Afgelopen week werd er maar liefst vijf dagen lang een Pasar Malam gehouden in de binnenstad van Gorinchem en ondanks dat ik niet per se in de stemming was voor het bezoeken van evenementen, wilde ik daar wel per se even gaan kijken. Dit evenement is in het verleden al eens vaker in de stad gehouden, destijds nog op de Varkenmarkt en als ik me niet vergis, toen hooguit twee of drie dagen.

De term Pasar Malam staat voor avondmarkt, iets wat in Indonesië en contreien vrij gebruikelijk schijnt te zijn. In Nederland worden Pasar Malams voornamelijk overdag gehouden, maar het is wel de ideale gelegenheid om de Zuidoost Aziatische sfeer te proeven in de vorm van grote diversiteit aan eten en drinken, in combinatie met een markt waar allerlei spulletjes te koop zijn. Denk aan sieraden, snuisterijen voor in huis, verzorgingsproducten, wierook en meer.

Ik ben er donderdag geweest en ondanks dat ik niet echt de rust in m’n hoofd had om echt op mijn gemak rond te kijken, vond ik het wel leuk om even te zien. Ik scoorde ‘n beker bubble tea, een groene pannenkoek met kokos en kaneel en verderop de markt kwam ik een eenvoudige, maar mooie ring van edelstaal tegen die ik inmiddels om m’n rechter middelvinger draag.

Doordat ik me weer onrustiger en ellendiger ging voelen, heb ik het laatste stuk niet echt goed bekeken en ben naar huis gegaan. Uiteindelijk ben ik zaterdag nog even teruggegaan om ook dat laatste stukje nog te bekijken.

Ook toen nog iets te eten gescoord en bij een kraampje wat ik donderdag niet had gezien, kwam ik een heel leuk rood/zwart gevlochten leren armbandje tegen voor een euro. Die was dus ook voor mij en hangt sindsdien aan m’n pols.

Zelfs zondag ben ik nog heel even terug geweest, al was dat vooral omdat ik iets was vergeten zaterdag te kopen. Ik was er toen hooguit tien minuten, maar heb in die tijd nog wel kans gezien om een bekertje tjendol te scoren. Ook een typisch Indonesisch drankje/toetje wat ik nog herkende van eerder bezochte Pasar Malams en bestaat uit kokosmelk, Javaanse suiker en tjendol (groene sliertjes). En ijsklontjes.

Ondanks dat mijn hoofd er dus niet echt naar stond om een evenement te bezoeken en ‘t dan ook minder lukt om echt van dingen te genieten, vond ik het wel leuk om dit evenement even bezocht te hebben, heb ik er wat leuke sieraden aan overgehouden en lekkere dingen gegeten en gedronken. Voor herhaling vatbaar! Alleen hoop ik de volgende keer toch echt wel een heel stuk beter in m’n vel te zitten!