Het is vandaag precies een week geleden dat ik in heel lange tijd weer een bezoekje bracht aan het Gorcums Museum. Nu ben ik sowieso geen trouwe museumbezoeker, maar als er een tentoonstelling te zien is die me aanspreekt, ga ik weleens kijken. Al is de laatste keer inmiddels ook al een paar jaar geleden.

Ik had op Facebook gelezen dat er nu een tentoonstelling was met miniaturen en dat leek me toch wel leuk om te zien. Een soort Madurodam idee, maar dan in m’n eigen woonplaats. Sowieso lekker dicht bij en laagdrempelig voor mij, want ik vind het nog steeds best lastig om ergens heen te gaan (zie deze post) en moet dat echt op een rustige manier opbouwen en niets forceren.

Op woensdag kun je het Gorcums Museum sowieso gratis bezoeken en omdat ik ook best een goede dag had, besloot ik dat dus te gaan doen en ik vond het oprecht leuk om al die miniaturen te zien. Er is bijvoorbeeld een zaaltje waar diverse (oude) kermis attracties staan, inclusief zo’n oude woonwagen en een ruimte met meer abstract ogende miniaturen die me persoonlijk dan weer wat minder aanspraken.

Verder was er een tafel met een landschap met treinen (en een molen!) en bijzondere mini landschapjes, onder meer in een soort glazen stolp. Mijn favoriet was de ruimte met een aantal Gorkumse iconen, waaronder de karakteristieke Dalempoort en twee van de pontjes van veerdienst Riveer.

Ik ben uiteindelijk denk ik iets meer dan een half uur binnen geweest, dat was voor mij ook wel even lang genoeg, maar ik vond het echt leuk om het gezien te hebben en vind het ook fijn dat je in dit museum ook foto’s mag maken en dat alle kunst niet achter glas staat. Op die manier kan ik het met mijn beperkte zicht ook goed bekijken.

Mocht je het ook leuk lijken om deze tentoonstelling te bezoeken, haast is niet nodig want hij loopt nog tot en met 7 januari 2024. Op woensdagen kun je het museum dus sowieso gratis bezoeken, maar ook als je bijvoorbeeld een Museumjaarkaart bezit.

Op deze link meer info over openingstijden en tarieven en als je alles gezien hebt, kun je op de benedenverdieping een drankje doen bij ‘t Oude Stadthuys. Tot slot kun je de foto’s in dit artikel zoals gebruikelijk aanklikken, om ze groter te bekijken.