Het nadeel van een rubriek die 30 dagen duurt, is dat ‘t daardoor wat lastiger wordt om ook nog andere artikelen in te plannen. Ergens nog steeds het gevoel dat het echt too much wordt om meer dan één artikel per dag te posten, aan de andere kant staan kranten elke dág bomvol met meerdere artikelen en die worden ook gelezen. 😀

Het is inmiddels ook alweer woensdag en ik heb óók nog geen weekoverzicht getikt van afgelopen week, dus het zou zomaar kunnen dat er vandaag niet één, maar drie posts online komen. Maar had nu wel even puf om eindelijk iets te schrijven over mijn fietstocht annex molentocht van vorige week zondag (2 april).

Het was een zonovergoten zondag en ik had plannen om even langs de Oudendijkse molen in Hoornaar te rijden om wat fotootjes te maken. Maar zoals dat wel eens vaker gaat bij mij, veranderen plannen vaak ter plekke en wordt het uiteindelijk iets anders of iets wat juist nog veel uitgebreider is, dan ik eerst voor ogen had.

Eenmaal in Hoornaar en wat foto’s in de pocket, besloot ik dat ik nog geen zin had om nu alweer naar huis te gaan (Hoornaar is relatief dicht bij) en besloot ik het plan wat ik al in m’n achterhoofd had gehad, toch ook nog maar uit te voeren. Doorrijden naar de molen in Langerak (Westermolen). Dat was een aardig stukje verder, maar het was mooi weer, ik raakte in een goeie fietsflow, dus waarom niet eigenlijk…

En op weg naar Langerak, kom je langs Goudriaan, waar óók ‘n leuk molentje staat en tja, nu ik toch in de buurt was. Deze molen heb ik vaker gezien, maar wat ik eerder niet wist, is dat je ook op het terrein rondom de molen mag komen.

Nu viel me ook voor het eerst op dat er ook de meest fantastische schaalmodellen van molens staan. Met zó veel oog voor detail! Er lag zelfs een mini bezetketting op de stelling, en tekst op de baard. Echt, ik hou ervan, iets met zó veel details!

Na even flink los te zijn gegaan met foto’s maken en bijna nog aan een wandelroute door de polder was begonnen waar ik vanaf zag door de vrij drassige ondergrond en m’n spierwitte Adidasjes die ik graag zo wil houden, stak ik de straat over om bij Het Raadhuis op het terras (mét uitzicht op de molen) in de zon van ‘n latte te genieten.

Van Goudriaan naar Langerak was toen nog maar een stukkie. kilometer of 5 denk ik, meer zal ‘t niet geweest zijn. Ik zag de molen al vanaf een afstandje staan, pontificaal naast de provinciale weg (N216). De Westermolen is een wipmolen. Dat type molen spreekt me doorgaans wat minder aan. Toch ga ik ze steeds meer waarderen en zolang er ergens vier wieken aan zitten… vind ik het al gauw leuk!

Ook hier wat fotootjes gemaakt en vervolgens weer aan de terugreis begonnen. De accu van m’n iPhone begon inmiddels ook aardig leeg te raken en ik had bij hoge uitzondering geen powerbank bij me.

Stukje voorbij de molen ging ik rechtsaf en reed over de Melkweg (beetje verdwaald?) om uit te komen in Noordeloos, waar ik óók nog even langs de Boterslootse molen ‘moest’ voor foto’s, al had mijn iPhone nog maar 7% accu inmiddels en was ik ook nog even niet thuis…

Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als McDonald’s… Mijn maag begon ik ook goed te voelen na inmiddels bijna 40 km getrapt te hebben met een stevige wind en een niet al te stevige bodem voor vertrek en er hing me iets van bij dat ze daar oplaadpunten hebben voor je telefoon. Dat bleek te kloppen, dus kon ik niet alleen m’n lege iPhone van wat energie voorzien, maar ook de inwendige mens. Win-win!

Vervolgens de Mac in Meerkerk weer ‘opgeladen’ verlaten en de weg terug naar huis vervolgd via het buurtschap Minkeloos (leuk rijden daar) en daarna via Hoogblokland weer terug naar Gorinchem. Mooi rondje, mooie molens, mooi weer. Prima dagje!

Hieronder ook een video. De ene keer is een Instagram Reel wel direct af te spelen wanneer ik ‘m in een artikel insluit, de andere keer niet. Maar omdat ik nu even geen zin heb om weer met YouTube aan de slag te gaan, moet je het er zo even mee doen! Hij staat trouwens ook als openbaar bericht op Facebook.