Mijn huidige computer is nu zeven jaar en een paar maanden oud en ik ben er nog altijd erg tevreden over, maar helaas kunnen er soms ook dingen kapot gaan en dat was begin december, net na Sinterklaas, dus helaas ‘t geval. Ik zag opeens allemaal rare strepen in beeld en wist eigenlijk meteen al wat er loos was: De videokaart!

Nu ben ik zelf behoorlijk handig met computers, maar op het gebied van hardware ben ik er alweer de nodige jaren ‘uit’, dus zelf een videokaart vervangen zag ik toch niet helemaal zitten. Maar omdat er geen fatsoenlijke computerzaak in Gorinchem zit en ik niet zomaar Jan en alleman aan mijn computer wilde laten prutsen, zat ik daar toch wel een beetje mee omhoog.

Gelukkig had mijn moeder nog wel een adresje. Een man genaamd Chris: een vriend van een vriend met een eigen ICT-bedrijfje die haar een tijdje geleden uit de brand had geholpen met haar computer. Meteen contact gezocht en hij kon mijn systeem dezelfde avond (vrijdag 8 december) nog ophalen. Snelle service!

Computerproblemen

Een paar dagen later kreeg ik te horen dat de videokaart inderdaad ‘t probleem was, maar dat de huidige voeding niet sterk genoeg was om een nieuwe videokaart aan te kunnen. En dat er aan een nieuwe videokaart in de klasse die ik graag wilde, ook wel een aardig prijskaartje hing, of ik dat wel zag zitten.

Nu wilde ik wel graag gewoon een goed werkende computer, dus ik ging ermee akkoord. De kosten voor een nieuwe voeding vielen overigens nog in het niet bij de aanschaf van een videokaart, maar hij had nog een Nvidia Geforce kaart liggen die weliswaar een jaar oud was, maar nog altijd dik in orde en die ik voor ongeveer de helft van de originele prijs (ruim €300!) kon overnemen. Nou, dat zag ik wel zitten!

Verder koos ik ook nog voor een geheugenuitbreiding (van 8 GB naar 16 GB) om het geheel en ook de nieuwe en sterkere videokaart wat beter zijn ding te laten doen. Last but not least kwam er zelfs nog een nieuw beeldscherm bij. De monitor waar ik al jaren op werkte was zo’n oud kantoorschermpje met allerlei rare vlekken in beeld. Ik wilde al lang iets anders, maar omdat nieuwere schermen vrijwel nooit boven de 60 Hz gaan en ik daarmee niet kan werken, zat ik min of meer aan dat oude barrel vast.

Computer met onderdelen

Inmiddels blijken er dus toch wel weer vaker schermen gemaakt te worden met een refresh rate boven de 60 Hz en hij had een Acer monitor gevonden van 22 inch die 100 Hz kon, dus een veel ‘stiller’ beeld. Die heeft ie dus voor me besteld en intussen mijn computer van zijn nieuwe onderdelen voorzien.

Helaas was er met het beeldscherm wat pech. Het was natuurlijk sowieso midden in de feestdagenperiode en er zat ook wat vertraging op de levertijd omdat ie uit het buitenland moest komen. Omdat een 22 inch scherm inmiddels vrij zeldzaam is (de meeste mensen willen een veel groter scherm) is er wat lastiger aan te komen, maar gelukkig is dat uiteindelijk wel gelukt, al ging er in de tussentijd wel wat tijd overheen en kreeg ik net voor kerst een leen-monitor, zodat ik toch even uit de voeten kon.

Op 30 december kwam Chris ‘s avonds de nieuwe monitor brengen, die na de nodige vertraging dus eindelijk binnen was. Helaas bleek al snel dat er nog een tegenvaller was, de monitor bleek namelijk tóch geen in hoogte verstelbare voet te hebben en gewoon een standaard simpel voetje waar geen enkele beweging in zat.

Nieuwe monitor

Vanwege mijn beperkte zicht is het voor mij wel van essentieel belang dat ik een monitor precies op een voor mij prettige hoogte kan zetten, dus dat was even een probleem. Een andere monitor bestellen zat er niet in omdat dit het enige type was met én een hogere refresh rate (Hz) én een 22 inch scherm, maar gelukkig bleek dat je op dit scherm wel een ‘losse’ voet kon monteren en hij bleek er thuis nog één te hebben liggen die in hoogte verstelbaar was en ook kon kantelen. Top!

Uiteindelijk stond hij afgelopen woensdag (3 januari) weer op de stoep mét een losse voet. Die bleek inderdaad prima op het nieuwe scherm gemonteerd te kunnen en dat scheelde ook weer in kosten, omdat dit een tweedehands voet is, waar je overigens niets van ziet. Scherm gemonteerd, een bakkie koffie gedronken samen en meteen even de betaling afgehandeld.

Ik kan er de komende jaren dus weer tegenaan met een flink geüpgraded systeem! De nieuwe monitor heb ik overigens van m’n moeder gekregen als verjaardagscadeau (ik ben aankomende vrijdag 12 januari jarig) en ben er heel blij mee. Sowieso fijn dat ik eindelijk een fijn scherm heb waar ik ook fatsoenlijk fotobewerking op kan doen.