Precies op de dag dat mijn maatje Sven en grote vriend Gerard teruggekeerd zijn van hun lange, lánge reis door Afrika (vierenhalve week), schrijf ik dit artikel over een dag die inmiddels al zo’n anderhalve week in ‘t verleden ligt. Behalve die twee, miste ik de molen in Veen waar ik inmiddels al enige tijd wekelijks te vinden ben ook en vond het daarom wel een leuk idee om daar dan gewoon maar een keer langs te rijden.

Omdat het die zaterdag vijftien graden en zonnig zou worden, vond ik dat wel dé dag bij uitstek om dat plan maar eens om te zetten in daadwerkelijke actie. Ik vertrok rond 12 uur ‘s middags, pakte de pont naar Woudrichem (beetje smokkelen mag) en na een kort bezoekje aan de Wereldwinkel, reed ik de dijk op richting Veen.

De eerste stop was overigens niet de molen, maar de Jumbo! Niet dat ik die winkel zo had gemist, maar was ook van plan om even een plantje op het graf van m’n vader te zetten die op de begraafplaats achter de Hervormde kerk ligt en ik wist dat naast de Jumbo een bloemenkiosk zit. Ik kocht iets genaamd Kalanchoë en omdat een banaan als lunch niet genoeg was gebleken, hield ik ook even pauze bij het leuke lunchtentje genaamd Je Kans, voor een kleine uitsmijter en koffie.

Vervolgens het plantje op het graf gaan zetten en daarna naar de achterkant van de molen gereden, waar ik ook een aantal foto’s maakte. Het was enorm fijn en, hoe raar het misschien ook klinkt, zelfs emotioneel om die weer te zien na inmiddels best wat weken. Hoe je iets als een gebouw dus echt kan missen. Aan de andere kant is een molen ook niet zomaar een gebouw. Voor mij zeker niet!!

Vervolgens met een soort van toeristische route door Veen de dijk op gereden om ‘m van de voorkant, vanaf de dijk te bewonderen. Ook daar foto’s gemaakt. Was ook gek om daar te zijn zonder Sven en Gerard in de buurt eigenlijk!

Vooral toen ik Doortje (het hondje) luidkeels hoorde blaffen terwijl ik voor de molen en het huis rondliep. Ik denk echt dat ze mij gevoeld heeft, ik weet dat honden daar een soort zesde zintuig voor hebben. Heb ook nog een rondje door de uiterwaarden langs de Maas gelopen en even op een bankje gezeten.

Vervolgens weer op de fiets gestapt en doorgereden naar Wijk en Aalburg. Ook daar even bij de molen gekeken (De Twee Gebroeders), wat foto’s gemaakt en daarna de dijk af (fietsend…) om nog in het dorp te kijken. Ik heb de misschien wat eigenaardige gewoonte dat ik altijd even bij Hema binnen wil als er ergens één zit, zo dus ook hier.

Inmiddels liep het al tegen vijven en ik wist een uur eerder al dat ik de pont van 17:30 naar Gorinchem wel kon vergeten. Had ik ook een beetje ingecalculeerd, daarom had ik ‘m op de heenweg wel gepakt om te voorkomen dat het aantal kilometers enorm uit de hand zou lopen. Ik had me namelijk één ding voorgenomen: Je mag alles, zolang je maar niet op je horloge kijkt. En daar heb ik me aardig aan gehouden…

Ook in Wijk en Aalburg de Jumbo nog binnen geweest en daar een flesje versgeperst sap en een zak krentenbollen gescoord voor onderweg. En trouwens ook nog ‘n mini flesje stroopwafellikeur, vooral omdat daar een foto van de molen in Aalburg op staat. Die heb ik overigens niet onderweg opgedronken, het flesje sap wel! :-D

Vervolgens zachtjes aan toch eens aan de terugrit begonnen, die langer zou zijn dan de heenweg, maar dat boeide niet. Ik was in eerste instantie van plan om onderlangs (door de polder) te rijden omdat ik altijd meer van rondjes ben, niet van dezelfde weg weer terug. Toch kon ik de verleiding niet weerstaan om nóg een keer langs de molen in Veen te rijden en ben zodoende dus weer over de dijk naar Woudrichem gefietst en vervolgens over weer een andere dijk terug naar huis.

Hoe laat ik precies thuis was weet ik niet meer, wel dat ik in totaal toch iets meer dan 50 km had gefietst en een fijne dag had gehad, ondanks dat ik met een soort gevoel van weemoed naar huis was gefietst, wat die avond ook nog bleef hangen. Ook weer de nodige foto’s gemaakt uiteraard, waarvan je er in dit artikel een handvol kunt zien. Wel heel blij dat ik de mannen én de molen nu snel weer kan zien en dat er daarna als ‘t goed is, niet weer ruim een maand tussen zal zitten!

Er is trouwens ook nog een video van m’n ritje, die zie je hieronder! Mocht je ‘m niet op Instagram kunnen bekijken, hij staat ook openbaar op mijn Facebook pagina.