Afgelopen week was ik wederom te vinden op en rond de molen in Veen en dit keer werden het zelfs twee dagen in plaats van één. Gevalletje spontane inval en vaak zijn dat juist de leukste dingen die leiden tot de mooiste momenten!

Waar de molen op de donderdag nog onbelast (uit z’n werk) rondjes draaide, was dat vrijdag wel anders en werd er een ton tarwe doorheen gejast, waar de 185 jaar oude ‘De Hoop’ gehoor aan gaf, onder zo nu en dan luidruchtig gesteun en gekraak. En op zo’n respectabele leeftijd, moet dat ook gewoon kunnen!

Nu ik inmiddels vrijwel elke week wel op de molen in Veen of in Aalburg) te vinden ben, merk ik pas hoe onregelmatig en afwisselend de dagen daar zijn. Werkelijk geen dag is hetzelfde en dat spreekt mij enorm aan. Een molenaar is in principe ‘baas’ over zijn molen, maar is ook afhankelijk van zoveel factoren die buiten hem om gaan, dat ie eigenlijk meer overgeleverd is aan de molen, dan andersom! Bijzondere gedachte wel!

Je leert niet alleen te werken met de wind en de molen, maar ook met soms erg snel veranderende omstandigheden, moeten omgooien van plannen, flexibel zijn, denken en handelen en vooral niet te lang blijven hangen in dingen. Dat vind ik sowieso ook een mooie mindset die je op alles in ‘t leven toe kunt passen. De molen als levensles!

En tussendoor is er ook ruimte voor mooie gesprekken en humor. Ik heb volgens mij al eerder geschreven dat ik me op die plek zó thuis voel en het is net alsof ik mijn ‘roots’ steeds sterker ga voelen. Ik merk dat ik ook steeds meer dialectwoorden gebruik. Dat gaat volkomen automatisch en is niet iets wat ik bewust doe. Best grappig!

Met name vrijdag heb ik veel foto’s gemaakt en ook heel wat filmpjes, zo uit het blote hoofd een stuk of dertig. Daar heb ik thuis een compilatievideo van in elkaar gedraaid met een leuk muziekje erachter en die heeft op Facebook ruim 70 likes gekregen, wat voor mijn doen behoorlijk uitzonderlijk is!

In dit artikel een selectie van mijn favoriete foto’s van die dagen en uiteraard ook de video, waar ik zelf ook niet naar kan kijken zonder enorm van de beelden te genieten. Niet omdat ik ze zelf heb gefilmd en gemonteerd, maar puur om wat er te zien is. Het gevoel van bewondering en liefde voor molens wat ik erin heb geprobeerd te leggen.

Geniet!!