik keer op keer leuk, origineel en briljant. Vaak op de actualiteiten inspelen, maar op zo’n manier dat het altijd heel sterk is, maar nooit aanstootgevend of negatief.

Ook hilarisch vond ik de reclame voor seksspeeltjes onlangs. Over de ‘bloemetjes en de bijtjes en de batterijtjes’ en ‘een jaar vol hoogtepunten’. Ik vind zulke dingen echt leuk bedacht. Blijkbaar was die reclame zó sterk dat, ondanks de nodige ophef, alle love toys al binnen 24 uur uitverkocht schenen te zijn!

Wat zou je droomhuis zijn?

Huizen in een landelijke stijl vind ik altijd mooi en ondanks dat het energietechnisch waarschijnlijk een ramp is, zou ik ook best in een molen willen wonen. Ik heb al sinds m’n kindertijd een soort fantasie dat ik een slaapkamer met zo’n lief dakkapelletje heb, slapen in een torentje zou nog beter zijn!

Zou je liever emotieloos zijn of te veel voelen?

Ik ben dus iemand die veel voelt en ook heel intens voelt. Al lijk ik aan de oppervlakte misschien juist heel ‘cool and collected’, maar dat is omdat ik mezelf heb aangeleerd om mijn gevoel zoveel mogelijk achter slot en grendel te houden uit zelfbescherming.

Soms is het loodzwaar om alles zo intens te voelen, maar emotieloos zijn, lijkt me ook niets. Het dichtst wat ik daarbij in de buurt kwam, was in de tijd dat ik antidepressiva slikte, jarenlang. Zó afgevlakt dat je feitelijk nergens nog echt iets bij voelt. Ook geen plezier of vreugde. Gewoon een soort lege huls met een lichaam. Bah!

Wat trekt je aan in mensen?

Ik denk dat dat per persoon verschilt, zoals ook elke persoon anders is. Ik ben niet iemand die op bepaalde eigenschappen (al dan niet fysiek) let, het is in mijn geval vaak een bepaalde energie waardoor ik naar iemand toe trek. Als het gaat om iets als verliefdheid, geloof ik niet in types, bepaalde eigenschappen of stereotypen.

Ik word verliefd op een persoon, niet op ‘een lekker kontje’, ‘een dikke bankrekening’ of ‘mooie kleding’ om maar wat te noemen. Ik hou sowieso niet van oppervlakkigheid. En met vriendschappen gaat dat eigenlijk min of meer op dezelfde manier.

Je voelt een verbondenheid met iemand, er zijn raakvlakken, je herkent dingen van jezelf bij de ander, dat zorgt voor een bepaalde verbinding. Eigenlijk is het aangaan van contacten met mensen, feitelijk een staaltje pure scheikunde.