Je zou het niet zeggen als je vandaag naar buiten kijkt, maar afgelopen zaterdag was het nog lekker weer. Misschien niet zonovergoten, maar aangenaam qua temperatuur en dus geschikt om de deur uit te gaan. Nu is mijn wereldje nog altijd vrij klein sinds ik vorig jaar rond deze tijd depressief werd, maar zolang het kleinschalig is, onderneem ik inmiddels wel wat meer dingen en daarmee bedoel ik dan vooral buiten de deur.

Zo was ik zaterdag sinds heel lange tijd weer eens in Leerdam, volgens mij is dat zelfs een jaar geleden dat ik er voor het laatst was, toen met de fiets. Omdat fietstochten maken nog steeds niet lukt, heb ik dit keer wel veiligheidshalve de trein gepakt.

Het doel van het ritje was overigens deels praktisch omdat ik in een winkel iets nodig had wat in het filiaal in Gorinchem niet meer verkrijgbaar was, maar om van de nood een deugd te maken, had ik besloten dan ook meteen even wat rond te kuieren.

Nadat ik als eerste bij Zeeman ben geweest waar iets voor me apart was gelegd, ben ik via een toeristische omweg naar de molen gelopen, net buiten ‘t centrum. Vroeger is er ook een korenmolen geweest die zelfs midden in het centrum stond, maar daar is niets meer van over dan een lelijk geverfde romp waar een bedrijfspand in zit.

Molen ‘Ter Leede’ is overigens een wipmolen, niet mijn favoriete type, desondanks heeft alles wat de naam molen draagt mijn belangstelling, dus moest ik er toch even langs om een paar fotootjes te maken. De molen draaide ook, wat me altijd extra blij maakt, ook al zie je dat natuurlijk weer niet terug op foto’s. Overigens heb ik ook een kort filmpje gemaakt wat je op dit linkje op Facebook kunt bekijken.

Na een rondje om de molen gelopen te hebben, terug ‘t ‘stadshart’ in. Leerdam is dus officieel een stad, maar wel klein. Daar koffie met appeltaart besteld bij Koffie in de Bakkerij. Later nog een Turkse pizza gescoord bij een kraampje op de markt, even bij het Glasmuseum gekeken en bij HEMA kwam ik bij toeval het shotglaasje met lila strepen tegen die ik nog wilde, maar die bij ons in Gorinchem niet meer te koop was.

Uiteindelijk ben ik niet eens zo heel lang in Leerdam geweest, ik denk ergens tussen de anderhalf en twee uur. Dan ben ik het opeens zat, word ik vermoeid, ga ik vreselijk gapen en wil ik gewoon nú naar huis. En vanaf het station in Gorkum moet ik sowieso ook nog een kwartier à twintig minuten lopen.

Ik was tegen drie uur weer thuis, ik had waarvoor ik erheen was gegaan, wat lekkers gegeten, een kaartje voor m’n moeder gekocht én gepost en wat foto’s gemaakt. Je hoeft niet altijd een hele dag of dagdeel op pad om er toch even lekker uit te zijn!