Juist nu ik weer wat meer kan, merk ik dat ik me ook eerder verveel. Want na weer een klusje in huis of een boodschap buiten de deur, weet ik nog altijd niet zo goed wat ik nu met mezelf en de tijd aan moet. Stukken fietsen zit er nog even niet in en voor einden wandelen heb ik ook nog geen energie. Dus probeer ik wat meer op de computer te rommelen, iets te zoeken wat ik kan doen.

Zo kwam ik op het idee om oude artikelen op mijn blog op spelling te controleren. Nu schrijf ik doorgaans (volgens mij) redelijk foutloos, maar schrijffoutjes maken kan altijd en ik vind het gewoon heel belangrijk dat mijn teksten vrij zijn van spel-, grammatica- of schrijffouten. En ook al leest niemand die oude artikelen meer, ik vind een fijn idee dat ze er netjes bij staan, zonder eventuele slordige fouten.

Zo ontdekte ik dus LanguageTool, vooral bekend als browserextensie en beschikbaar voor Google Chrome, Firefox, Safari en Microsoft Edge. Daarnaast is deze tool ook te downloaden voor Mac of als Windows-app, in de vorm van diverse e-mail extensies en voor tekstverwerkingssoftware zoals Word en OpenOffice. Last but not least, kun je de editor ook gewoon online gebruiken, hoef je dus helemaal niets te installeren!

Ik gebruik hem zelf dus in Chrome en vind het verbazingwekkend goed werken. En ja, hij werkt dus ook in het Nederlands en kijkt niet alleen of je woorden fout hebt getikt, maar ook naar onder meer onjuiste interpunctie en grammatica.

Als je Premium kiest, heb je nog meer mogelijkheden, maar ik vind de gratis versie al volstaan en ondanks dat ik ‘m nog maar een paar dagen gebruik, weet ik zeker dat ik er veel profijt van zal hebben. Handig is trouwens ook dat je teksten gecontroleerd worden terwijl je typt, dus op die manier zijn foutjes voorgoed verleden tijd!

Gebruik jij weleens een spellingscontrole?

Links