Als er iets is wat minstens net zo veelbesproken én omstreden is als de crompouce, is dat wel het fenomeen AI, oftewel Artificial intelligence. Of gewoon in het Hollands: Artificiële intelligentie. Ik ben wel iemand die het leuk en interessant vindt om wat op de hoogte te blijven van technologische ontwikkelingen en moet zeggen dat ik bij AI best wel een dubbel gevoel heb.

Enerzijds kun je er echt heel bijzondere dingen mee doen en mensen er op diverse manieren mee helpen. Denk aan het versnellen of verbeteren van je workflow, ideeen opdoen, creatieve processen in gang zetten of zelfs hulp bij mentale problemen.

Maar aan de andere kant is het ook zo… onmenselijk en koud. Ik las ergens dat AI de intelligentie van mensen inmiddels al voorbij gestreefd is en behalve heel veel goede dingen, kun je er ook heel veel slechte of in elk geval minder fijne dingen mee doen.

AI is a tool.
The choice about how it
gets deployed, is ours.

Denk bijvoorbeeld aan deepfake, de filmindustrie die niet voor niets al tijden staakt, verlies van iets als authenticiteit (want wat stelt kunst of muziek nog voor als je ‘t in een paar klikken met AI kunt genereren) of het vervalsen van documenten of andere dingen. De mogelijkheden zijn eindeloos en dus ook om er dingen mee te doen die andere mensen benadelen. En dat vind ik het verontrustende stukje eraan.

Toch richt ik me persoonlijk vooral op de leuke kant van AI en kan me af en toe ook echt verbazen over dingen die je ermee kunt doen. Zo vind ik het grappig om soms een soort van animatiefilm-stijl karakters te maken van foto’s en heb ik gister de apps Draw Things en Wombo Dream ontdekt, die voor je tekenen wat je bedenkt en de resultaten zijn soms écht verbluffend.

Foto versus AI

Hieronder een paar voorbeeldjes die ik vandaag genereerde aan de hand van enkele woorden van de onderwerpen die ik wilde zien. Geinig toch? In de collage hierboven zie je een voorbeeld van wat ik die animatiefilm-stijl noem.

Ook het bekende ChatGPT gebruik ik af en toe. Daar kun je van alles aan vragen. Zo vroeg ik onlangs tips om een zoekgeraakt balletje van Chaya te vinden (hij kwam met heel bruikbare tips), vraag ik soms inspiratie voor mijn blog of hoe je bepaalde dingen het best kunt schoonmaken. En als testje vroeg ik feitjes over bepaalde molens om te kijken of de informatie waar ie mee op de proppen kwam, ook echt klopte.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een antwoord op en het klinkt gek genoeg ook nog allemaal heel erg menselijk. Als ik bijvoorbeeld iets vraag wat met mijn blog te maken heeft, krijg ik later nog zoiets te lezen als ‘Succes met je blog!’ Bizar toch?

Ondanks dat ik het niet snel zie gebeuren dat ik de teksten voor mijn blog door AI laat schrijven (ik hou graag alles zelf onder controle, net als dat ik weiger op een e-bike te rijden, omdat ik alles zélf wil doen), heb ik ChatGPT wel iets laten schrijven over het fenomeen AI, wat ik je graag wil laten lezen.

Duik met me mee in de fascinerende wereld van Kunstmatige Intelligentie. Het is niet zomaar een nieuwe fase; het is als de ontluikende nieuwsgierigheid van een kind dat de wereld om zich heen verkent. AI gaat verder dan rigide regels; zoekt begrip, past zich aan en leert als een nieuwsgierige metgezel.

Met geavanceerde algoritmen en een vleugje zelflerend vermogen gaat AI voorbij aan traditionele interacties. Denk aan AI als een vriend die niet alleen luistert naar wat je zegt, maar ook aanvoelt wat je nodig hebt. Dit is meer dan technologie; het is een belofte van een toekomst waarin machines met een soort intuïtie opereren die ons begrip van kunstmatige intelligentie op zijn kop zet.


Nou, dat dus. Ik vind ‘t dus intrigerend en verontrustend tegelijkertijd eigenlijk. Er zijn inmiddels dus ook al heel wat AI-apps voor iPhone en Android op de markt die je voor diverse doeleinden kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een AI praatmaatje met de app Replika, AI-fotobewerking met Lensa of Youper, die helpt bij mentale coaching en cognitieve gedragstherapie. Zeg maar dag tegen je psycholoog…

Nu was het niet mijn idee om een opsomming te maken van de leukste of beste AI-apps, maar ik vond het onderwerp an sich wel interessant genoeg om uberhaupt iets over te schrijven. Hélemaal zelf dus, zonder robotje! Mocht je ook geinteresseerd zijn in de ontwikkelingen op dit gebied en nieuwe tools en apps, kun je je hart ophalen op deze website, waar alles wat nieuw is qua AI-tools wordt vermeld.

Hoe denk jij over AI?